Συμφωνία ΑΟΖ: Τα οφέλη για Τουρκία και Συρία
Η ανάλυση του προέδρου του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας Κρίσεων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η πιθανή υπογραφή συμφωνίας για ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας - Συρίας θα αποτελούσε μία στρατηγική κίνηση, που ανατρέπει μεν ισορροπίες όσον αφορά τρίτους παίκτες, αλλά ανοίγει ορίζοντες για τις δύο χώρες.
Ο Ισμαήλ Σαχίν, πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας Κρίσεων, σε ανάλυσή του στο Αναντολού υπογραμμίζει πως η συμφωνία αυτή θα προσφέρει στις δύο χώρες περισσότερο θαλάσσιο χώρο, ενισχύοντας την παρουσία τους και ακυρώνοντας τους χάρτες που προβάλλει η ελληνοκυπριακή πλευρά.
Τα οφέλη για τη Συρία: Πρόσβαση, πόροι και σύμμαχοι
Για τη Συρία, μια τέτοια συμφωνία δεν είναι απλώς γεωπολιτική ευκαιρία, αλλά και οικονομική ανάσα. Θα αξιοποιούσε τους θαλάσσιους και ενεργειακούς πόρους της Συρίας, επειδή η Τουρκία διαθέτει ισχυρή τεχνολογία, υποδομή και εμπειρία στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση ενεργειακών αποθεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη μπορεί να επιταχύνουν τις δραστηριότητες εξερεύνησης πόρων στη θάλασσα της Συρίας και να διευκολύνει την ανακάλυψη και χρήση ενεργειακών αποθεμάτων σε αυτές τις περιοχές.
Μια τέτοια συμφωνία επίσης θα επεκτείνει τις θαλάσσιες δραστηριότητες της Συρίας στη Μεσόγειο αυξάνοντας την πρόσβασή της στους θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους. Ειδικά τα λιμάνια Αλεξανδρέττα και Μερσίνα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των οικονομικών συμφερόντων της Συρίας.
Ο ισχυρός περιφερειακός ρόλος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τη Συρία να ενισχύσει τις σχέσεις της με άλλους παράγοντες στην περιοχή.
Τα οφέλη για την Τουρκία: Γεωπολιτική υπεροχή και στήριξη των Κατεχομένων
Από την τουρκική σκοπιά, η συμφωνία προσφέρει στρατηγική ενίσχυση. Εκτός από την ακύρωση των «μαξιμαλιστικών αξιώσεων» της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία θα ενισχύσει τη θέση της στα θαλάσσια και ενεργειακά έργα της περιοχής.
Επιπλέον, η συμφωνία αποτελεί σημαντικό μοχλό πίεσης υπέρ της λύσης δύο κρατών στο Κυπριακό, ενισχύοντας τα δικαιώματα και τη διεθνή αναγνώριση των Τουρκοκυπρίων. Μέσω αυτής της στρατηγικής, η Άγκυρα ενδυναμώνει το καθεστώς της «ΤΔΒΚ» και δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα στις περιφερειακές πολιτικές εξισώσεις.
Ένα νέο γεωπολιτικό θηρίο γεννιέται...
Ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής, Σελίμ Κορού, περιγράφει αυτή τη δυναμική στη Συρία ως την «μεγαλύτερη νίκη» της κυβέρνησης Ερντογάν. Μια κίνηση που επιβεβαιώνει την ικανότητα της Τουρκίας να λειτουργεί ως γεωπολιτική δύναμη. «13 χρόνια μετά, η τουρκική κυβέρνηση έχει επιτύχει αυτό που πάντα ήθελε, δηλαδή να γεννήσει ένα φιλικό καθεστώς (αν όχι ένα κράτος-πελάτη) πέρα από τα σύνορα. Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη για το όραμα του Ερντογάν για την Τουρκία. Ίσως το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα. Ο Ερντογάν έχει μετατρέψει την Τουρκία σε μια ακόμη πιο σοβαρή γεωπολιτική δύναμη, ανεξάρτητα από την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ ή τη θέση της σε άλλους πολυμερείς οργανισμούς».
Όμως, ο ίδιος αναρωτιέται: αυτή η νίκη, τελικά, ωφελεί την ίδια την Τουρκία; «Δεν ξέρω. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η εμπλοκή της Τουρκίας στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας την έχει μετατρέψει σε ένα διαφορετικό θηρίο. Μια γεωπολιτική δύναμη που πρέπει να ληφθεί υπόψη, αλλά όχι ένα πολύ ευχάριστο μέρος για να ζήσουν οι ίδιοι οι πολίτες της» λέει ο Κορού.
Ο γόρδιος δεσμός των Κούρδων
Στο επίκεντρο αυτού του πολύπλοκου παιχνιδιού βρίσκονται οι Κούρδοι, με τον πετρελαϊκό πλούτο της περιοχής και τη στρατιωτική τους οργάνωση να αποτελούν το μήλον της έριδος.
Η διαχείριση της κατάστασης από τις ΗΠΑ είναι, σύμφωνα με τον Τούρκο αναλυτή Σελίμ Κορού, μια προσπάθεια να αποτραπεί μια τουρκική στρατιωτική επίθεση στην πόλη Κομπάνι, εξού και η παρουσία τους εκεί με την εγκατάσταση βάσης και στρατιωτών.
Πετρέλαιο: Το μεγάλο διακύβευμα
Ο πετρελαϊκός πλούτος της Συρίας, που εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές υπό τον έλεγχο των δυνάμεων των Κούρδων (SDF), περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση. Η διοίκηση υπό την ηγεσία του HTS (Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ) απαιτεί το 70% των εσόδων από το πετρέλαιο, κάτι που βρίσκει αντίθετες τις SDF, οι οποίες επιδιώκουν το 50%.
Μια πρόταση, που εξετάζεται, όσον αφορά τη θέση των Κούρδων στη νέα πραγματικότητα στη Συρία, αφορά την ενσωμάτωση των SDF στον συριακό εθνικό στρατό, παρόλο που το HTS και η Τουρκία θα προτιμούσαν την πλήρη διάλυση των SDF για την αποδυνάμωση της κουρδικής επιρροής.
Οι SDF, πάντως, επιθυμούν να διατηρήσουν τις τοπικές τους δομές, που, θεωρητικά, θα βρίσκονται υπό την κεντρική διοίκηση της Δαμασκού.
Στη Συρία αυτή τη στιγμή διαπλέκονται τα γεωπολιτικά συμφέροντα πολλαπλών δυνάμεων. Οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Συρία και οι Κούρδοι παλεύουν να επιβάλουν τις δικές τους ατζέντες σε μία χώρα «ξέφραγο αμπέλι» ακόμη.
Το Λος Άντζελες σαν βομβαρδισμένο τοπίο: «Δεν υπάρχει τίποτα» - Οι φλόγες καίνε σε 6 διαφορετικά σημεία
Βαριές διώξεις κατά των 19 συλληφθέντων για το κύκλωμα που πουλούσε προστασία σε οίκους ανοχής
Ποιος δεν αγαπάει τα ταπεράκια; Κι όμως, δεν είναι πάντα ασφαλή! Τα σημάδια ότι ήρθε η ώρα για ανακύκλωση
Οι ενοχές της Τζένιφερ Γκάρνερ και οι διαφημίσεις της Κιμ Καρντάσιαν στα social media που προκάλεσαν αντιδράσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr