Φιντάν: Ομοσπονδία με το ζόρι δεν γίνεται – Υπονοούμενα για τις προθέσεις των ΗΠΑ στην Κύπρο
Η προσέγγιση της Τουρκίας απέναντι στο Κυπριακό παραμένει σταθερή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Η προσέγγιση της Τουρκίας απέναντι στο Κυπριακό παραμένει σταθερή, τουλάχιστον από τα λεγόμενα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στη συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Α. Χαμπέρ: δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, προωθεί τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους και συνεχίζει να βλέπει το Κυπριακό μέσα από τον φακό της γεωπολιτικής στρατηγικής.
Η Τουρκία, όπως επισήμανε ο Φιντάν, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε η Ελλάδα τη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», ζητώντας να τεθεί προσωρινά στην άκρη το ζήτημα των αναγνωρίσεων, προκειμένου να εστιάσουν σε άλλες πτυχές του Κυπριακού.
«Εμείς δεν αναγνωρίζουμε την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση αυτή τη στιγμή. Ούτε εκείνοι αναγνωρίζουν το κράτος που εμείς ιδρύσαμε. Κανένας δεν αναγνωρίζει τον άλλον. Η απάντησή μας στην έλλειψη λύσης από τη διεθνή κοινότητα ήταν η δημιουργία του δικού μας κράτους. Ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη αυτό το θέμα της αναγνώρισης και της μη αναγνώρισης», πρότεινε.
Δύο κόσμοι, δύο κράτη
Η «πραγματικότητα», όπως την περιγράφει ο Φιντάν, δείχνει πως η Κύπρος πρέπει να παραμείνει διχασμένη, με τις δύο κοινότητες να έχουν χαράξει διαφορετικές πορείες.
«Το να επιδιώκουμε την επανένωση μέσω εξαναγκασμού δεν οδηγεί πουθενά», δήλωσε, υπονοώντας ότι οι διεθνείς πιέσεις για ομοσπονδιακό σύστημα δεν βρίσκουν ανταπόκριση ούτε στους Ελληνοκύπριους ούτε στους Τουρκοκύπριους.
«Ας δούμε την πραγματικότητα στο νησί. Τι μας λέει η πραγματικότητα στο νησί; Πόσο αυτή η πραγματικότητα στο νησί μπορεί να αντιστραφεί, πόσο δεν μπορεί να αντιστραφεί, τί μας έχει πει η ιστορία, τι συνέβη μετά το ‘60, τί έγινε πριν; Έχω συζητήσει το θέμα αυτό με όλους όσοι ενδιαφέρονται για το θέμα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Όλοι συμφωνούν σε αυτό: Η πραγματικότητα στο νησί είναι ότι οι δύο κοινότητες ζουν χωριστά η μία από την άλλη. Και οι δύο κοινωνίες έχουν πλέον χαράξει τους δικούς τους δρόμους, ζουν τις δικές τους ζωές, έχουν κόψει τον δικό τους ομφάλιο λώρο και συνεχίζουν το δρόμο τους. Το να ψάχνουμε να τους ενώσουμε ξανά με τη βία κάτω από μια φόρμουλα και να τους βάλουμε να μοιραστούν την εξουσία, δεν είναι μια αναζήτηση που θα φέρει αποτελέσματα».
Ο «ρεαλισμός» της διχοτόμησης
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να επαναπροσδιορίσει το Κυπριακό μέσα από έναν φακό που προωθεί τη διχοτόμηση ως «πραγματιστική λύση». Η στρατηγική αυτή προβάλλεται ως απόρροια του διεθνούς αδιεξόδου και της υποτιθέμενης αδυναμίας των Ελληνοκυπρίων να αποδεχθούν τη συνύπαρξη με τους Τουρκοκύπριους.
«Όταν ήρθε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ και έθεσε αυτό το θέμα, είπα, μπείτε στη θέση της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, μπείτε στη θέση του ελληνοκυπριακού λαού. Εδώ και 50 χρόνια ζείτε εδώ, όλες οι χώρες σας βλέπουν ως κράτος, σας αντιμετωπίζουν ως κράτος, παίρνετε τις δικές σας αποφάσεις, απολαμβάνετε μια ευημερία και ξαφνικά, με μια συμφωνία, μια ομάδα ανθρώπων που θα έρθει από το Βορρά, θα χωρίσετε τη χώρα, την ευημερία και όλα τα πράγματα στα δύο. Θα τα μοιραστείτε. Όλοι γνωρίζουν ότι αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό από τους Ε/Κ, πόσο μάλλον από τους Τούρκους. Τώρα, το πρόβλημα εδώ είναι ότι οι άνθρωποι το γνωρίζουν αυτό, ακόμη και αν δεν το παραδέχονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, με το περιβάλλον σταθερότητας που παρέχει η Τουρκία, δεν τίθεται θέμα. Με ποια μορφή λοιπόν θα νομιμοποιήσουμε αυτή την κατάσταση και πού θα πάμε; Η απάντηση που δώσαμε στην έλλειψη λύσης από τη διεθνή κοινότητα στο νησί ήταν να δημιουργήσουμε το δικό μας κράτος, το δικό μας κράτος των Τουρκοκυπρίων. Εμείς, ως μητέρα πατρίδα, το αναγνωρίσαμε αμέσως».
Περιορισμένες οι προοπτικές για επανέναρξη συνομιλιών
Σε ό,τι αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ο Φιντάν εξέφρασε μεν θετική στάση, αλλά περιέγραψε παράλληλα τις δυνατότητες επανέναρξης πολύ περιορισμένες εξαιτίας των «πραγματικοτήτων» που επικρατούν στο νησί.
«Οι προθέσεις για διπλωματικές αναζητήσεις συνεχίζονται και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο Φιντάν, τονίζοντας ότι οι επερχόμενες τετραμερείς και πενταμερείς συνομιλίες υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αποτελούν μια ακόμη ευκαιρία για την κατανόηση των θέσεων όλων των μερών. «Είναι πάντα πολύτιμο να συζητούμε τα θέματα με πολιτισμένο τρόπο, ακόμη και αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε», υπογράμμισε, αλλά «η πραγματικότητα στο νησί είναι ξεκάθαρη», τονίζοντας ότι κάθε πρόταση, που δεν συνάδει με αυτές τις πραγματικότητες, «και τίθενται μόνο και μόνο για χάρη μιας λύσης, μόνο και μόνο για να γίνει μια συζήτηση, μόνο και μόνο για να υπάρξει μια διαδικασία θεωρείται αδιέξοδη».
Το Κυπριακό δεν είναι θέμα ΕΕ
«Η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού είναι αντικείμενο των ΗΕ και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε στη συνέχεια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, απορρίπτοντας την εμπλοκή της ΕΕ, καθώς περιπλέκει το ζήτημα.
«Είναι απαραίτητο να εξηγήσουμε σωστά το θέμα στην ΕΕ. Διότι δυστυχώς, ως αποτέλεσμα της λανθασμένης απόφασης που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Κυπριακό έγινε ξαφνικά πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλ. ενώ, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε άμεση εμπλοκή με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση το κάνει δικό της θέμα. Στις αποφάσεις που λαμβάνονται, υπάρχει πάντα ένα προβληματικό πεδίο, όσον αφορά τα θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία. Αυτή είναι μια διαδικασία που διεξάγουμε αυτή τη στιγμή με τα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν.
Η Τουρκία "δεν παραμένει θεατής" - Υπονοούμενα για κρυφές ατζέντες ΗΠΑ στην Κύπρο
Στο θέμα που ανησυχεί πρόσφατα την Τουρκία, δηλ. την μετακίνηση στην Κύπρο αμερικανικού εξοπλισμού και όπλων για την προστασία του Ισραήλ, ο Χακάν Φιντάν τόνισε ότι η Άγκυρα δεν θα παραμείνει θεατής στις εξελίξεις, αφήνοντας υπονοούμενα για κρυφές ατζέντες πίσω από τις πρόσφατες στρατιωτικές κινήσεις των ΗΠΑ στο νησί.
«Παρακολουθούμε στενά τις κινήσεις που αλλάζουν τις ισορροπίες όσον αφορά την ασφάλεια. Αυτά τα δεδομένα είναι σημαντικά για εμάς, τα εξετάζουμε πολύ προσεκτικά, ώστε η προβολή ισχύος να επιδειχθεί αναλόγως. Αλλά βασικά, για εμάς, μετά την επιχείρηση του '74, δεν υπήρχε ανάγκη για νέα στρατιωτική κινητοποίηση», δήλωσε ο Φιντάν, αναφερόμενος στην άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τις συζητήσεις για δημιουργία στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στο Μαρί.
Έτοιμοι για κάθε σενάριο
Επειδή η ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων διασφαλίζεται από την τουρκική στρατιωτική παρουσία στο νησί, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η πολιτική ενίσχυσης των εξοπλισμών από την ελληνοκυπριακή πλευρά ενδέχεται να υποκρύπτει «κάποια άλλη πρόθεση».
«Η πολιτική της παραγωγής απειλών εκτός της δικής μας παρουσίας, η αντίληψη απειλών και η χρησιμοποίηση αυτής της απειλής ως δικαιολογία για την υλοποίηση των δικών της εξοπλισμών είναι ένα άλλο πεδίο. Άρα, μπορεί να υπάρχει κάποια άλλη πρόθεση, κάτι άλλο. Αλλά αυτό που βλέπω είναι ότι όλοι γνωρίζουν ότι είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο», υπογράμμισε.
«Άλλωστε, η Κύπρος είναι πολύ κοντά μας, και ως μητέρα πατρίδα, οι δυνατότητες κινητοποίησής μας είναι άμεσες», πρόσθεσε με νόημα.
Πώς το Μαξίμου έφτασε στη διαγραφή Σαμαρά από τη ΝΔ –Το παρασκήνιο, οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι και οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη
Πολυτεχνείο: «Αστακός» η Αθήνα με 5.500 αστυνομικούς - Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Αστοχία στην πρόγνωση για την κακοκαιρία Alexandros: Ποιά ήταν τα αίτια - Η εξήγηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
Επιστρέφει με νέα ταινία ο James Bond - Οι αποκαλύψεις για τον πρωταγωνιστή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr