Κυνήγι πετρελαίου ξεκινά η Τουρκία στο Αιγαίο Πέλαγος – Εταιρία έλαβε άδεια για γεωτρήσεις σε 9 θαλάσσια οικόπεδα
Οι συντεταγμένες δείχνουν ότι και οι 9 είναι εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Στην εφημερίδα της κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε ότι η Τουρκία παραχώρησε 9 άδειες έρευνας πετρελαίου στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας, τη ΤΡΑΟ. Οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν στο Βόρειο Αιγαίο.
Η διάρκεια κάθε άδειας είναι 8 χρόνια και αφορούν 9 περιοχές. Οι συντεταγμένες δείχνουν ότι και οι 9 είναι εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, ωστόσο εγείρονται ερωτήματα για τη χρονική στιγμή, με δεδομένο ότι δεν ανακοίνωσε έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως συνήθιζε, αλλά στο Αιγαίο, ενώ είναι σε εξέλιξη εντατικές συνομιλίες με στόχο την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Μία πρώτη εξήγηση, θα μπορούσε να είναι, ότι πρόκειται για μία τακτική «αναγνώρισης του πεδίου» πριν από οποιαδήποτε ενδεχόμενη διαπραγμάτευση με την Αθήνα για την υφαλοκρηπίδα. Οι άδειες αυτές δίνουν στη χώρα τη δυνατότητα να συλλέξει κρίσιμα γεωλογικά δεδομένα για την ύπαρξη ενεργειακών πόρων, ώστε τα δεδομένα αυτά να αποτελέσουν ίσως εργαλείο ενίσχυσης των τουρκικών αξιώσεων.
Το πολυεπίπεδο παιχνίδι της Άγκυρας
Μία δεύτερη ερμηνεία είναι ότι η Άγκυρα επιδιώκει να δείξει παρούσα και ενεργή στην πλέον επίμαχη περιοχή των ελληνοτουρκικών διαφορών, δηλαδή, το Αιγαίο, στη σκιά ακριβώς αυτών των συνομιλιών με την Ελλάδα. Πρόκειται για πολιτικό μήνυμα ότι η Άγκυρα είναι «παίκτης» στο Αιγαίο, ώστε η φιλική της διάθεση στις διαπραγματεύσεις να μην ερμηνευτεί ως αδυναμία ή υποχώρηση. Αυτό το μήνυμα βέβαια απευθύνεται και στο εσωτερικό της ακροατήριο, που αντιδρά τελευταία επίσης στις συνομιλίες με την Ελλάδα.
Η Άγκυρα, με τη χορήγηση αδειών για έρευνες στο Αιγαίο, παίζει ένα πολυεπίπεδο παιχνίδι. Προετοιμάζεται για πιθανές ενεργειακές ανακαλύψεις, κρατά ζωντανή τη γεωπολιτική της παρουσία στην περιοχή και ταυτόχρονα διασφαλίζει ότι δεν θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση σε ενδεχόμενες συνομιλίες με την Ελλάδα. Πρόκειται για μια κίνηση που, αν και παρουσιάζεται ως εσωτερικό θέμα (εντός των τουρκικών υδάτων), φέρει ξεκάθαρα διεθνείς αποχρώσεις.
Νότια Κορέα: Αποσύρεται ο στρατός από τη Βουλή, λίγο μετά την καταψήφιση του στρατιωτικού νόμου - Λεπτό προς λεπτό οι δραματικές εξελίξεις
Εξοικονομώ 2025: Στα σκαριά το νέο πρόγραμμα - Θέμα χρόνου οι ανακοινώσεις
Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Στάρμερ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο»
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον υποδέχθηκαν τον σεΐχη του Κατάρ με τη σύζυγό του - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr