Τουρκία: Τα «πυρά» του Φιντάν στον Αραγτσί και η οργή του Ιρανού ΥΠΕΞ για τον υπόγειο ρόλο της Άγκυρας
Τριμερής στο Κατάρ για τη Συρία εντός της εβδομάδας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Επείγουσα συνάντηση για τη Συρία την Παρασκευή ή το Σάββατο φαίνεται να οργανώνουν η Τουρκία, το Ιράν και η Ρωσία στο περιθώριο του Φόρουμ της Ντόχα, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των καυτών συγκρούσεων στη Συρία. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η σύνοδος, αν και δεν φέρνει, νέες προτάσεις στο τραπέζι, αποσκοπεί να διευκολύνει το διάλογο και να προωθήσει τη διπλωματική λύση.
Η τεταμένη επίσκεψη
Η ένταση στη Συρία, όμως, δεν περιορίστηκε στα πεδία της μάχης, αλλά μεταφέρθηκε τη Δευτέρα και στα διπλωματικά τραπέζια της Άγκυρας. Τα αντίπαλα στρατόπεδα που υποστηρίζουν Τουρκία και Ιράν στη Συρία, φέρεται να προκάλεσαν έναν έντονο «καβγά» μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και του Ιρανού ομολόγου του, Αμπάς Αραγτσί, τη Δευτέρα. Με αλληλο-κατσάδες αλλά και κατηγορίες για "προδοσία" μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, οι διπλωματικές σχέσεις Άγκυρας και Τεχεράνης, σύμφωνα με το Middle East Eye, δοκιμάστηκαν έντονα κατά την επίσκεψη του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών.
Ο Αραγκτσί κατηγόρησε την Τουρκία ότι "επέτρεψε την επίθεση των Σύρων ανταρτών να καταλάβουν το Χαλέπι", προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση του Χακάν Φιντάν, ο οποίος στη συνέχεια «κατσάδιασε» τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, επειδή δεν μετέφερε μήνυμα του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, όπως ανέμεναν στην Άγκυρα.
«Δεν έφερε τίποτα από τον Άσαντ», τον οποίο είχε συναντήσει μία ημέρα πριν στη Δαμασκό ο Αραγτσί, δήλωσε άτομο που γνωρίζει τις συνομιλίες μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ. Αντιθέτως, ο Αραγτσί κατηγόρησε την Τουρκία για «προδοσία», καθώς φέρεται να υποστήριξε την επίθεση των ανταρτών και επανέλαβε ότι το Ιράν θα υποστήριζε τον Άσαντ υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Την Τρίτη, ο Αραγτσί ανέβασε τους τόνους, λέγοντας ότι το Ιράν θα εξέταζε το ενδεχόμενο να αναπτύξει ακόμη και στρατεύματα στη Συρία, εάν το ζητούσε η Δαμασκός, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Η απάντηση του Φιντάν
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δεν άφησε τις κατηγορίες αναπάντητες και με αυστηρό ύφος, φέρεται να επέπληξε τον Ιρανό ομόλογό του, λέγοντας ότι: "Ο Άσαντ και το Ιράν, το οποίο δεν έχει κοινά σύνορα με τη Συρία, απέτυχαν να συμβάλλουν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις εδώ και χρόνια. Μην αναζητάτε εξωτερικούς αποδιοπομπαίους τράγους, ενώ ο Άσαντ καταπιέζει τον λαό του".
Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Φιντάν πρόσθεσε: "Η απόδοση της επίθεσης στο Χαλέπι σε ξένη παρέμβαση είναι ένα λάθος. Οι πρόσφατες εκτεταμένες επιθέσεις κατά αμάχων αναζωπύρωσαν τον εμφύλιο πόλεμο. Είχαμε επανειλημμένα προειδοποιήσει όλα τα σχετικά μέρη για αυτό".
Σύνοδος στο Κατάρ: νέα ελπίδα ή επανάληψη αδιεξόδου;
Παρά την ένταση, ο Αραγκτσί ζήτησε, σύμφωνα με τουρκικές πηγές που επικαλείται το MEE, επείγουσα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας, Ιράν και Ρωσίας, χωρίς να φέρει νέες προτάσεις. Ωστόσο, η σύνοδος αναμένεται να αποτελέσει μια ακόμη ευκαιρία για διάλογο, με την παρουσία και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Η πραγματοποίηση της συνάντησης στο περιθώριο του Φόρουμ της Ντόχα ίσως προσφέρει το απαραίτητο πλαίσιο για την αναζήτηση ενός κοινού δρόμου, σε μια κρίση που ολοένα και φουντώνει στη Συρία.
Τέμπη: Στο Μιλάνο μεταφέρθηκε ο Γεράσιμος - Θα νοσηλευτεί σε νοσοκομείο της Ιταλίας
Ρόδος: Νεαρός πυροβόλησε ανήλικο στο κεφάλι με αεροβόλο
Αστυνομικός Βουλής: Ανοίγει πάλι ο φάκελος για την πτώση του 14χρονου γιου του ζευγαριού από το μπαλκόνι
Βασίλης Σπανούλης: «Γλυκόπικρο που έβαλα το σουτ στο τελευταίο ματς του Διαμαντίδη»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr