Μπορούν οι αντάρτες να πάρουν τη Δαμασκό; Τα βαριά όπλα που τους άφησε ο στρατός και οι... απασχολημένοι σύμμαχοι του Άσαντ
«Φλέγον» ερώτημα αν οι Σύροι αντάρτες μπορούν να διατηρήσουν το μομέντουμ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Μέχρι στιγμής η προέλαση των ανταρτών στη Συρία φαίνεται να είναι αδιάκοπη. Την Παρασκευή, οι αυτοκινητοπομπές με φορτηγά και μοτοσικλέτες της Hayat Tahrir al-Sham (HTS) και των συμμάχων της αναφέρθηκε ότι έφτασαν στα περίχωρα της πόλης Χομς, μόλις 160 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό, την πρωτεύουσα.
Η εξαιρετικά ταχεία προέλαση που πραγματοποίησε η συμμαχία των ανταρτικών ομάδων έχει αφήσει άναυδους όχι μόνο τους παρατηρητές και τις περιφερειακές δυνάμεις, αλλά, όπως φαίνεται, και το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. Η HTS εισέβαλε πρώτα από το βορειοδυτικό προπύργιό της στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και στη συνέχεια στη Χάμα, μια άλλη μεγάλη πόλη.
Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Άσαντ προέβαλαν αμελητέα αντίσταση. Οι ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι αστυνομικοί έχουν τεθεί σε υπηρεσία, με αναμενόμενα αποτελέσματα. Λίγο πριν φτάσουν οι αντάρτες έξω από τη Χάμα, το υπουργείο Άμυνας της Συρίας χαρακτήρισε τις αμυντικές γραμμές της «απόρθητες». Ο συριακός στρατός δήλωσε στη συνέχεια ότι αποσύρθηκε «για να διαφυλάξει τις ζωές των πολιτών».
Ο στρατός υποχώρησε και άφησε εξελιγμένα όπλα στους αντάρτες
Λίγοι εξαπατώνται από τέτοιους ισχυρισμούς, ιδίως από ένα καθεστώς που ευθύνεται για τόσο μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων σε 13 χρόνια εμφύλιων συγκρούσεων. Η υποχώρηση του στρατού έχει αφήσει σειρές από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, άρματα μάχης, ακόμη και εξελιγμένους εκτοξευτές πυραύλων και πολεμικά αεροπλάνα που προμηθεύονται οι Ρώσοι στα χέρια των ανταρτών.
«Το ερώτημα είναι αν μπορούν να διατηρήσουν τη δυναμική τους και να πάνε στη Δαμασκό. Δείχνει να υπάρχει ένα τεράστιο κύμα υποστήριξης για αυτό που συμβαίνει και αυτό αποκαλύπτει την εύθραυστη φύση του καθεστώτος», δήλωσε στην Guardian ο Sanam Vakil, διευθυντής του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στο Chatham House του Λονδίνου.
Η HTS, πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα, έχει καταβάλει προσπάθειες να αμβλύνει τη σεκταριστική της εικόνα και, ενδεχομένως, την ιδεολογία της. Ο H A Hellyer, ανώτερος συνεργάτης του Royal United Services Institute, δήλωσε ότι η προσεκτική διαχείριση των σχέσεων με τις διαφορετικές κοινότητες ήταν ένας λόγος για τις επιτυχίες της τελευταίας εβδομάδας, επισημαίνοντας ως παράδειγμα τη διαπραγμάτευση για την είσοδο των ανταρτών σε σιιτικά χωριά των Ισμαηλιτών. «Αν μπορούσαν να πετύχουν αυτού του είδους την προσέγγιση με τις κοινότητες των Αλαουιτών, τότε όλα θα τελείωναν», δήλωσε ο Χέλλερ, αναφερόμενος στην ετερόδοξη σιιτική μειονότητα της οποίας ο Άσαντ είναι μέλος και από την οποία προέρχεται μεγάλο μέρος της πιο πιστής υποστήριξής του.
Αυτό το Σαββατοκύριακο μπορεί να δούμε τις πιο σημαντικές επιτυχίες. Η επαρχία Χομς είναι η μεγαλύτερη σε έκταση της Συρίας και συνορεύει με τον Λίβανο, το Ιράκ και την Ιορδανία. Η πόλη Χομς, τμήματα της οποίας ελέγχονταν από τους αντάρτες μέχρι την αιματηρή πολιορκία του 2014, αποτελεί πύλη προς τη Δαμασκό, καθώς και προς τις παράκτιες επαρχίες της Συρίας Λατάκια και Ταρτούς, προπύργια των πιστών στο καθεστώς.
Ο Άσαντ ενισχύει τις δυνάμεις γύρω από τη Δαμασκό
Όποιος όμως ελπίζει σε ένα καθοριστικό αποτέλεσμα τις επόμενες ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες μπορεί να απογοητευτεί. Οι αντάρτες μπορεί να μην πίστευαν καν ότι θα μπορούσαν να καταλάβουν το Χαλέπι τόσο γρήγορα όταν ξεκίνησαν την επίθεσή τους την περασμένη εβδομάδα, και έχουν προχωρήσει πολύ γρήγορα. Δεν είναι σαφές ότι θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα βαριά όπλα ή άλλο εξοπλισμό που έχουν αποκτήσει, και μια επιτυχία θα μπορούσε να εκθέσει τις βαθιές διαιρέσεις μεταξύ των διαφόρων φατριών τους.
Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις του καθεστώτος μπορεί να συσπειρωθούν καθώς το αρχικό σοκ υποχωρεί. Ο Άσαντ ήδη αποσύρει δυνάμεις από την ανατολική Συρία για να ενισχύσει εκείνες γύρω από τη Δαμασκό, παραχωρώντας πόλεις - «κλειδιά» όπως η Ντέιρ εζ-Ζορ στις κουρδικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
«Υπάρχει ένα σαφές επίπεδο απελπισίας και συγκεντρώνουν την άμυνα γύρω από τα προπύργια. Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι τι θα κάνουν το Ιράν και η Ρωσία», δήλωσε ο Broderick McDonald, συνεργάτης στο King's College του Λονδίνου.
Οι σύμμαχοι του Άσαντ, που είναι απασχολημένοι, τι θα κάνουν;
Η Μόσχα, ένας βασικός υποστηρικτής που παρείχε μεγάλο μέρος της δύναμης πυρός που άλλαξε την πορεία του εμφυλίου πολέμου υπέρ του Άσαντ, ασχολείται με την Ουκρανία, αλλά είναι απίθανο να εγκαταλείψει εντελώς την επένδυσή της στη Συρία. Η Τεχεράνη επίσης, αν και αποδυναμωμένη από τη σύγκρουση με το Ισραήλ, θα κάνει ό,τι μπορεί μετά από δεκαετίες υποστήριξης της οικογένειας Άσαντ. Η Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, πολέμησε υπέρ του καθεστώτος στον εμφύλιο πόλεμο και μπορεί να είναι ακόμη σε θέση να προσφέρει κάποια βοήθεια παρά τις πρόσφατες απώλειες στον πόλεμο με το Ισραήλ. Εκατοντάδες μαχητές από πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν στο Ιράκ είναι έτοιμοι να περάσουν στη Συρία για να πολεμήσουν τους αντάρτες.
Στη συνέχεια, υπάρχουν δυνάμεις του Κόλπου που είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν τον «διάβολο» που γνωρίζουν παρά αυτόν που δεν γνωρίζουν, ιδίως όταν ο κύριος υποψήφιος είναι ένας απαγορευμένος εξτρεμιστής τζιχαντιστής.
Αυτό το Σαββατοκύριακο σε δύο ετήσιες διασκέψεις στο Μπαχρέιν και το Κατάρ θα συγκεντρωθούν πολλοί από τους υπουργούς Εξωτερικών της περιοχής, πράγμα που συνεπάγεται ανεπίσημες συζητήσεις και ενδεχομένως τη διαμόρφωση ενός σχεδίου για την αναχαίτιση της προέλασης των ανταρτών.
«Αυτό κλείνει τον κύκλο ολόκληρης της συριακής εξέγερσης», δήλωσε ο Vakil. «Ο Άσαντ επιβίωσε χάρη στην εξωτερική υποστήριξη, αλλά αυτό δίνει στον κόσμο μια ακόμη ευκαιρία για την αραβική άνοιξη ... Βρισκόμαστε στην ομίχλη της, αλλά για τους απλούς πολίτες αυτή είναι μια πραγματική στιγμή, επικίνδυνη και αβέβαιη, αλλά σίγουρα μια ευκαιρία».
Τα νέα δεδομένα στη Συρία μετά την ανατροπή Άσαντ: Οι βασικοί παίκτες στη νέα πραγματικότητα και ο ρόλος της Δύσης
Γερμανία: Η κυβέρνηση ενέκρινε τις μεγαλύτερες εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία από το 2006
Υπόθεση Marfin: Απόφαση «βόμβα» από τον Άρειο Πάγο για τους νεκρούς μετά από 14 χρόνια
Γιώργος Κακοσαίος: «Είχα τρέλα με την Πάολα» - Η Eurovision και το «ευχαριστώ» στη Θεοδωρίδου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr