Φωτιά στο Λος Άντζελες: Γιατί οι πυροσβέστες δεν κατάφεραν να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα; Τι λέει ο καθηγητής Συνολάκης στο OPEN
Σε πλήρη εξέλιξη 6 μέτωπα στο Λος Άντζελες – Προειδοποιήσεις των αρχών για τοξικό καπνό – Δεν έχουν οριοθετηθεί τα μέτωπα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου βρίσκεται από χθες, μίλησε στο κεντρικό δελτίο του OPEN ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, αναλύοντας τα όσα έχουν συμβεί στο Λος Άντζελες τα τελευταία 24ωρα, με τη μεγάλη φωτιά να έχει μετατρέψει ολόκληρες περιοχές σε στάχτη, την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας αδυνατούν να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο, απόρροια των δυνατών ανέμων, αλλά και της έλλειψης νερού.
Στο μεταξύ, τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 13 αγνοούνται, σύμφωνα με το γραφείο του τοπικού σερίφη. Ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί όταν οι πυροσβέστες καταφέρουν να κάνουν έρευνες από σπίτι σε σπίτι.
«Είναι πιθανό να μην υπήρχε αρκετή ποσότητα νερού»
«Η εικόνα δεν είναι καλή, ήρθα χθες το μεσημέρι και ευτυχώ είχαν πέσει οι άνεμοι. Αλλά υπήρχε ένα κόκκινο στρώμα, ήταν σουρεαλιστική εικόνα, πάνω από την πόλη. Θύμιζε πίνακες με μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις. Η ζωή, εκτός από τις πληγείσες περιοχές, έχει αρχίσει να επανέρχεται. Πήγα σε μια καφετέρια στη Σάντα Μόνικα, τους ρώτησα πώς πάνε και είπαν ότι ήμουν ο τέταρτος πελάτης», ανέφερε αρχικά ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών.
Η μεγάλη φωτιά στην Καλιφόρνια συνεχίζει να καίει τα πάντα για άλλη μια μέρα, με την πυροσβεστική να μην καταφέρνει να την περιορίσει, με τον κ. Συνολάκη να τονίζει ότι αυτό είναι αποτέλεσμα των δυνατών ανέμων και όχι μόνο. «Το κύριο κομμάτι ήταν οι άνεμοι, αλλά και η δυσκολία πρόσβασης στην περιοχή. Είναι μια περιοχή που είναι τα σύνορα της πόλης και του δάσους. Η πόλη φτάνει μέσα στο δάσος, όπως στην Πεντέλη, στην Εκάλη, στην Πολιτεία και στον Άγιο Στέφανο. Με τις ταχύτητες του ανέμου, με 160 χλμ την ώρα, δεν μπορεί να σταματήσει η φωτιά, γιατί δεν μπορούν να πετάξουν τα εναέρια μέσα. Επίσης, πιθανόν δεν υπήρχε αρκετή ποσότητα νερού. Αν είναι μια ομάδα ποδοσφαίρου σε ένα γυμναστήριου και πάνε ένας – ένας να κάνουν μπάνιο, ο πρώτος θα έχει πολύ καλή πίεση, το ίδιο και ο δεύτερος. Όταν φτάσει ο ενδέκατος ποδοσφαιριστής, κανένας δεν θα έχει καλή πίεση νερού. Αυτό το κομμάτι δεν έχει εξεταστεί στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Δεν έχουμε δοκιμάσει να βάλουμε κρουνούς στον Υμηττό ή να έχουμε 50 κρουνούς αναμμένους συγχρόνως», εξήγησε χαρακτηριστικά.
Για τα φαινόμενα που οδήγησαν στη μεγάλη πυρκαγιά στο Λος Άντζελες, ο καθηγητής υποστήριξε πως «η φωτιά θα σβήσει όταν πέσουν οι άνεμοι, που ήδη έχουν μειωθεί. Οι εκτιμήσεις είναι ότι οι άνεμοι θα αρχίσουν πάλι από την Τρίτη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα δούμε και στην Ελλάδα τέτοιες πυρκαγιές. Στις ΗΠΑ για δύο έτη είχε πολύ έντονες βροχοπτώσεις, αυξήθηκε η βλάστηση και υπήρχε περισσότερη καύσιμη ύλη, ενώ για εννιά μήνες είχε ξηρασία, δηλαδή δύο ακραία φαινόμενα, έντονη βροχή και ξηρασία, που δυστυχώς θεωρώ ότι θα τα δούμε και στην Ελλάδα».
Λέκκας: Βιώνουμε την μεγαλύτερη καταστροφική πυρκαγιά στον παρόντα αιώνα
Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμιου Λέκκα, στην ΕΡΤ, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά του 21ου αιώνα:
«Η πυρκαγιά στο Λος Άντζελες, σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις, αποτελεί την χειρότερη καταστροφή που έχει γίνει στην κατηγορία των πυρκαγιών και σίγουρα μία από τις 5 χειρότερες καταστροφές γενικά, για τον παρόντα αιώνα.
Μετά το σεισμό (9.1 Mw), το καταστροφικό τσουνάμι και την NaTech καταστροφή που ακολούθησε στη Fukuschima το 2011 στην Ιαπωνία, των οποίων οι οικονομικές επιπτώσεις ήταν της τάξης τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το μεγάλο σεισμό (9.3 Mw) και τσουνάμι το 2004 στην Ινδονησία και τον τυφώνα Katrina το 2005, το κόστος για τον καθένα υπολογίζεται περί τα 250 δισεκατομμύρια δολάρια, η πυρκαγιά που εξελίσσεται στην Καλιφόρνια έχει ήδη επιφέρει οικονομικές απώλειες της τάξεως των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Και ενώ δεν μπορεί κανείς να αποφύγει τα γεωδυναμικά φαινόμενα (σεισμοί, ηφαίστεια, τσουνάμι), η εξελισσόμενη πυρκαγιά αποτελεί μια σύνθετη καταστροφή, της οποίας τις επιμέρους διαστάσεις δεν είμαστε ώριμοι έως τώρα να διερευνήσουμε.
Πέρα από την απόδοση ευθυνών σε πολιτικό επίπεδο για το τι μπορεί να πήγε λάθος σε επίπεδο διαχείρισης, υπάρχουν πιο βασικές παράμετροι, τις οποίες θα πρέπει να κατανοήσουμε εάν θέλουμε να περιορίσουμε την πιθανότητα επανάληψης των γεγονότων.
Αναμφίβολα, διαπιστώνουμε από τα γεγονότα ότι μία μεγάλη αστική πυρκαγιά δεν μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί δεδομένου ότι στις περιοχές σύμπλεξης δασικού και αστικού ιστού (wildland urban interface - WUI), η καύσιμη ύλη κυρίως σε σύγχρονες αστικές περιοχές είναι πολλαπλάσια από αυτήν που εμπεριέχει ένα δάσος.
Το μείγμα γίνεται εκρηκτικό, ειδικά όταν ενισχύεται από υψηλότατες θερμοκρασίες (εν μέσω χειμώνα) και καταβατικούς (katabatic ή flowing downhill winds) ανέμους εξωπραγματικής ταχύτητας. Πρόκειται για ισχυρούς, ζεστούς ανέμους, γνωστούς και ως devil winds, που φέρουν σκόνη και κατεβαίνουν στις ακτές του Ειρηνικού γύρω από το Los Angeles, και των οποίων τόσο η ένταση, όσο και η συχνότητα εμφάνισης, ενισχύονται ακόμα περισσότερο λόγω της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης.
Η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς υπό αυτές τις συνθήκες καθίσταται μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση, με πολλές παραμέτρους που δεν είναι ακόμα γνωστές. Η έλλειψη έγκαιρης επέμβασης, δυνάμεων, μέσων και διαθέσιμου νερού αποτελούν σαφώς αδυναμίες του όλου συστήματος, καθώς εάν οι επιχειρησιακές δυνάμεις αποτύχουν να θέσουν σε έλεγχο την πυρκαγιά κατά την έναρξη της υπό τις συνθήκες αυτές, στη συνέχεια τα πάντα θεωρούνται χαμένα.
Πέραν από την επιφανειακή πολιτική προσέγγιση, εκείνο το οποίο θα πρέπει επειγόντως για κάθε καταστροφή να επιτύχουμε είναι η κατανόηση της εξέλιξης των φυσικών φαινομένων, τα οποία είναι πολύ πιο πολύπλοκα από όσο έως τώρα θεωρούσαμε και επιπρόσθετα πολύ πιο σύνθετα, όταν εμπλέκονται συνοδοί δευτερεύοντες κίνδυνοι στην εξέλιξή τους».
Τοξικός καπνός «πνίγει» την ατμόσφαιρα
Η φωτιά εκτείνεται σε μια μεγάλη έκταση, στο Πάλισεϊντς, στη δυτική ακτή, όπου έχουν καεί έως τώρα 25.000 στρέμματα και έχει ελεγχθεί μόλις το 11% της πυρκαγιάς. Το άλλο μεγάλο μέτωπο είναι το Ήτον στα βορειοανατολικά, όπου έχουν γίνει στάχτη 15.000 στρέμματα και έχει σβήσει μόλις το 15%. Οι φλόγες εκτείνονται ακόμη στις περιοχές Χερστ – Κένεθ – Λίντια και Άρτσερ.
Οι Αρχές του Λος Άντζελες κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε ολόκληρη την κομητεία, εξαιτίας της επιβαρυμένης ποιότητας του αέρα, καθώς καπνός και στάχτη από τις πυρκαγιές καλύπτουν την περιοχή.
Σε ανακοίνωσή της, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Κομητείας του Λος Άντζελες εξέδωσε τη δήλωση και εντολή για τη δημόσια υγεία, αναφέροντας ότι οι πυρκαγιές και οι ισχυροί άνεμοι έχουν «επιδεινώσει σοβαρά την ποιότητα του αέρα, δημιουργώντας άμεσους και μακροπρόθεσμους κινδύνους για τη δημόσια υγεία».
Οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους, να κρατούν κλειστά παράθυρα και πόρτες, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά με φιλτράρισμα του αέρα και να φορούν μάσκα αν χρειαστεί να βγουν σε περιοχές με καπνό. Τα κατοικίδια ζώα θα πρέπει επίσης να παραμένουν εντός σπιτιού.
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 22 συλλήψεις κοντά στις πυρκαγιές. Ο σερίφης προειδοποίησε ότι όποιος παραβαίνει την απαγόρευση κυκλοφορίας που θα ισχύσει ξανά τη νύχτα, θα συλληφθεί και μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με τη φυλάκιση.
Φωτιά στο Λος Άντζελες: Γιατί οι πυροσβέστες δεν κατάφεραν να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα; Τι λέει ο καθηγητής Συνολάκης στο OPEN
Προειδοποίηση Μαρουσάκη για την κακοκαιρία: Χιόνια σε πόλεις της βόρειας Ελλάδας - Πιθανό να «ασπρίσει» η Θεσσαλονίκη
Κύκλωμα προστασίας οίκων ανοχής: Ολόκληρο οπλοστάσιο στα σπίτια των μελών της οργάνωσης
Meta: Ακόμη ένα δωράκι στον Τραμπ – Καταργεί τα προγράμματα ισότητας και ένταξης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr