Γρίφος η ένταξη της Τουρκίας στους BRICS
Την άφησαν στην αίθουσα αναμονής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Στην... αίθουσα αναμονής όσον αφορά την ένταξή της στους BRICS δείχνει να βρίσκεται η Τουρκία, με την πλήρη ένταξή της να φαίνεται ακόμα μακρινή και εξαρτώμενη από γεωπολιτικές ισορροπίες και συμμαχίες.
Τον περασμένο μήνα, ρωσικές επίσημες δηλώσεις ανέφεραν ότι η Άγκυρα είχε ήδη υποβάλει αίτηση και στη σύνοδο κορυφής του μπλοκ στο Καζάν της Ρωσίας, την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώθηκε ότι η Άγκυρα απέκτησε το καθεστώς «κράτους εταίρου» μαζί με άλλες 13 χώρες, όπως η Λευκορωσία, η Κούβα και η Βολιβία, χωρίς όμως να της χορηγείται η «πράσινη κάρτα» για έναρξη διαδικασιών πλήρους ένταξης, όπως αναμένονταν στην Τουρκία κι έκανε όλον τον κόσμο να μιλά για το αν «ξεκόβει η Τουρκία από τη Δύση και αλλάζει άξονα».
Άφησαν την Τουρκία στην αναμονή
Το καθεστώς «εταίρου» άφησε την Τουρκία στη θέση του «αναμένοντος», με τους τρεις ισχυρούς των BRICS - Κίνα, Ινδία και Ρωσία - να εκφράζουν επιφυλάξεις απέναντι στην ένταξη της Τουρκίας. Μετά τη σύνοδο, κυκλοφόρησαν φήμες πως η Ινδία άσκησε βέτο στην ένταξη της Τουρκίας λόγω των στενών σχέσεων της τελευταίας με το Πακιστάν, αν και λίγο αργότερα αυτές διαψεύστηκαν από το Νέο Δελχί.
Σύμφωνα με τον Τούρκο αναλυτή Μουράτ Γετκίν, πάντως, «όλη η φασαρία για την ένταξη της Τουρκίας στις BRICS δεν οδήγησε σε κάτι ουσιαστικό. Η διαδικασία ένταξης θυμίζει τη μακροχρόνια διαπραγμάτευση της Τουρκίας με την ΕΕ, με την Άγκυρα να παραμένει στο ‘προθάλαμο’ των BRICS μαζί με άλλες χώρες».
Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Ρωσίας, σύμφωνα με τον επίσης έγκριτο πολιτικό αναλυτή, Σεντάτ Εργκίν, της φιλοκυβερνητικής Χουριέτ, που καλείται να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες για να φέρει την Τουρκία πιο κοντά στους BRICS, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της ένταξης.
Η Ρωσία, η οποία θα ασκεί την προεδρία μέχρι το τέλος του έτους, θα διαβουλευθεί με τα μέλη των BRICS ξεχωριστά για τον κατάλογο των νέων «εταίρων». Αυτό σημαίνει διαδικαστικά ότι το επόμενο βήμα είναι η πλευρά των BRICS (Ρωσία) να απευθύνει πρόσκληση στη χώρα (Τουρκία), που έχει ήδη προβεί σε δήλωση «πρόθεσης συνεργασίας», κάτι που θεωρείται αμφίβολο μέχρι τέλους 2025. Έτσι, η επιθυμία της Τουρκίας να δημιουργήσει μια επίσημη σχέση με τους BRICS έχει ένα ακόμη βήμα να ξεπεράσει πριν φτάσει στην τελική της κατάληξη.
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ψήφισαν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ: «Restart» και «αντεπίθεση» από Δευτέρα - Οι τοποθετήσεις τους για την επόμενη ημέρα
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr