Shein - Temu: Τέλος τα φτηνά ψώνια για τους Αμερικανούς; Πώς οι δασμοί Τραμπ αλλάζουν τα δεδομένα
Τι εξηγούν οι ειδικοί🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Οι Αμερικανοί αγαπούν το Shein, το Temu και το AliExpress για δύο λόγους: φθηνά προϊόντα και γρήγορη αποστολή. Οι δασμοί του Τραμπ, όμως, θα μπορούσαν να το αλλάξουν αυτό.
Με τις διαταγές του Τραμπ για τους δασμούς ανατρέπεται ένα μακροχρόνιο ναυτιλιακό παραθυράκι: η εξαίρεση «de minimis». Η ρύθμιση αυτή επέτρεπε στους διεθνείς εξαγωγείς να στέλνουν πακέτα αξίας μικρότερης των 800 δολαρίων χωρίς έλεγχο και δασμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι κινεζικοί ιστότοποι ηλεκτρονικού εμπορίου έχτισαν τα γιγαντιαία επιχειρηματικά τους μοντέλα γύρω από αυτή την εξαίρεση. Οι χαλαροί περιορισμοί και οι φοροαπαλλαγές για τα φθηνά προϊόντα επέτρεψαν σε περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο πακέτα να φτάνουν στους καταναλωτές με ακραία χαμηλές τιμές.
Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου είναι ήδη ορατές
Όμως η κυβέρνηση Τραμπ καταργεί τη ρύθμιση που έκανε τα αγαθά αυτά τόσο φθηνά και προσβάσιμα.
«Αν ελέγχεται κάθε συσκευασία, αυτό θα αυξήσει δραματικά το κόστος για τους καταναλωτές», δήλωσε ο Clark Packard, ερευνητής στο Cato Trade.
Αυτή τη στιγμή, η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ έχει την εξουσία να ανοίγει και να επιθεωρεί όλα τα διεθνή πακέτα, αν και στην πράξη αυτό δεν συμβαίνει, όπως γράφει το CNN. Ο Τραμπ θέσπισε την Τρίτη δασμούς 10% στις κινεζικές εισαγωγές, αυξάνοντας έτσι το ήδη ευρύ φάσμα δασμών που έχουν επιβληθεί σε αγαθά από την πρώτη θητεία του.
Οι επιπτώσεις ενός διαφαινόμενου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας στους καταναλωτές του Shein και του Temu έχουν αρχίσει να φαίνονται. Την Τρίτη, η Ταχυδρομική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών ανέστειλε την παραλαβή διεθνών δεμάτων από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ μέχρι νεωτέρας -χωρίς να εξηγήσει τον λόγο αυτής της αλλαγής.
Τι είναι η εξαίρεση «de minimis»
Η ρύθμιση de minimis ισχύει από τη δεκαετία του 1930, αλλά το όριο αυξήθηκε με την πάροδο των ετών. Σκοπός της είναι να διευκολύνει το εμπόριο και να βοηθήσει τους καταναλωτές, δήλωσε ο Packard στο CNN.
Η εξαίρεση σημαίνει ότι οι αγοραστές δεν χρειάζεται να μπλέκουν με την τεράστια τελωνειακή γραφειοκρατία ή να πληρώνουν δασμούς για μικρά πακέτα.
Τον Σεπτέμβριο του 2024, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα πατάξει αυτό που αποκάλεσε «κατάχρηση της απαλλαγής de minimis», λέγοντας ότι την τελευταία δεκαετία οι αποστολές αυξήθηκαν από περίπου 140 εκατομμύρια ετησίως σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο.
Εν κατακλείδι, η κατάργηση της απαλλαγής αυτής θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά την άνοδο των κινεζικών εταιρειών ηλεκτρονικού εμπορίου, σύμφωνα με ερευνητικό σημείωμα της Bank of America.
Για να το παρακάμψουν αυτό, οι εταιρείες μπορούν να επεκτείνουν τις αποθήκες τους στις ΗΠΑ, δήλωσε ειδικός. Μπορούν να στέλνουν μεγάλες ποσότητες μέσω του τελωνείου και στη συνέχεια να τις στέλνουν σε άλλα μέρη των ΗΠΑ -αλλά οι πελάτες θα πρέπει και πάλι να πληρώνουν τον φόρο εισαγωγής.
Τέμπη: Αποκαλυπτικό το πόρισμα για τις εκρήξεις - Οι 4 τόνοι υδρογονανθράκων και οι στιγμές μετά τη σύγκρουση
Λέκκας: Αν και ακραίο, υπαρκτό το ενδεχόμενο σεισμού άνω των 6 Ρίχτερ - Είμαστε προετοιμασμένοι
Γιάννης Μάγγος: Άνοιξε μια ρωγμή στη δικαστική προστασία της αστυνομικής βίας
Το κρύο ήρθε για να μείνει: Ψύχος διαρκείας από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr