Στη Μάλαγα της Ισπανίας, οι κάτοικοι φτιάχνουν πολυόροφους ανθρώπινους πύργους αποδεικνύοντας ότι, ενωμένοι, είμαστε ικανοί για εκπληκτικά κατορθώματα
Τι είναι η παράδοση των «castells» που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η παράδοση της κατασκευής ανθρώπινων πύργων, ή «castells» στην τοπική γλώσσα, χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και αποτελεί ουσιαστικό μέρος του πολιτισμού της Καταλονίας.
Στην Ταραγόνα της Μάλαγα, δεκάδες άνθρωποι στριμώχνονται μεταξύ τους,, πιέζοντας όσο πιο σφιχτά γίνεται. Ο ανθρώπινος πύργος τους, είναι λιγότερο πιθανό να καταρρεύσει, όσο πιο ισχυρά είναι τα «θεμέλια» που χτίζουν. Καθώς τα παιδιά και οι πιο μικρόσωμοι συμμετέχοντες σκαρφαλώνουν, δημιουργούν οκτώ, εννέα, ακόμη και 10 ορόφους. Οι συμμετέχοντες τραβούν τα ζωνάρια που τυλίγονται γύρω από τους κορμούς τους, σφίγγοντας τα δόντια τους προκειμένου να κρατήσουν ίσια την πλάτη τους και τα πόδια τους να μη λυγίσουν. Ο ένας κοιτά στα μάτια του άλλου, σε μία προσπάθεια να συγκεντρωθούν στο μέγιστο βαθμό, αναζητώντας, στο βλέμμα του άλλου, περαιτέρω υποστήριξη.
Οι όροφοι ανεβαίνουν, οι αιώνες κατεβαίνουν
Οι «Colles», όπως ονομάζονται οι ανθρώπινες ομάδες πύργων, ανταγωνίζονται για να χτίσουν τους ψηλότερους και πιο περίπλοκους πύργους. Πρόκειται για μία τοπική παράδοση με τα φεστιβάλ συχνά να διοργανώνονται σε πλατείες χωριών σε όλη την περιοχή της βορειοανατολικής Ισπανίας. Οι πύργοι, για πολλούς Καταλανούς, συμβολίζουν την υπερηφάνεια που οι ίδιοι νιώθουν για τη γη, τη γλώσσα και την ιστορία τους. Δείχνουν ότι αν είναι ενωμένοι, οι άνθρωποι είναι ικανοί για εκπληκτικά κατορθώματα. Όσο οι «όροφοι» του κάθε πύργου «ανεβαίνουν», οι αιώνες κατεβαίνουν. Στο ισόγειο, τα «θεμέλια» απαρτίζουν άνθρωποι με γκρίζα μαλλιά και πιο εύσωμοι. Οι τελευταίοι όροφοι αποτελούνται από τους πιο ευκίνητους. Νεαροί άνδρες και γυναίκες, έπειτα έφηβοι, έπειτα παιδιά ανεβαίνουν με αραχνοΰφαντες κινήσεις, κρατώντας τα χέρια τους ενωμένα, μέχρι την κορυφή.
Τα μικρότερα παιδιά, ηλικίας μόλις πέντε ετών, στεφανώνουν τον πύργο, το ύψος του οποίου φτάνει περίπου τα 16 μέτρα. Στη συνέχεια, όσο η συλλογική δύναμη και ισορροπία των συμμετεχόντων μπορεί να κλονίζονται, οι πύργοι ταλαντεύονται. Σε πολλές περιπτώσεις καταρρέουν, με τους πάνω ανθρώπινους ορόφους να γλιστρούν στις πλάτες αυτών των χαμηλότερων. Ακόμα και στις περιπτώσεις, όμως, που η «συντριβή» σημειώνεται στα κεφάλια και τους ώμους των από κάτω, οι τραυματισμοί δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Τα δε παιδιά, φορούν κράνη.
Στην Ταραγόνα, την παλιά ρωμαϊκή πόλη στις ακτές της Μεσογείου, κάθε δύο χρόνια διεξάγεται ο σημαντικότερος διαγωνισμός για ανθρώπινους πύργους. Το «Concurs de Castells», όπως ονομάζεται ο διαγωνισμός, ξεκίνησε το 1932. Σήμερα, διαγωνίζονται σε αυτόν οι 42 καλύτερες ομάδες. Η παράδοση των ανθρώπινων πύργων στη Μάλαγα, περιλαμβάνεται στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr