Ο τουρκικός Τύπος «ενισχύει» τις αξιώσεις Μπαχτσελί για Δωδεκάνησα
Με γάντια πυγμαχίας και λεξιλόγιο στρατιωτικής σύγκρουσης, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί γίνεται πρωταγωνιστής στον τουρκικό τύπο, μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε κατά της Ελλάδας για τα Δωδεκάνησα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Με γάντια πυγμαχίας και λεξιλόγιο στρατιωτικής σύγκρουσης, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί γίνεται πρωταγωνιστής στον τουρκικό Τύπο, μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε κατά της Ελλάδας για τα Δωδεκάνησα.
Οι εφημερίδες υιοθετούν το πολεμοχαρές αφήγημα, προειδοποιώντας την Αθήνα να «προσέχει», ενώ ορισμένοι τίτλοι επαναφέρουν διεκδικητικές αναφορές για τα νησιά ως «τουρκική κληρονομιά». Η ρητορική αυτή φαίνεται να ενισχύει την εθνικιστική γραμμή, με τον Μπαχτσελί να παρουσιάζεται ως «προστάτης» του έθνους, σε μια περίοδο όπου η Άγκυρα πασχίζει να διαχειριστεί τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την προσέγγιση με την Αθήνα.
Οι τίτλοι των εφημερίδων
Ακσάμ (πρωτοσέλιδο)
Το ξέσπασμα του Μπαχτσελί για τα Δωδεκάνησα
Η Αθήνα να προσέχει
Γενί Σαφάκ (πρωτοσέλιδο)
Αθήνα πρόσεχε
Το δημοσίευμα πλαισιώνεται και από μία φωτογραφία του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, φορώντας γάντια πυγμαχίας.
Σαμπάχ (πρωτοσέλιδο)
Η Αθήνα να προσέχει
Τουρκιγέ (πρωτοσέλιδο)
Γενί Ακίτ (πρωτοσέλιδο)
Μπαχτσελί: Τα Δωδεκάνησα σφετερίστηκαν, ο πραγματικός ιδιοκτήτης είμαστε εμείς
Τουρκγκιούν (πρωτοσέλιδο)
Ελλάδα πρόσεχε
Τα Δωδεκάνησα εκλάπησαν από τον πραγματικό τους ιδιοκτήτη, το τουρκικό έθνος
Αϊντινλίκ
Προσπάθησε να καλύψει τις αντιδράσεις για το άνοιγμα με την Ελλάδα
Γενί Ασίρ
Τα Δωδεκάνησα σφετερίστηκαν
Γιατί ο Μπαχτσελί «θυμήθηκε» τα Δωδεκάνησα;
Οι δηλώσεις Μπαχτσελί έγιναν επίσης αντικείμενο σχολιασμού στις εκπομπές της τουρκικής τηλεόρασης χθες το βράδυ. Ο καθηγητής Δρ. Μεσούτ Χακί Τζασίν, αποκρυπτογραφώντας τις δηλώσεις του εθνικιστή εταίρου της κυβέρνησης Ερντογάν, χθες το βράδυ σε εκπομπή του CNNTurk επεσήμανε ότι αυτό για το οποίο διαμαρτύρεται ο κ. Μπαχτσελί είναι ο εξοπλισμός της Ελλάδας με πυραύλους στο Αιγαίο και ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ανάχωμα, ώστε η Αθήνα να μην επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. Κατά την άποψή του, το μήνυμα που δίνει έχει νομική, στρατιωτική, πολιτική, στρατηγική και ιστορική σημασία. Ο εξοπλισμός Δωδεκανήσων παραβιάζει τόσο τα άρθρα 4 και 12 της Συνθήκης της Λωζάνης όσο και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, υποστηρίζει.
«Πολιτεία» των ΗΠΑ η Ελλάδα;
Σύμφωνα με τον Τζασίν, η παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα έχει αποκτήσει πρωτοφανείς διαστάσεις:
«Τόσο στο νησί της Κρήτης όσο και σε άλλα νησιά, οι ΗΠΑ έχουν περίπου 21 βάσεις. Ξεκινώντας από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη, η Ελλάδα έχει γίνει σχεδόν η 53η πολιτεία. Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εξοπλίσει την Ελλάδα με τεθωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα και πυραυλικά συστήματα, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια της Τουρκίας».
Ο φόβος των 12 μιλίων
Ο καθηγητής υπογραμμίζει επίσης την ελληνική πρόθεση επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, μια κίνηση που η Τουρκία θεωρεί casus belli.
«Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα προετοιμάζει μια κίνηση. Ποια είναι αυτή η κίνηση; Θέλει να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Δεδομένου ότι η Τουρκία θεωρεί πως αυτό αποτελεί αιτία πολέμου, θα προχωρήσουν σε μια εχθροπραξία από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση. Βάσει αυτής της εχθροπραξίας, αναπτύσσουν αεροπλάνα F-16 κατά πεντάδες σε αυτά τα νησιά, πρωτίστως στη Ρόδο, και ανάμεσα σε αυτά τα αεροπλάνα υπάρχουν επίσης και τα αμερικανικά αεροπλάνα ηλεκτρονικού πολέμου F-18. Αυτό σημαίνει ότι απειλούνται τα αεροδρόμια του Μπαλίκεσίρ, του Μπαντίρμα και τα δυτικά αεροδρόμια της Τουρκίας, ακόμη και μέχρι το Ντάλαμαν, έως το αεροδρόμιο του Αφιόν», υποστήριξε ο Τζασίν.
Πίεση εξοπλισμών
Με φόντο την αναβάθμιση των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως τα μαχητικά Rafale και F-35, ο Τζασίν σημειώνει, εξάλλου, την αυξανόμενη στρατιωτική πίεση που ασκεί η Ελλάδα.
«Από πυραύλους με βεληνεκές 350 χλμ. μέχρι συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου F-18, η Ελλάδα δημιουργεί μια ζώνη απειλής που καλύπτει ακόμα και τα τουρκικά αεροδρόμια. Αυτό ενισχύει την ανησυχία για στρατηγική περικύκλωση της Τουρκίας», όπως σημειώνει ο Τούρκος αναλυτής.
Η «απατηλή» ιστορία των Δωδεκανήσων: Ο τουρκικός τύπος επαναφέρει παλιά παράπονα
Ο τουρκικός τύπος, και δη η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Μιλιέτ σήμερα, με αφορμή την τοποθέτηση Μπαχτσελί για τα Δωδεκάνησα, ενισχύει το αφήγημα της «εξαπάτησης» και των χαμένων ευκαιριών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της σύγχρονης Τουρκίας.
Οζάι Σεντίρ: Η άγνωστη ιστορία των Δωδεκανήσων...
«Τα Δωδεκάνησα στο Αιγαίο, για τα οποία μιλάμε εδώ και χρόνια είναι και λίγο μια ιστορία εξαπάτησης στη διπλωματική ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Τουρκίας.
Στην ιστορία της κρύβονται πολλά γεγονότα για τα οποία γνωρίζουμε ελάχιστα, όπως η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας πριν από τα Ίμια, η βοήθεια της Άγκυρας με όπλα προς την Αθήνα, η γενναιόδωρη προσφορά της Γερμανίας ως αντάλλαγμα την είσοδο στον πόλεμο και τέλος η Συνθήκη των Παρισίων, στην οποία δεν συμμετείχαμε.
*Η πρώτη εξαπάτηση από αυτή την άποψη βιώθηκε το 1912. Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Ουσύ, που υπογράφηκε το 1912, η Ιταλία, η οποία κατέλαβε 16 νησιά του Αιγαίου, ιδίως τη Ρόδο, προκειμένου να καταλάβει τη Λιβύη, θα εκκένωνε άνευ όρων τα 16 νησιά κατά την αποχώρηση του οθωμανικού στρατού από τη Λιβύη. Ο οθωμανικός στρατός αποσύρθηκε από τη Λιβύη ωστόσο οι Ιταλοί, εκμεταλλευόμενοι τον Βαλκανικό Πόλεμο, δεν αποσύρθηκαν από τα νησιά.
*Η Συνθήκη του Λονδίνου που υπογράφηκε τον Μάιο του 1913 άφησε τη διοίκηση των νησιών του Αιγαίου στα ιμπεριαλιστικά κράτη, τα οποία μοιράστηκαν όλα τα νησιά του Αιγαίου εκτός από την Τένεδο, την Ίμβρο και το Καστελόριζο μεταξύ των Ελλήνων και των Ιταλών τον Φεβρουάριο του 1914.
Εδώ πρέπει να γράψω και ένα άλλο πολύ σημαντικό γεγονός: Στις 31 Μαΐου 1915, διεξήχθησαν εκλογές στην Ελλάδα, αλλά δεν στήθηκαν κάλπες στο Καστελόριζο. Οι ελληνικές αρχές δεν επέτρεψαν να εισέλθουν στο ελληνικό κοινοβούλιο οι τρεις βουλευτές που εξέλεξαν οι κάτοικοι της Τένεδου, της Ίμβρου και του Καστελόριζου, που εκείνη την εποχή είχαν αφεθεί στους Οθωμανούς.
*Ειδικά το νησί του Καστελόριζου, το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη μύτη της Τουρκίας, κατείχε πάντοτε σημαντική θέση στην τουρκική διπλωματία.
Η τουρκική αντιπροσωπεία άσκησε πιέσεις για το Καστελόριζο στη Λωζάνη, αλλά δεν κατάφερε να πάρει κάποιο αποτέλεσμα. Υποχωρώντας από το Καστελόριζο, η τουρκική αντιπροσωπεία πήρε τα νησιά της Ίμβρου, Τένεδου και Tavsan και έθεσε στη συνθήκη σαν όρο την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία, πρωτίστως της Χίου.
*Άλλη μια ελάχιστα γνωστή πραγματικότητα: Το 1923, το 1927 και το 1929, η Τουρκία αποβίβασε στρατεύματα στα νησιά και στις βραχονησίδες γύρω από το ιταλικό νησί του Καστελόριζου και ύψωσε τη σημαία της. Η κρίση που βιώθηκε με την Ιταλία έληξε το 1932. Η Τουρκία αναγνώρισε την αξίωση της Ιταλίας για οκτώ νησίδες, με αντάλλαγμα 18 νησίδες και βραχονησίδες.
*Τον Σεπτέμβριο του 1943, ένας αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών της γερμανικής πρεσβείας στην Άγκυρα επισκέφθηκε τον Naci Perkel, ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών και του είπε ότι το Βερολίνο ήθελε να παραχωρήσει τα Δωδεκάνησα στους Τούρκους. Ο πρωθυπουργός Σαράτσογλου έστειλε τηλεγράφημα στον πρόεδρο Ινονού, ο οποίος βρισκόταν τότε στο Καρς, και τον ενημέρωσε για την πρόταση. Ο Ινονού, θεωρώντας ότι η προσφορά αυτή έγινε με σκοπό να εμπλακεί στον πόλεμο η Τουρκία, απάντησε: ‘Μπορούμε να πάρουμε τα νησιά για άνευ όρων χρήση, αλλά δεν θα μπούμε σε διαμάχη με τους Έλληνες και τους Βρετανούς’.
*Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Τουρκία έτεινε χείρα βοηθείας στον ελληνικό λαό, ο οποίος υπέφερε από μεγάλη πείνα κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Το Dumlup?nar, μετά το ναυάγιο των βαποριών Kurtulus και στη συνέχεια του Konya μετέφεραν στο λιμάνι του Πειραιά τη βοήθεια που αγοράστηκε και χαρίστηκε από την Τουρκία. Στα νησιά δεν στάλθηκαν μόνο τρόφιμα, αλλά και όπλα και πυρομαχικά με καΐκια και δόθηκε στήριξη στον πόλεμο κατά της Ιταλίας.
*Η Ιταλία, η οποία αποχώρησε ηττημένη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διεξήγαγε ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Συμμάχους στο Λονδίνο και το Παρίσι το 1945-46. Η Ελλάδα συμμετείχε σε όλες αυτές τις διασκέψεις, ενώ η Τουρκία δεν συμμετείχε στις συνομιλίες αυτές ούτε καν ως παρατηρητής. Το αίτημα του Feridun Cemal Erkin, Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, να παραστεί στη διάσκεψη απορρίφθηκε από την Πρωθυπουργία ‘με την αιτιολογία ότι δεν συμμετείχαμε στον πόλεμο’. Και το 1947 τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα.
*Η Συνθήκη των Παρισίων προβλέπει την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση των 12 νησιών και μάλιστα περιορίζει τον αριθμό των χωροφυλάκων που θα υπηρετούν ανάλογα με τον πληθυσμό. Το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, που απορρέει από τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην επικαιρότητα και τώρα γίνεται μια προσπάθεια να φτάσουμε σε ένα σημείο με τη δύναμη της διπλωματίας. Σε αυτό το διάστημα, μια ομάδα που πιστεύει ότι τα προβλήματα με την Τουρκία δεν μπορούν να επιλυθούν μέσω του διαλόγου, προκειμένου να επιτύχει τις δικές της προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες, κάνει λόγο για νέα εξοπλιστικά και πυραυλικά σχέδια στα νησιά. Ο υπουργός Άμυνας Δένδιας, ο οποίος όταν ερωτήθηκε για την υποψηφιότητά του για την προεδρία απάντησε "εγώ έχω άλλα όνειρα", όπως είναι προφανές, θα χρησιμοποιήσει τα νησιά του Αιγαίου ως νέα βάση για τις προσπάθειές του να διαταράξει τις σχέσεις που αναπτύσσονται. Η προειδοποίηση του προέδρου του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είναι μια σαφής προειδοποίηση, προκειμένου να διατηρηθεί το υφιστάμενο καλό κλίμα απέναντι σε όσους προσπαθούν να διαταράξουν το διάλογο για τα προσωπικά τους συμφέροντα».
Τα… μαθηματικά για το νέο ΠτΔ: Πόσες ψήφους θα συγκεντρώσει ο Τασούλας και πόσοι γύροι ψηφοφοριών θα χρειαστούν
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για εκεχειρία στη Γάζα, τα επόμενα βήματα και από πότε εφαρμόζεται- «Υπάρχουν εκκρεμότητες», λέει ο Νετανιάχου
Τροχαίο στα Χανιά: Συγκλονίζει ο πατέρας του αδικοχαμένου Παναγιώτη - «Να έχουν τύψεις όσοι άφησαν να συμβεί αυτό»
Ιράν: Συντριβή εκπαιδευτικού αεροσκάφους - Νεκροί τρεις επιβαίνοντες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr