Εγκαινιάζεται η έκθεση της Άννας Φρανκ εν μέσω αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ για τον αντισημιτισμό
Θα παρουσιαστεί το πρώτο αντίγραφο ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας του Ολοκαυτώματος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η σοφίτα της Άννας Φρανκ σε ένα πιστό αντίγραφο πρόκειται να παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο έκθεσης που στόχο έχει τη διατήρηση της ευαισθητοποίησης και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, εν μέσω των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και των πολιτικών εντάσεων στις ΗΠΑ.
Η έκθεση για τα 80 χρόνια από τον θάνατο της Άννας Φρανκ
Το 2025 συμπληρώνονται 80 χρόνια από τον θάνατο της Άννας Φρανκ σε ηλικία 15 ετών, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μπέργκερ – Μπέλσεν το 1945. Η έκθεση στο Κέντρο Εβραϊκής Ιστορίας στο Μανχάταν έχει ως στόχο να γνωρίσει στο νέο κοινό ένα από τα πιο διάσημα θύματα των εγκλημάτων του ναζισμού.
Το έργο εγκαινιάζεται τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η οποία φέτος τιμά την 80ή επέτειο της απελευθέρωσης του Άουσβιτς, το οποίο αποτελούσε έναν από τους τόπους που γίνονταν τα φρικτά εγκλήματα από τον Αδόλφο Χίτλερ, σύμφωνα με τον Guardian.
Η έκθεση στη Νέα Υόρκη ακολουθεί μια αντίστοιχη που είχε γίνει πέρυσι, με αντικείμενα που προέρχονταν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, υπό την ηγεσία της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ Nova, που ήταν η αρχή της έναρξης του πολέμου των 15 μηνών στη Γάζα. Στην περιοχή σκοτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, ενώ μεγάλο μέρος της Λωρίδας ισοπεδώθηκε, με πολλές οργανώσεις και χώρες να κατηγορούν το Ισραήλ για γενοκτονία.
Στην έκθεση περιλαμβάνονται περισσότερα από 100 αυθεντικά αντικείμενα που σχετίζονται με την οικογένεια Φρανκ, συμπεριλαμβανομένης μιας ολλανδικής έκδοσης του πίνακα Monopoly, με το οποίο έπαιζε η Άννα, αλλά και μια επιστολή ενός Νεοϋορκέζου προς τον πατέρα της το 1947, όπου αρνείται να δημοσιεύσει τα ημερολόγιά της. Σημειώνεται ότι το «Ημερολόγιο ενός νεαρού κοριτσιού» έχει πουλήσει πάνω από 35 εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε 70 γλώσσες.
«Πρέπει να αναζητήσουμε νέους τρόπους για να δείχνουμε αυτή την ιστορία και να τη διατηρήσουμε επίκαιρη για τη νέα γενιά και τις μελλοντικές γενιές. Η ιδέα και ο σχεδιασμός αυτής της έκθεσης, ελπίζουμε ότι είναι μια αρχή για την εξεύρεση ενός νέου τρόπου σκέψης. Δεν είναι σαν τυπική έκθεση Ολοκαυτώματος, με κείμενα και θεωρητικά, αλλά στόχος μας είναι να την κάνουμε σαν ένα προσωπικό ταξίδι που θα αγγίξει τις καρδιές», ανέφερε ο Τομ Μπρινκ.
«Πρόκειται για το παρελθόν και τη γνώση του Ολοκαυτώματος, αλλά και για το παρόν και τον αγώνα κατά του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και του μίσους γενικότερα», συμπλήρωσε ο Μπρινκ.
Οι γνώσεις για το Ολοκαύτωμα «μειώνονται» από γενιά σε γενιά
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε, διαπιστώθηκε ότι οι γνώσεις για το Ολοκαύτωμα διαρκώς «εξασθενούν» στις νέες γενιές. Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και μερικές ακόμα χώρες, το 76% των ενηλίκων πιστεύει ότι κάτι παρόμοιο με το Ολοκαύτωμα θα μπορούσε να ξανασυμβεί, ενώ οι ηλικίες 18-29 πιστεύουν ότι πιθανόν ο αριθμός των Εβραίων που σκοτώθηκαν είναι υπερβολικός. Σχεδόν οι μισοί (48%) Αμερικανοί και το 25% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Ρουμανία δεν είναι σε θέση να αναφέρουν ούτε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας.
Η Χάνα Πικ – Γκόσλαρ, μια από τις καλύτερες φίλες της Άννας Φρανκ από το νηπιαγωγείο μέχρι το γυμνάσιο, διηγήθηκε αργότερα ότι είχε ρίξει μια ματιά στη φίλη της στο Μπέργκεν – Μπέλσεν. «Δεν ήταν η ίδια Άννα που είχα γνωρίσει. Ήταν ένα σπασμένο κορίτσι. Πιθανότατα ήμουν και εγώ, ωστόσο ήταν τρομερό», ανέφερε.
Ο κατάλογος της έκθεσης αναγνωρίζει τις παρατηρήσεις ότι η «νεανική αισιοδοξία» της Άννας οικειοποιήθηκε με τρόπους που ελαχιστοποίησαν τη σημασία των όσων έγιναν τότε, αλλά υπάρχει εξήγηση. Κανένα άτομο, άλλωστε, δεν θα μπορούσε να εκπροσωπήσει τα θύματα του Ολοκαυτώματος.
Η έκθεση διοργανώνεται σε μια στιγμή κατά την οποία ο αντισημιτισμός, αλλά και οι επιπτώσεις ναζιστικών συμβόλων, συζητούνται έντονα στις ΗΠΑ. Η start up επιχείρηση SchoolAI με έδρα τη Γιούτα ελέγχεται επειδή χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει μια προσομοίωση της Άννας Φρανκ, η οποία απέφυγε να κατηγορήσει τους Ναζί για τον θάνατό της, σύμφωνα με τον ιστορικό Χένρικ Σούνεμαν.
Οι δηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης και ο αντισημιτισμός
Στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ πριν από μερικούς μήνες έλαβαν χώρα φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις, με αποτέλεσμα να υποβληθούν σε βάρος της σχολής αγωγές, με την κατηγορία ότι η διοίκησή της απέφυγε να προστατέψει τους Εβραίους φοιτητές από τον αντισημιτικό εκφοβισμό και την παρενόχληση στην πανεπιστημιούπολη. Το Χάρβαρντ συμφώνησε να ενισχύσει τις πολιτικές του κατά του αντισημιτισμού.
Την ίδια στιγμή, ο αντισημιτισμός (μαζί με άλλες μορφές διακρίσεων) βρίσκεται σε άνοδο στις ΗΠΑ, υπάρχουν οργανώσεις και εξέχουσες φιλοϊσραηλινές προσωπικότητες που κατηγορούνται ότι συγχέουν τον αντισημιτισμό με τη νόμιμη κριτική κατά της ισραηλινής κυβέρνησης, ιδίως για τις ενέργειές της στον πόλεμο στη Γάζα. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η συζήτηση για τη Γάζα, υπονομεύεται από όσους θεωρούν ότι οι κινήσεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους είναι αντισημιτικές.
«Αθάνατος»: Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον Μίμη Δομάζο
«Μαχαίρι» στις έκτακτες κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων: «Ο αριθμός των Συνταγματαρχών πριν τις σημερινές κρίσεις ήταν τριπλάσιος»
Προφυλακίστηκε ο 39χρονος Τούρκος για τη δολοφονία του 61χρονου στο Παλαιό Φάληρο
Η πρώτη εικόνα της σκηνής του ελληνικού τελικού της Eurovision - Οι πέντε χώρες της διεθνής επιτροπής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr