Ο μεγάλος κερδισμένος στη Μέση Ανατολή; Η συμφιλίωση με τον Οτσαλάν ξετυλίγει τον «μίτο» του Ερντογάν – Τα σχέδια για Συρία και οι ανησυχίες του Ισραήλ
Το σενάριο του Ερντογάν επικυρίαρχου στη Μέση Ανατολή δημιουργεί έντονες ανησυχίες στο Ισραήλ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ήταν 16 Φεβρουαρίου του 1999 όταν τούρκοι πράκτορες έπιαναν τον αρχηγό του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στο Ναϊρόμπι της Κένυας.
Τότε, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι, 25 χρόνια αργότερα, ο ιστορικός ηγέτης του ένοπλου αντάρτικου των Κούρδων θα μιλούσε για συμφιλίωση με το τουρκικό κράτος, κράτος με πιθανό αντάλλαγμα την υπό όρους αποφυλάκισή του. Κι όμως, στις 22 Οκτωβρίου, είχε προαναγγείλει τις εξελίξεις ο ηγέτης των υπερεθνικιστών Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. «Ας αφήσουμε τον αρχηγό της τρομοκρατίας ο οποίος, όταν τον μετέφεραν στην Τουρκία δήλωνε έτοιμος να προσφέρει κάθε είδους υπηρεσία, να δηλώσει μονομερώς ότι η τρομοκρατία έχει τελειώσει και η οργάνωση έχει εκκαθαριστεί. Σε περίπτωση που αρθεί η απομόνωση του ηγέτη της τρομοκρατίας, ας έρθει να κάνει ομιλία στο τουρκικό κοινοβούλιο και να κάνει ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος DEM, ας βροντοφωνάξει ότι τελείωσε η τρομοκρατία και πως διαλύεται η τρομοκρατική οργάνωση», δήλωνε ο Μπαχτσελί ενώπιον της τουρκικής βουλής.
Ιστορικός συμβιβασμός
Στον Οτσαλάν επετράπη μετά από 10 χρόνια να συναντηθεί με δύο βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος DEM στην φυλακή Ιμραλί όπου κρατείται. Αμέσως μετά, εκείνοι μετέφεραν τα λόγια του. «Έχω την ικανότητα και την αποφασιστικότητα να προσφέρω και εγώ την απαραίτητη συμβολή με θετικό τρόπο στο νέο παράδειγμα που ενίσχυσαν ο κύριος Μπαχτσελί και ο κύριος Ερντογάν. Υπό αυτό το πρίσμα είμαι έτοιμος να κάνω το απαραίτητο θετικό βήμα και να απευθύνω το απαραίτητο κάλεσμα. Αυτή είναι η εποχή της ειρήνης, της Δημοκρατίας και της αδελφοσύνης για την Τουρκία και την περιοχή», φέρεται να δήλωσε ο Οτσαλάν.
Είναι φανερό ότι στο παρασκήνιο Ερντογάν και Μπαχτσελί είχαν συμφωνήσει με τον Οτσαλάν σε έναν ιστορικό συμβιβασμό. Αν, τώρα, το PKK ακούσει τον ηγέτη του και σταματήσει την ένοπλη δράση του η οποία ξεκινούσε από το έδαφος της Συρίας εδώ και δεκαετίες, τα κέρδη για την Τουρκία και τον ίδιο τον Ερντογάν θα είναι πολλαπλά. Ήδη έχει ανοίξει ο δρόμος για την μετατροπή της Τουρκίας σε επικυρίαρχο της Συρίας, καθώς ασκεί τεράστια επιρροή στο νέο καθεστώς Τζολάνι, το οποίο καλεί τις κουρδικές δυνάμεις που δρουν στα βορειοανατολικά της χώρας να αφήσουν τα όπλα και να ενσωματωθούν στον νέο, εθνικό στρατό της χώρας.
«Η νέα κυβέρνηση δε θα επιτρέψει στη Συρία να γίνει ορμητήριο, για επιθέσεις του ΡΚΚ»
Σύμφωνα με το Al Arabiya, ο Αλ Τζολάνι έχει τονίσει ότι, «στόχος είναι να ενσωματώσουμε τελικά, τις SDF στις Εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με τις SDF, για την επίλυση της κρίσης στη βρειοανατολική Συρία. Δε θα υπάρξει διαίρεση της Συρίας με κανέναν τρόπο. Η νέα κυβέρνηση δε θα επιτρέψει στη Συρία να γίνει ορμητήριο, για επιθέσεις του ΡΚΚ».
Οι τούρκοι αποτελούν και τον ενδιάμεσο μεταξύ του νέου συριακού καθεστώτος και των ΗΠΑ. Ο τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, συζήτησε τηλεφωνικά τις εξελίξεις με τον ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, του την ώρα που ο υπουργός ενέργειας Μπαϊρακτάρ έφτανε στη Συρία. «Θα προσδιορίσουμε τις ανάγκες της Συρίας σε υποδομές, ενέργεια, ηλεκτρικό ρεύμα και άλλες ανάγκες σε άλλους τομείς και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι θα επωφεληθούν και πάλι από αυτές τις βασικές υπηρεσίες, μέσω μεσοπρόθεσμων, βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων σχεδίων», δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ.
Ο «μίτος» του Ερντογάν
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η Αδαμαντία Λιόλιου, είναι φανερό πως ο Ερντογάν ξετυλίγει αυτή τη στιγμή ένα σχέδιο που δεν αφορά μόνο τη νοτιοανατολική Τουρκία, η οποία συχνά αποτελεί πεδίο συγκρούσεων, αλλά ολόκληρο το πεδίο της Μέσης Ανατολής. Ο κυβερνητικός του έτερος από τους Γκρίζους Λύκους, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έπαιξε τον ρόλο του «λαγού» ήδη από τον Οκτώβριο, καθώς κάλεσε τους Κούρδους, ακόμη και τον Οτσαλάν, να παραδώσουν τα όπλα. Ωστόσο, κομβικό ρόλο στην όλη αυτή υπόθεση φαίνεται πως παίζει ο Οτσαλάν, ο οποίος είναι ιστορικός ηγέτης του ένοπλου τμήματος των Κούρδων και, μετά από 25 χρόνια που βρίσκεται στη φυλακή, ο ίδιος κάνει λόγω ακόμα και για συμφιλίωση με τον διώκτη των Κούρδων, δηλαδή το τουρκικό κράτος. Μένει να δούμε τώρα, καθώς προκύπτουν ερωτήματα, εάν ακόμη και το PKK είναι αυτό που θα παραδώσει τα όπλα, και φυσικά ποιο θα είναι το αντάλλαγμα. Θα αναρωτιούνταν κανείς, ενδεχομένως, αν αντάλλαγμα θα ήταν η αποφυλάκιση του Οτσαλάν. Θυμόμαστε ότι, πριν από 25 χρόνια, ο Οτσαλάν χρησιμοποιούσε τη Συρία ως κρησφύγετο και από εκεί οργάνωνε το αντάρτικο του εναντίον της Τουρκίας, μέχρι τη στιγμή που ο πατέρας Άσαντ τον ειδοποίησε ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα. Φαίνεται λοιπόν τώρα, ότι τίθεται το ζήτημα μιας ιστορικής συμφιλίωσης. Μένει να δούμε αν ακόμη και οι Κούρδοι της Συρίας είναι αυτοι που θα καταθέσουν τα όπλα, άλλωστε είδαμε και τη συνέντευξη του Τζολάνι ο οποίος φαίνεται πως τουλάχιστον για την ώρα είναι ο ηγέτης της Συρίας, που είπε στους Κούρδους ότι θα πρέπει να ενταχθούν στον στρατό της Συρίας. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, ο Ερντογάν γίνεται επικυρίαρχος της περιοχής και της Συρίας και βέβαια τίθενται ζητήματα ασφάλειας και του Ισραήλ, που παίζει έναν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής.
«Το τελευταίο που θέλει να δει το Ισραήλ, είναι να παίξει η Τουρκία μεγαλύτερο στρατιωτικό ρόλο, ειδικά στη Συρία»
Για τις ανησυχίες αυτές του Ισραήλ, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN μίλησε η επικεφαλής του ινστιτούτου μελέτης εθνικής ασφάλειας (INSS) της χώρας, Δρ. Καρμίτ Βαλένσι. Η Δρ. Βαλένσι, σημείωσε πως «Υποθέτω ότι το Ισραήλ δε θέλει να δει τουρκικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα μας. Όσο είναι στον βορρά, στο βάθος της Συρίας και στηρίζουν τον πληθυσμό της Συρίας με ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια -αυτό είναι κάτι που στηρίζει το Ισραήλ. Αλλά το τελευταίο που θέλει να δει το Ισραήλ, είναι να παίξει η Τουρκία μεγαλύτερο στρατιωτικό ρόλο, ειδικά στη Συρία λόγω της εγγύτητας με τα σύνορα με εμάς. Η Τουρκία είναι ένας ακόμη απρόβλεπτος παράγοντας, επομένως ίσως δούμε μεγαλύτερη εμπλοκή και στρατιωτικά αλλά και με άλλους τρόπους, οικονομικά ή ακόμα και σε προσπάθειες με τον πληθυσμό, προκειμένου να αυξήσει την επιρροή της στη Συρία».
Νέος ΚΟΚ: Κάμερες σε λεωφορεία για τους παραβάτες, αυστηρά πρόστιμα και τιμωρία του οδηγού και όχι του αυτοκινήτου
Διοικητές Νοσοκομείων: Χωρίς νέα στελέχη το ΕΣΥ για πάνω από έναν χρόνο – Ποιοι θα αναλάβουν πρώτα
Ερντογάν: Το «επίτευγμα» με την Αγία Σοφία, η «ιδανική νεολαία» και ο «Μεγάλος Ανατολικός» στόχος
Αυξημένες νεφώσεις και πτώση της θερμοκρασίας σήμερα - Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr