Εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία: Το διακύβευμα της κάλπης
Οι κινήσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού προκειµένου να εκλεγεί πρόεδρος ο κοινός υποψήφιος των κυβερνητικών κοµµάτων και να µην µπει σε πολιτικές περιπέτειες η Βόρεια Μακεδονία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ο Ζόραν Ζάεφ και το κόµµα του, η Σοσιαλδηµοκρατική Ενωση (SDSM), που είχαν σηµαντικές απώλειες στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, παρά το γεγονός ότι ο κοινός υποψήφιος των κυβερνητικών κοµµάτων Στέβο Πενταρόφσκι πλειοψήφησε έναντι της υποψήφιας του VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, µε µόλις 4.006 ψήφους, προσπάθησαν αυτές τις δύο εβδοµάδες της ενδιάµεσης προεκλογικής περιόδου στη Βόρεια Μακεδονία να πείσουν τον κόσµο ότι πήραν το µήνυµα και θα προχωρήσουν σε γενναίες αλλαγές, ελπίζοντας ότι και οι ψηφοφόροι θα ανταποκριθούν στον αυριανό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και η Βόρεια Μακεδονία δεν θα µπει σε πολιτικές περιπέτειες.
Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών όπου υπερίσχυσε τελικά µε µόλις 4.600 ψήφους ο Στέβο Πενταρόφσκι (42,85%) της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα (42,24%), ουσιαστικά δεν κέρδισε κανείς, παρά το γεγονός ότι και οι δύο έσπευσαν να εµφανιστούν ως νικητές! Αντίθετα απώλεσαν σηµαντικές εκλογικές δυνάµεις τόσο ο κυβερνητικός συνασπισµός υπό τον Ζόραν Ζάεφ όσο και η εθνικιστική αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE υπό τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
Το αίτηµα που κυριάρχησε από πλευράς της ηγεσίας του VMRO-DPMNE σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, µε το σύνθηµα ότι νίκη (στον πρώτο γύρο) της Γκ. Σιλιάνοφσκα θα σηµάνει πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα οδηγήσουν στο τέλος του ζαεφισµού, µάλλον ξεθωριάζει. Το οριακό αποτέλεσµα, το γεγονός ότι δεν υπήρξαν στην εκλογική διαδικασία παρατυπίες που θα έδιναν αφορµές στην αντιπολίτευση να αµφισβητήσει το αποτέλεσµα, αλλά και το ότι η Γκ. Σιλιάνοφσκα συγκέντρωσε 120.000 ψήφους λιγότερες απ’ ό,τι είχε συγκεντρώσει το 2014 ο σηµερινός απερχόµενος πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ, αποµακρύνουν το όποιο ενδεχόµενο µποϊκοτάζ στον δεύτερο γύρο από το VMRO-DPMNE.
Από την ψήφο των Αλβανών ίσως κριθεί τελικά η εγκυρότητα των εκλογών, αλλά και ο νικητής
Ο Ζόραν Ζάεφ την εποµένη των εκλογών του πρώτου γύρου εµφανίστηκε συµβολικά µε µια… σκούπα στα χέρια και έτοιµος να κάνει αλλαγές στην κυβέρνηση, στον κρατικό µηχανισµό αλλά και στο κόµµα, από την ερχόµενη ∆ευτέρα κιόλας, και το θέµα αυτό κυριάρχησε τις προηγούµενες δύο εβδοµάδες. Η βοήθεια, όµως, που ήλπιζε να πάρει από τις Βρυξέλες -µέσω Βερολίνου- δεν ήρθε. ∆εν βρήκε ανταπόκριση Στις αρχές της εβδοµάδας επέστρεψε από τη γερµανική πρωτεύουσα και την άτυπη Σύνοδο Κορυφής για τα ∆υτικά Βαλκάνια, χωρίς να έχει εξασφαλίσει από Μέρκελ και Μακρόν ηµεροµηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγµατεύσεων στην ΕΕ για τον Ιούνιο και οι πληροφορίες ανφέρουν ότι αυτή µετατίθεται χρονικά, µε αποτέλεσµα και το θέµα αυτό να κυριαρχήσει στην πολιτική επικαιρότητα, µε την αντιπολίτευση να επιρρίπτει ευθύνες και να κατηγορεί για κακούς χειρισµούς τον Ζόραν Ζάεφ.
Το τρίτο θέµα ήταν το Αλβανικό, µε πολλές διαστάσεις. Από την ψήφο των Αλβανών ψηφοφόρων, που σε συντριπτικά ποσοστά είτε απείχαν στον πρώτο γύρο είτε επέλεξαν να ψηφίσουν τον υποψήφιο των δύο αλβανικών κοµµάτων της αντιπολίτευσης (BESA και Συµµαχία για τους Αλβανούς) Μπλερίµ Ρέκα, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό περίπου 10%, ίσως κριθεί τελικά τόσο η επίτευξη του απαραίτητου 40% για να είναι έγκυρες οι εκλογές (στον πρώτο γύρο ήταν 42%) όσο και το ποιος από τους δύο υποψηφίους θα εκλεγεί τελικά. Στον πρώτο γύρο το αλβανικό DUI, που αποτελεί κυβερνητικό εταίρο και υποστήριζε τον κοινό κυβερνητικό υποψήφιο Στέβο Πενταρόφσκι, παρά το γεγονός ότι έβλεπε τον κόσµο του είτε να φυλλορροεί προς την πλευρά του Μπλερίµ Ρέκα είτε να επιλέγει την αποχή, είχε µια χαλαρή ως αναιµική υποστήριξη. Αυτήν τη φορά, όµως, το DUI επιχειρεί να δείξει µια διαφορετική εικόνα, µε τον ίδιο τον πρόεδρό του Αλί Αχµέτι και άλλα στελέχη του να µπαίνουν µπροστά και να ζητούν από τους Αλβανούς ψηφοφόρους να µην επιλέξουν την αποχή και το λεγόµενο µποϊκοτάζ. Ζητούν να ψηφίσουν τον Σ. Πενταρόφσκι, γιατί η ψήφος σε αυτόν ανοίγει τον δρόµο και για έναν Αλβανό πρόεδρο της χώρας σε 5-10 χρόνια, όπως είπε ο Αλί Αχµέτι.
«Παγίδα»
Ο Αλί Αχµέτι κάλεσε τους Αλβανούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν και να µην πέσουν στην παγίδα ότι µε την αποχή στις αυριανές εκλογές δεν θα συγκεντρωθεί το απαραίτητο 40% που προβλέπεται από το σύνταγµα και θα ακυρωθούν οι εκλογές, µε αποτέλεσµα να αναλάβει ως πρόεδρος της χώρας ο Αλβανός πρόεδρος της Βουλής και στέλεχος του DUI Ταλάτ Τζαφέρι. Οπως είπε ο κοινός υποψήφιος Στ. Πενταρόφσκι, που ήταν και ο εθνικός διαπραγµατευτής της χώρας για το ΝΑΤΟ, διαπραγµατεύτηκε και για τους Αλβανούς και όχι µόνο για λογαριασµό των Σλαβοµακεδόνων, και είναι αυτός που αν εκλεγεί θα τεθεί επικεφαλής για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Παραδέχθηκε ότι στην αρχή φάνηκε να είναι δύσπιστος ο ίδιος, αλλά το DUI αποφάσισε να τον υποστηρίξει και εκτιµά ότι 100.000 µε 150.000 ψηφοφόροι του θα τον στηρίξουν στον δεύτερο γύρο. Θύµισε επίσης στους Αλβανούς ψηφοφόρους ότι ο Ταλάτ Τζαφέρι εκλέχθηκε πρόεδρος της Βουλής και µε τις ψήφους των Σλαβοµακεδόνων βουλευτών του SDSM.
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr