Στο μυαλό του Μασκ: Τι επιδιώκει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο παρεμβαίνοντας στην πολιτική σκηνή της ΕΕ
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο φαίνεται πως δεν επιθυμεί να συνεχίσει να περιορίζεται στο επιχειρείν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Θέση στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα διεκδικεί ο Έλον Μασκ με τις παρεμβάσεις του υπέρ ακροδεξιών, λαϊκίστικών φωνών στην Ευρώπη.
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο φαίνεται πως δεν επιθυμεί να συνεχίσει να περιορίζεται στο επιχειρείν, αλλά επιδιώκει να αναδειχθεί σε παγκόσμιο πολιτικό παράγοντα, χτίζοντας γύρω από τον ίδιο ένα δίκτυο από ακροδεξιές, αντισυστημικές φωνές. Τα πιθανά κέρδη για τον ίδιο είναι η χαλάρωση των ρυθμιστικών πιέσεων στο Χ και στις υπόλοιπες επιχειρηματικές του δραστηριότητές, αλλά και η προώθηση της αντι-woke κουλτούρας με την οποία έχει ταυτιστεί.
Ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
Ο άλλοτε συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ Στίβ Μπάνον χαρακτήρισε τον Έλον Μασκ τον πιο πολύτιμο σύμμαχο για τη διάδοση του λαϊκισμού διεθνώς. Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι πρόδηλη η ανησυχία για την ανάμειξη του 53χρονου επιχειρηματία στην πολιτική.
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς στον οποίο επιτέθηκε την περασμένη εβδομάδα ο Μασκ, αποκαλώντας τον «ηλίθιο», επιχείρησε να υποβαθμίσει τον κίνδυνο, που εκπροσωπεί για τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, ταυτίζοντας τον με τα κοινά τρολ του διαδικτύου.
«Υπάρχουν πολλοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θέλουν να τραβήξουν την προσοχή με εντυπωσιακά συνθήματα. Ο κανόνας είναι: μην ταΐζετε το τρολ.Δεν πιστεύω ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε την εύνοια του κ. Μασκ. Ευχαρίστως αφήνω κάτι τέτοιο σε άλλους», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν εξέφρασε τη στήριξη του στον Σολτς, κάνοντας λόγο για παρέμβαση στις γερμανικές εκλογές. «Πριν από δέκα χρόνια, ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο ιδιοκτήτης ενός από τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα στον κόσμο θα υποστήριζε ένα νέο διεθνές αντιδραστικό κίνημα και θα παρενέβαινε άμεσα στις εκλογές, μεταξύ άλλων και στη Γερμανία», είπε.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, τον οποίο, επίσης, έβαλε στο στόχαστρο του ο Έλον Μασκ, αναμοχλεύοντας μια υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης, που χειρίστηκε ως διευθυντής εισαγγελίας, τον εγκάλεσε για παραπληροφόρηση και υποκρισία. «“Όσοι διασπείρουν ψέματα και παραπληροφόρηση δεν ενδιαφέρονται για τα θύματα, αλλά για τον εαυτό τους», είπε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, ακροδεξιά κόμματα όπως το γερμανικό AFD και το βρετανικό Reform επιδιώκουν τη σύγκληση μαζί του.
Ωστόσο, η διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών μέσα από την προώθηση ακροδεξιών φωνών δεν είναι ο μόνος κίνδυνο που προκύπτει από την ανάμειξή του Μασκ στην πολιτική της γηραίας ηπείρου. Υπάρχει και ένας άλλος πρακτικός κίνδυνος, που προκύπτει από την εξάρτηση που έχουν ορισμένες κυβερνήσεις από την τενχολογία του.
Στο «μικροσκόπιο» των Αδιάφθορων η βραβευμένη αστυνομικός του κυκλώματος που πουλούσε προστασία - Οι σχέσεις της με τον αρχηγό
«Καλά Χριστούγεννα, Παρασκευή δεν δουλεύεις»: Εργαζόμενοι του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν στοχευμένες απολύσεις
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Τσουχτερό κρύο και χιόνια την Κυριακή - Οι περιοχές στο επίκεντρο
Ποια φρούτα και λαχανικά είναι γεμάτα φυτοφάρμακα; Τι έδειξαν οι έλεγχοι του υπουργείου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr