Εκλογές ΗΠΑ 2024: Οι παράγοντες που θα κρίνουν τον νικητή - Η σωστή κίνηση Τραμπ και πού αναλώθηκε η Χάρις
Ο διεθνολόγος και καθηγητής του τμήματος ΜΜΕ και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παναγιώτου, στο ethnos.gr🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Λίγες ώρες απομένουν για να ανοίξουν οι κάλπες για τις αμερικανικές εκλογές και κανένας δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε σοβαρή εκτίμηση για το ποιος από τους δύο μονομάχους θα κόψει πρώτος το νήμα.
Μιλώντας στο ethnos.gr o διεθνολόγος και καθηγητής του τμήματος ΜΜΕ και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παναγιώτου, χαρακτήρισε τις επερχόμενες εκλογές ως από τις δυσκολότερες που έχουν διεξαχθεί ποτέ, σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των δημοσκόπων και των αναλυτών να προχωρήσουν σε κάποια έστω και σχετικώς ασφαλή συμπεράσματα . Είπε ακόμα ότι και η πιο διεξοδική ανάλυση δεν μπορεί να οδηγήσει σε κανένα συμπέρασμα για το νικητή των εκλογών και ανέφερε ότι καθαρά διαισθητικά ο ίδιος δίνει ένα προβάδισμα στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε και στους παράγοντες, οι οποίοι πιθανότατα θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα καθώς και σε Πολιτείες των ΗΠΑ, οι οποίες θα παίξουν το δικό τους σημαντικό ρόλο σε ένα εκλογικό περιβάλλον σχεδόν απόλυτης ισορροπίας.
Είναι σημαντικό ποιοι θα προσέλθουν στις κάλπες
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ποιοι ψηφοφόροι και από ποιες κοινωνικές τάξεις θα προέλθουν στις κάλπες.
«Με βάση τις μέχρι στιγμής αναλύσεις φαίνεται ότι από αυτούς που θα προσέλθουν στις κάλπες, το 41% θα προτιμήσει τους Δημοκρατικούς και το 40% τους Ρεπουμπλικανούς. Υπάρχει, όμως και ένα 19%, το οποίο δεν είναι κοντά σε κάποιο από τα δύο κόμματα. Αυτό το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο και δεν απαντάει στις δημοσκοπήσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να βγάλεις κάποιο συμπέρασμα. Το ζήσαμε αυτό και εμείς εδώ στην Ελλάδα στο παρελθόν με τη Χρυσή Αυγή», σημειώνει ο κ. Παναγιώτου.
Κατά τον ίδιο, με βάση τη μέχρι στιγμής ποιοτική εμβάθυνση των αναλύσεων φαίνεται ότι οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους που θα προσέλθουν στις κάλπες, θα είναι γυναίκες και νέα σε ηλικία άτομα, γεγονός που ευνοεί την Κάμαλα Χάρις.
«Το ότι οι γυναίκες φαίνεται ότι θα προσέλθουν μαζικότερα να ψηφίσουν, είναι μία σημαντική παράμετρος για τον καθορισμό του αποτελέσματος των εκλογών. Στις προηγούμενες αμερικανικές εκλογές υπήρχε η εκτίμηση ότι θα κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο, τελικά επικράτησε ο Τζο Μπάιντεν και εξαιτίας του γεγονότος ότι τον στήριξαν οι γυναίκες. Σε κάθε περίπτωση το σημαντικότερο είναι να μην βγει η αμερικανική κοινωνία διχασμένη από αυτές τις εκλογές αλλά και να μην υπάρχουν περιθώρια αμφισβήτησης του αποτελέσματος. Ιδίως μετά τη δήλωση του Τραμπ ότι δεν έπρεπε να φύγει από τον Λευκό Οίκο», λέει ο διεθνολόγος και καθηγητής του ΑΠΘ.
Κρίσιμη η θεματική ατζέντα
Κρίσιμη για το αποτέλεσμα των εκλογών, κατά τον κ. Παναγιώτου, είναι και η θεματική ατζέντα των δύο υποψηφίων.
«Το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι ο Τραμπ είχε πιο συγκεκριμένη ατζέντα. Από την πλευρά της η Χάρις αναλώθηκε περισσότερο στο να απαντάει στις επιθέσεις του Τραμπ. Δεν πήγε πολύ καλά στο κομμάτι της θεματικής ατζέντας, αφού δεν ξεκαθάρισε το διακύβευμα, δηλαδή τι καινούργιο φέρνει η δική της υποψηφιότητα. Επίσης, από την πλευρά του ο Τραμπ έθεσε πολύ έξυπνα το ερώτημα, πότε οι Αμερικανοί ήταν καλύτερα. Την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης ή την περίοδο της κυβέρνησης του Μπάιντεν; Έκανε εκτενή αναφορά μεταξύ των δύο περιόδων στα θέματα της οικονομίας και ιδίως σε αυτό του πληθωρισμού», σημειώνει ο κ. Παναγιώτου.
Αϊόβα και Μίτσιγκαν πολύ κρίσιμες Πολιτείες
Κατά τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δύο από τις ιδιαίτερα κρίσιμες Πολιτείες των ΗΠΑ για το αποτέλεσμα των εκλογών, είναι η Αϊόβα και το Μίτσιγκαν. Στην Αϊόβα παραδοσιακά έχουν το προβάδισμα οι Ρεπουμπλικανοί, όμως, φαίνεται ότι στις φετινές εκλογές έχουν ένα μικρό προβάδισμα οι Δημοκρατικοί. Σε ό,τι αφορά το Μίτσιγκαν, ιδιαίτερα κρίσιμη θα είναι η ψήφος της πολυπληθούς αραβόφωνης κοινότητας που διαθέτει.
«Ο Τραμπ είχε πει ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ, όμως, από την άλλη πλευρά οι Άραβες εκφράζουν μία έντονη δυσαρέσκεια, για την σημερινή κυβέρνηση των Δημοκρατικών, πιστεύοντας ότι η πολιτική τους ενίσχυσε το Ισραήλ στον πόλεμο. Αυτό η Χάρις προσπάθησε να αλλάξει, ακολουθώντας μία πιο αριστερή προσέγγιση. Δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των εκλογών με βάση αναλύσεις. Διαισθητικά και μόνο θα πω ότι νικητής θα είναι ο Τραμπ», καταλήγει ο κ. Παναγιώτου.
Νότια Κορέα: Αποσύρεται ο στρατός από τη Βουλή, λίγο μετά την καταψήφιση του στρατιωτικού νόμου - Λεπτό προς λεπτό οι δραματικές εξελίξεις
Εξοικονομώ 2025: Στα σκαριά το νέο πρόγραμμα - Θέμα χρόνου οι ανακοινώσεις
Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Στάρμερ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο»
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον υποδέχθηκαν τον σεΐχη του Κατάρ με τη σύζυγό του - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr