ΗΠΑ: Γιατί η κίνηση του Τραμπ να χρησιμοποιήσει στρατό στο αμερικανικό έδαφος είναι επικίνδυνη
Δεν αποκλείεται η επόμενη σύγκρουση να μην είναι μόνο στους δρόμους, αλλά στο επίκεντρο της ίδιας της αμερικανικής δημοκρατίας.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋

Η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να πλησιάζει στην υλοποίηση μιας μακροχρόνιας απειλής: την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο αμερικανικό έδαφος.
Σύμφωνα με το CNN, περίπου 700 πεζοναύτες έχουν κινητοποιηθεί για να συνδράμουν την Εθνοφρουρά στο Λος Άντζελες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά από ομοσπονδιακές εφόδους για συλλήψεις μεταναστών. Μέχρι πρότινος, οι μονάδες αυτές βρίσκονταν σε «ετοιμότητα ανάπτυξης». Οι αρμοδιότητές τους, ωστόσο, παραμένουν ασαφείς, ενώ — όπως και οι στρατιώτες της Εθνοφρουράς — δεν επιτρέπεται να προχωρούν σε συλλήψεις ή να εκτελούν αστυνομικά καθήκοντα, εκτός αν ο Τραμπ ενεργοποιήσει τον Νόμο για Ταραχές (Insurrection Act).
Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται την κινητοποίηση αυτή όχι μόνο ως αναγκαία, αλλά και ως πολιτικά κερδοφόρα. Ο εκπρόσωπος Στίβεν Τσέουνγκ, επικαλούμενος δημοσκόπηση με 54% έγκριση για το πρόγραμμα απελάσεων του Τραμπ, δήλωσε την Κυριακή στην πλατφόρμα Χ:
«Και τα ποσοστά θα ανέβουν ακόμη περισσότερο μετά την αποστολή της Εθνοφρουράς στο Λος Άντζελες για να περιορίσει τη βία».
Ωστόσο, η ευρύτερη κοινωνική αποδοχή αυτής της στρατιωτικής επέμβασης κάθε άλλο παρά βέβαιη είναι.
Το ιστορικό προηγούμενο του 2020
Η μνήμη του 2020 παραμένει νωπή: όταν ομοσπονδιακές δυνάμεις εκκαθάρισαν βίαια την Πλατεία Λαφαγιέτ δίπλα στον Λευκό Οίκο, ώστε ο Τραμπ να διασχίσει τον χώρο για φωτογράφηση, πλαισιωμένος από στρατιωτικούς. Το περιστατικό είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ο τότε υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, είχε αρνηθεί να εγκρίνει την εμπλοκή του στρατού.
Μία εβδομάδα αργότερα, δημοσκόπηση της USA Today/Ipsos έδειξε ότι το 63% των Αμερικανών διαφωνούσε με τη χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών, ενώ η χρήση στρατού για διαδηλώσεις απορρίφθηκε κατά 10 μονάδες διαφορά (51% κατά, 41% υπέρ).
Ακόμη πιο αποκαλυπτική, έρευνα του CNN/SSRS την ίδια περίοδο έδειξε πως 60% των Αμερικανών θεωρούν ακατάλληλη την αποστολή στρατού εντός των ΗΠΑ για την καταστολή διαδηλώσεων.
Η δημόσια γνώμη: Στηρίζει τις απελάσεις, αλλά όχι τον τρόπο
Το 54% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ του προγράμματος απελάσεων του Τραμπ σύμφωνα με δημοσκόπηση του CBS News/YouGov πριν τις ταραχές στο Λος Άντζελες. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκαν αν εγκρίνουν τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ τις εφαρμόζει, η απάντηση ήταν αρνητική με διαφορά 12 μονάδων: 56% κατά, 44% υπέρ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι — το κλειδί σε κάθε εκλογική μάχη — αποδοκίμασαν τον χειρισμό του Τραμπ με διαφορά 30 μονάδων (65%-35%).
Πρόκειται για ένα σταθερό μοτίβο στις δημοσκοπήσεις: οι πολίτες εγκρίνουν την ιδέα της συνοριακής ασφάλειας και των μαζικών απελάσεων, όχι όμως την εφαρμογή. Ειδικά όταν αυτή περιλαμβάνει προχειρότητα, έλλειψη νομικών εγγυήσεων ή λάθη, όπως η απέλαση ανθρώπων χωρίς ποινικό μητρώο ή η αποστολή τους σε βίαιες χώρες όπως το Ελ Σαλβαδόρ.
Πρόσφατη δημοσκόπηση του Pew Research Center έδειξε ότι:
Το 56% αντιτίθεται στην απέλαση μεταναστών χωρίς χαρτιά που εργάζονται.
Το 60% αντιτίθεται στην απέλαση γονέων παιδιών με αμερικανική υπηκοότητα.
Οι διαδηλώσεις στο Λος Άντζελες έχουν ξεσπάσει έπειτα από εφόδους σε χώρους εργασίας — όχι κατά εγκληματιών ή συμμοριών, όπως συχνά προβάλλεται. Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας δήλωσε ότι από τους συλληφθέντες, μόνο πέντε είχαν ποινικό ιστορικό ή κατηγορίες εις βάρος τους.
Πολιτικό στοίχημα με υψηλό ρίσκο
Η κυβέρνηση φαίνεται να στηρίζεται σε ένα μάλλον κυνικό πολιτικό στοίχημα: πως όσο κι αν ο κόσμος αντιδρά στους τρόπους, η υποστήριξη στον στόχο των απελάσεων θα υπερισχύσει.
Αλλά η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων εντός ΗΠΑ, ειδικά για να καταστείλουν διαδηλώσεις, παραμένει ιδιαίτερα αντιδημοφιλής. Και είναι αβέβαιο εάν οι εικόνες από το Λος Άντζελες θα πείσουν ή θα προκαλέσουν μαζική αντίδραση, όπως συνέβη το 2020.
Το ερώτημα πλέον είναι αν ο Τραμπ θα ενεργοποιήσει τον Insurrection Act, δίνοντας στους πεζοναύτες εξουσίες αστυνομικού χαρακτήρα.
Αν το κάνει, δεν αποκλείεται η επόμενη σύγκρουση να μην είναι μόνο στους δρόμους, αλλά στο επίκεντρο της ίδιας της αμερικανικής δημοκρατίας.
Δεν θέλει αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν ο Τραμπ – «Θα σεβαστούμε την εκεχειρία αν κάνει το ίδιο και το Ισραήλ» τονίζει η Τεχεράνη
Θεσσαλονίκη: 17χρονη έπεσε από τον 1ο όροφο του «Παπανικολάου» - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση
«Χαμάμ» η Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ: Χωρίς κλιματισμό η αίθουσα - Οι καταγγελίες
«Πανικός» για τον Bloody Hawk: 42.000 θεατές στο ΟΑΚΑ σε μια ιστορική ραπ βραδιά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr