Κίνημα Πέντε Αστέρων: Ο µυστηριώδης Ντάβιντε που ηγείται από το παρασκήνιο
Ο γιος του ιδρυτή του µεγαλύτερου κόµµατος της Ιταλίας αναλύει το όραµά του για την Ευρωπαϊκή Ενωση που σχετίζεται µε την άµεση δηµοκρατία.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τον έχουν χαρακτηρίσει ως τον «µυστηριώδη» άνδρα που ηγείται του Κινήµατος των Πέντε Αστέρων από τα παρασκήνια, ως το «µυαλό» πίσω από τις αποφάσεις του αντισυστηµικού κόµµατος που συγκυβερνά την Ιταλία. Πριν από λίγους µήνες, µάλιστα, έγγραφα που είχε δηµοσιεύσει η κεντροδεξιά εφηµερίδα «Il Foglio» αποκάλυπταν ότι είναι σε θέση να επηρεάσει το Κίνηµα Πέντε Αστέρων «χάρη στον έλεγχο των εργαλείων πληροφορικής που χρησιµοποιούνται στην πολιτική ζωή του κόµµατος».
Ο Ντάβιντε Καζαλέτζιο είναι ένας επιτυχηµένος επιχειρηµατίας και... ιδιοκτήτης του µεγαλύτερου κόµµατος στην Ιταλία. Το «κληρονόµησε» πριν από τρία χρόνια, µετά τον θάνατο του πατέρα του Τζανροµπέρτο Καζαλέτζιο, ο οποίος µαζί µε τον δηµοφιλή κωµικό Μπέπε Γκρίλο είχε ιδρύσει το Κίνηµα των Πέντε Αστέρων. Ο 43χρονος σήµερα Ντάβιντε είναι ηγέτης του Κινήµατος, χωρίς ωστόσο να συµµετέχει ενεργά στη διακυβέρνηση.
Τον συναντήσαµε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές της εβδοµάδας, όταν επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες για να παρουσιάσει το -ψηφιακό- όραµά του για τη νέα ευρωπαϊκή ταυτότητα. «Τι έχετε να πείτε για όλες αυτές τις φήµες που συνοδεύουν το όνοµά σας;» τον ρωτήσαµε. «∆ιαβάζετε πολλές εφηµερίδες» µας απάντησε χαµογελώντας.
Ηταν ξεκάθαρο ότι δεν ήθελε να ξεφύγει από το προκαθορισµένο πλαίσιο συζήτησης που ο ίδιος είχε αποφασίσει. ∆εν ήταν πρόθυµος να µπει σε πολιτικές συζητήσεις και αναλύσεις για τα εσωτερικά του κόµµατος και τις σχέσεις του µε τις αποφάσεις του Λουίτζι ντι Μάιο, του 32χρονου αντιπροέδρου της Ιταλίας. «Εχω τις δικές µου απόψεις σε κάποια θέµατα, τις οποίες δεν εκφράζω συχνά, ιδίως µιλώντας σε δηµοσιογράφους» ήταν η απάντησή του.
Στις Βρυξέλλες, που τόσο πολύ το Κίνηµα των Πέντε Αστέρων έχει δαιµονοποιήσει, ο Καζαλέτζιο συναντήθηκε µόνο µε Ευρωπαίους δηµοσιογράφους. Το «Εθνος της Κυριακής» ήταν µία από τις λιγοστές ευρωπαϊκές εφηµερίδες µε τις οποίες οι άνθρωποι του Καζαλέτζιο θέλησαν να τον φέρουν σε επαφή. Και αυτό γιατί ένα από τα πιο ενεργά κόµµατα µε τα οποία έχει επαφή το Κίνηµά του είναι το ελληνικό ΑΚΚΕΛ (Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόµµα Ελλάδας). «Εχει υπογράψει παραπάνω από 30 διακηρύξεις µας για την ΕΕ και είναι πολύ κοντά µας» σχολίασε ο ίδιος.
Το όραµα του Καζαλέτζιο για την Ευρωπαϊκή Ενωση σχετίζεται µε την άµεση δηµοκρατία, την οποία τόσο πολύ το κόµµα του υποστηρίζει. Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές σε αυτή, αλλά και στην προηγούµενη εκλογική αναµέτρηση, προέκυψαν από ψηφοφορία από τη βάση του κόµµατος, στο πλαίσιο του «συστήµατος Ρουσό», µιας πλατφόρµας που «τρέχει» ο Ντάβιντε Καζαλέτζιο, µέσω της εταιρείας του, που παρέχει υπηρεσίες Ιντερνετ.
Το Κίνηµα κάλεσε όλους τους πολίτες που ήθελαν να γίνουν ευρωβουλευτές να... καταθέσουν το βιογραφικό τους. Οι µοναδικές προϋποθέσεις ήταν να είναι Ιταλοί υπήκοοι, να έχουν λευκό ποινικό µητρώο, να µην ασκούν την πολιτική ως επάγγελµα και να µην ανήκουν σε άλλο κόµµα. Περισσότερες από 2.500 υποψηφιότητες συνελέγησαν, µεταξύ των οποίων και οι νυν ευρωβουλευτές, που µπήκαν στη διαδικασία από το µηδέν. «Από τους υποψηφίους αναδείχθηκαν 76 ονόµατα, όλα µε απευθείας ψηφοφορίες. Ανάµεσά τους και οι σηµερινοί εκπρόσωποί µας στο Ευρωκοινοβούλιο. Είµαι πολύ ευχαριστηµένος µε τη διαδικασία» δήλωσε ο Καζαλέτζιο.
Τον ρωτάµε για την κριτική που ασκείται στο «σύστηµα Ρουσό», όπου όλα τα µέλη του κόµµατος οφείλουν να συµµετέχουν, σύµφωνα µε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, δίνοντας και οικονοµική συνεισφορά. Οι επικριτές αναφέρουν ότι τα δεδοµένα που έχει στη διάθεσή του ο 43χρονος τον κάνουν παντοδύναµο, ενώ του προσφέρουν τη δυνατότητα να γίνεται ο... µαριονετίστας που κινεί τα νήµατα ανθρώπων τους οποίους µπορεί να επηρεάσει. «∆εχόµαστε καθηµερινά επιθέσεις από τα συστηµικά κόµµατα που έχουν συνηθίσει να λαµβάνονται αποφάσεις από δύο-τρία άτοµα πίσω από κλειστές πόρτες» είπε ο ίδιος. «Τα δεδοµένα είναι καλά προστατευµένα από επιθέσεις στο ∆ιαδίκτυο, έχουµε επενδύσει πολλά στην ασφάλειά τους» προσθέτει.\
Στο στόχαστρο η «κυριαρχία» στο κόµµα
Εντονη κριτική έχει ασκήσει ο Μάρκο Κανεστράρι, πρώην υπάλληλος του Καζαλέτζιο, ο οποίος µάλιστα έχει γράψει ένα βιβλίο µε τίτλο «Το σύστηµα Καζαλέτζιο». «Οποιος διαχειρίζεται την ιστοσελίδα έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία, σε ό,τι συµβαίνει εντός του Κινήµατος, αλλά και στις ψηφοφορίες» γράφει ο Κανεστράρι. «Προφανώς αυτό το πρόσωπο είναι ο Νταβίντε Καζαλέτζιο και οι τεχνικοί του, οι όποιοι έχουν πρόσβαση στα δεδοµένα. ∆ηλαδή, αυτό το πρόσωπο µπορεί θεωρητικά να αποκτήσει πολιτική δύναµη και διαπραγµατευτική ισχύ απέναντι σε οποιονδήποτε θελήσει να ενταχθεί στις πολιτικές δραστηριότητες του Κινήµατος. ∆ιότι, ακόµη και αν ισχυρίζεται πως ποτέ δεν ήλεγξε ποιος ψήφισε τι, είναι προφανές πως όλοι ξέρουν πως θεωρητικά έχει τη δυνατότητα. Ο Τζιανροµπέρτο προδόθηκε, η πρωτότυπη ιδέα του, καλή ή κακή, προδόθηκε» είπε.
«Πρόκειται για µια ιδιωτική επιχείρηση που ελέγχει ένα από τα δύο µεγαλύτερα κόµµατα στην Ιταλία. Την ιδιωτική αυτή εταιρεία, όµως, ποιος την ελέγχει;» ρωτά ο Αλµπέρτο ντε Φιλίπις, δηµοσιογράφος του Euronews σε Λιόν και Βρυξέλλες. «Επειτα, η επιλογή των υποψηφίων βουλευτών και ευρωβουλευτών µε βάση τα βιογραφικά τους, φέρνει στα έδρανα ανθρώπους χωρίς πείρα, που δεν ξέρουν να χειριστούν σηµαντικά πολιτικά ζητήµατα. Λένε ότι καλύτερα να είναι κανείς ειλικρινής, παρά έµπειρος. Αλλά, γενικά, το Κίνηµα των Πέντε Αστέρων αµφισβητεί τη σηµασία του Κοινοβουλίου, λέγοντας ότι δεν χρειάζεται. Πιστεύω ότι αυτές είναι επικίνδυνες απόψεις» καταλήγει µε νόηµα.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr