Κλιματική κρίση: Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τα μεγάλα λιμάνια πετρελαίου
Τραγική ειρωνεία...🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, λόγω της κλιματικής κρίσης, θα απειλεί άμεσα πολλά από τα μεγαλύτερα λιμάνια πετρελαίου στον κόσμο, σύμφωνα με ανάλυση.
Η τραγική ειρωνεία
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η απειλή είναι… ειρωνική, καθώς η καύση ορυκτών καυσίμων προκαλεί παγκόσμια θέρμανση. Είπαν ότι η μείωση των εκπομπών με τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα σταματήσει την παγκόσμια θέρμανση και θα προσφέρει πιο αξιόπιστη ενέργεια.
13 από τα λιμάνια με τη μεγαλύτερη κίνηση υπερδεξαμενών θα υποστούν σοβαρές ζημιές από μόλις 1 μέτρο άνοδο της στάθμης της θάλασσας, σύμφωνα με την ανάλυση.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δύο λιμάνια με χαμηλό υψόμετρο στη Σαουδική Αραβία - Ras Tanura και Yanbu - είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Και τα δύο λειτουργούν από την Aramco, την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, και το 98% των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας φεύγει μέσω αυτών των λιμένων.
Κίνδυνος και για λιμάνια των ΗΠΑ
Τα λιμάνια του Χιούστον και του Γκάλβεστον στις ΗΠΑ, του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο, βρίσκονται επίσης στον κατάλογο, όπως και τα λιμάνια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Κίνας, της Σιγκαπούρης και των Κάτω Χωρών.
Η πιο πρόσφατη επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε από τη Διεθνή Πρωτοβουλία για το Κρυόσφαιρο και το Κλίμα (ICCI) δείχνει ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά 1 μέτρο είναι πλέον αναπόφευκτη μέσα σε έναν αιώνα περίπου και θα μπορούσε να έρθει ήδη από το 2070, εάν καταρρεύσουν τα στρώματα πάγου και δεν περιοριστούν οι εκπομπές. Μια ακόμη πιο καταστροφική άνοδος της τάξης των 3 μέτρων είναι μάλλον αναπόφευκτη μέσα στην επόμενη χιλιετία ή δύο και θα μπορούσε να φτάσει ήδη στις αρχές της δεκαετίας του 2100.
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας προκαλεί ήδη προβλήματα σε όλο τον κόσμο, ακόμη και πριν ξεπεράσει τις εξελίξεις στις ακτές. Η μέχρι σήμερα άνοδος σημαίνει ότι τα κύματα καταιγίδων είναι υψηλότερα και είναι σημαντικά πιο πιθανό να προκαλέσουν παράκτιες πλημμύρες, ενώ η διείσδυση αλμυρού νερού στην παράκτια γη μπορεί να διαβρώσει τα θεμέλια, σημειώνουν οι ερευνητές. Η απότομη μείωση των εκπομπών όχι μόνο θα επιβράδυνε τον ρυθμό ανόδου της στάθμης της θάλασσας, αλλά θα περιόριζε και την τελική άνοδο.
Η Pam Pearson, διευθύντρια του ICCI, δήλωσε: «Είναι ειρωνεία ότι αυτά τα λιμάνια πετρελαιοφόρων βρίσκονται κάτω από το 1 μέτρο ανόδου της στάθμης της θάλασσας και πρέπει να έχουν τα μάτια τους σε αυτά τα δυνητικά υψηλότερα ποσοστά ανόδου της στάθμης της θάλασσας, τα οποία προέρχονται από τη συνεχιζόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων».
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι ο πιο βαθύς μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης, επανασχεδιάζοντας τον παγκόσμιο χάρτη και επηρεάζοντας πολλές μεγάλες πόλεις από τη Νέα Υόρκη έως τη Σαγκάη.
Όμως, ο Pearson δήλωσε ότι τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων σημαίνουν ότι παραβλέπεται. «Οι βασικές πληροφορίες [από τις επιστημονικές εκτιμήσεις για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας] δεν φαίνεται να έχουν περάσει στη συνείδηση των κυβερνήσεων», είπε.
Ο James Kirkham, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του ICCI, δήλωσε: «Η άρνηση να κλείσουμε τις βρύσες για το πετρέλαιο σημαίνει ότι κρατάμε τις βρύσες ανοιχτές για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Το επιταχυνόμενο λιώσιμο των πάγων και η επέκταση των ωκεανών έχει ήδη προκαλέσει τον διπλασιασμό του ρυθμού ανόδου της στάθμης της θάλασσας τα τελευταία 30 χρόνια.
Εάν οι ηγέτες δεν διπλασιάσουν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, οι τρομερές επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας θα αυξηθούν περαιτέρω - επηρεάζοντας κάθε χώρα με ακτογραμμή, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνεχίζουν να εμποδίζουν τις αυξημένες προσπάθειες απαλλαγής από τον άνθρακα».
Οι κατηγορίες για τη Σαουδική Αραβία και ο παγκόσμιος κίνδυνος
Η Σαουδική Αραβία έχει κατηγορηθεί για κωλυσιεργία σε μια σειρά από πρόσφατες παγκόσμιες συνόδους κορυφής, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής της «μπάλας καταστροφής» στη συνέλευση για το κλίμα στο Cop29, και για παρεμπόδιση της προόδου στις διαπραγματεύσεις για μια συνθήκη για τα πλαστικά και για την αντιμετώπιση της ξηρασίας και της ερημοποίησης. Οι τελευταίες συνομιλίες διεξήχθησαν στο Ριάντ και έληξαν χωρίς συμφωνία, με τους Σαουδάραβες να αρνούνται να συμπεριλάβουν οποιαδήποτε αναφορά στο κλίμα στη συμφωνία.
Η νέα ανάλυση βασίστηκε σε εργασίες του Μαΐου, στις οποίες οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 12 από τα 15 λιμάνια πετρελαίου με τη μεγαλύτερη κίνηση πετρελαιοφόρων ήταν ευάλωτα στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Χρησιμοποιήθηκαν χάρτες για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας από το Climate Central και το GoogleMaps για να δείξουν ότι μια άνοδος κατά 1 μέτρο θα προκαλούσε ζημιές σε προβλήτες, εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου, διυλιστήρια και άλλες υποδομές.
Στη νέα ανάλυση προστέθηκε και το δεύτερο λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας, το Yanbu, το οποίο επίσης διατρέχει υψηλό κίνδυνο με άνοδο της στάθμης κατά 1 μέτρο. Η ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία εξαγωγών πετρελαίου του Bloomberg για να εκτιμήσει τον όγκο και την αξία του πετρελαίου που εισάγεται και εξάγεται από τα λιμάνια. Μαζί, το Ras Tanura και το Yanbu εξήγαγαν πετρέλαιο αξίας 214 δισεκατομμυρίων δολαρίων (171 δισεκατομμυρίων λιρών) το 2023. Συνολικά, τα 13 λιμάνια αντιπροσώπευαν περίπου το 20% των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου το 2023.
Ο Murray Worthy, της Zero Carbon Analytics, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα, δήλωσε: «Η εταιρεία είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των λιμένων: «Η ανάλυση αυτή δείχνει ότι η στήριξη στα ορυκτά καύσιμα σε έναν κόσμο που θερμαίνεται είναι ένας δρόμος προς την καταστροφή και όχι προς την ενεργειακή ασφάλεια.
Οι χώρες αντιμετωπίζουν μια επιλογή: να επιμείνουν στα ορυκτά καύσιμα και να διακινδυνεύσουν διαταραχές στον εφοδιασμό, καθώς η άνοδος της στάθμης των θαλασσών πλημμυρίζει λιμάνια και τερματικούς σταθμούς, ή να μεταβούν σε ασφαλείς, βιώσιμες εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Θα μπορούσαν να καταβληθούν προσπάθειες για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία θα ήταν πολύ δαπανηρά, αλλά ο Worthy δήλωσε: «Τελικά είναι μια χαμένη μάχη. Πρέπει να συνεχίσετε να χτίζετε αυτά τα θαλάσσια τείχη υψηλότερα με την πάροδο του χρόνου».
Σε γκρίζα ζώνη λειτουργούν εκατοντάδες χιλιάδες ασανσέρ στην Ελλάδα: Συνεχείς παρατάσεις και «φωνές» ειδικών από το 2012
Κυβέρνηση: Τα μηνύματα Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο, ο επόμενος ΠτΔ και οι διεθνείς επαφές
Νέες αυξήσεις σε τιμές παρά τον αρνητικό πληθωρισμό - Ποια προϊόντα πήραν τον... ανήφορο
Ο θόρυβος των αεροσκαφών συνδέεται με χειρότερη καρδιακή λειτουργία - Τα ευρήματα νέας μελέτης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr