ΗΠΑ κατά Huawei: Αποκλιμάκωση με «αγκάθια» και αντίποινα
Σε προσωρινή αποκλιμάκωση, αλλά με μεγάλα «αγκάθια», οδηγήθηκε χθες ο πόλεμος της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον της κινεζικής κατασκευάστριας Huawei🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Βλέποντας τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει το ξαφνικό πάγωμα των συναλλαγών των αμερικανικών εταιρειών με τον κινεζικό κολοσσό τεχνολογίας, που έβαλε στη «μαύρη λίστα» του, ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε μια περίοδο χάριτος τριών μηνών. Όμως από την πλευρά της η Huawei δήλωσε ότι το μέτρο ήταν «αχρείαστο» δηλώνοντας ότι ήταν πλήρως προετοιμασμένη για την ακραία κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου Ουάσινγκτον- Πεκίνου.
«Οι ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης αυτή τη στιγμή υποτιμούν τις δυνατότητές μας», δήλωσε ο ιδρυτής της Huawei, Ρεν Ζενγκφέι, σχολιάζοντας ότι η άδεια 90 ημερών που δόθηκε δεν κάνει καμία διαφορά για την εταιρεία του, καθώς προετοιμαζόταν καιρό για αυτό το ενδεχόμενο. Τόνισε ότι η εταιρεία που ίδρυσε το 1987 έχει έτοιμες λύσεις ως προς τον εφοδιασμό της με ημιαγωγούς (για τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό της) και λογισμικό (για τις συσκευές της) και ότι δεν μπορεί σε αυτό το στάδιο να «απομονωθεί» από τον υπόλοιπο κόσμο.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ πρόσθεσε τη Huawei στη λεγόμενη «Entity List», τον κατάλογο των εταιρειών με τις οποίες οι αμερικανικές εταιρείες δεν μπορούν να συναλλάσσονται, εκτός και αν έχουν ειδική άδεια. Ακολούθως χθες η Google ανακοίνωσε ότι συμμορφώνεται με την απόφαση και αναστέλλει τις συναλλαγές με τη Huawei, που εξαρτάται από το λειτουργικό σύστημα Android για τα smartphones της, που είναι δεύτερα σε πωλήσεις παγκοσμίως μετά τα Samsung.
Η χθεσινή απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου να δώσει αναβολή 90 ημερών της επιβολής κυρώσεων στη Huawei είναι μια προσωρινή ανακούφιση και για τη Huawei και για τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας που θα έχουν μέχρι τις 19 Αυγούστου να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα στις εξελίξεις.
Ο 74χρονος Ρεν διατράνωσε ακόμη ότι η ανάπτυξη των δικτύων 5G θα μείνει ανεπηρέαστη από τα αμερικανικά μέτρα και καμία ανταγωνίστρια της δεν μπορεί να τη φτάσει μέσα στα επόμενα «δύο εως τρία χρόνια». Επίσης το Πεκίνο αρνήθηκε ότι είχε φτάσει κοντά σε μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, διαψεύδοντας τις δηλώσεις του Τραμπ περί «ισχυρής συμφωνίας» που «άλλαξε» η Κίνα. «Δεν ξέρουμε τι είναι αυτή η συμφωνία για την οποία μιλούν οι ΗΠΑ», ανέφερε εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.
Πάντως, την ώρα που οι μετοχές των αμερικανικών «Big Tech» πέφτουν, άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών εξόρυξης και επεξεργασίας σπάνιων γαιών- και αυτό λόγω της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Ζινπίνγκ σε εταιρεία σπάνιων γαιών στη νότια Κίνα την περασμένη Δευτέρα. Η επίσκεψη είχε έντονo «άρωμα» αντεκδίκησης: το 2017 η Κίνα παρήγαγε το 80% των σπάνιων γαιών του πλανήτη, μια ομάδα 17 χημικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των ηλεκτρονικών που εισάγονται από τις ΗΠΑ.
Αποσύρονται οι επενδυτές από τις «Big Tech»
Έντονη ανησυχία για το ξέσπασμα ενός τεχνολογικού «ψυχρού πολέμου» ΗΠΑ- Κίνας έχει καταλάβει τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας και τους επενδυτές που πουλάνε τις μετοχές τους στις λεγόμενες «Big Tech», τις εταιρίες της Σίλικον Βάλεϊ.
Μέσα στο πρώτο εικοσιτετράωρο μετά την ανακοίνωση της Google ότι συμμορφώνεται με την εντολή Τραμπ για «πάγωμα» των συναλλαγών με τον κινεζικό κολοσσό Huawei δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια έγιναν από τη χρηματιστηριακή αξία των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών έγιναν «καπνός». Εκτός από τη διακοπή των συναλλαγών μεταξύ Android και Huawei (έπειτα από 90 ημέρες), η κατασκευάστρια smartphones Huawei βασίζεται επίσης σε μεγάλο βαθμό στα αμερικανικά εξαρτήματα για τους εξοπλισμούς τηλεπικοινωνιών της: το 2018 αγόρασε από εταιρείες των ΗΠΑ τσιπ και άλλα εξαρτήματα συνολικής αξίας 11 δισεκ. δολαρίων.
Η μετοχή της Qualcomm, από την οποία η Huawei προμηθεύεται μόντεμ, επεξεργαστές και ημιαγωγούς για τους εξοπλισμούς της, βυθίστηκαν κατά 6%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να χάσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η μετοχή της Intel, που την προμηθεύει με τσιπς, σημείωσε πτώση 3% (και έχασε 4 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ της Apple έπεσε κατά 3,1% και της μητρικής της Google, Alphabet, κατά 2%.
Εκτιμάται ότι οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν να χάσουν έως και 56,3 δισεκατομμύρια δολάρια στην πενταετία, ενώ ακόμη απειλούνται 74.000 θέσεις εργασίας λόγω της απαγόρευσης των εξαγωγών προς τη Huawei και σε άλλες εταιρείες. Για μεγάλο τμήμα της Σίλικον Βάλεϊ η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά και εκφράζονται φόβοι ότι ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα θα γυρίσει μπούμερανγκ για τον αμερικανικό κλάδο της τεχνολογίας.
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr