Γκρούεφσκι: O Τσίπρας δεν πρότεινε ποτέ συνομιλίες που απορρίψαμε
«Με τον κ. Τσίπρα θυμάμαι μόνο δύο επαφές» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
O Aλέξης Τσίπρας δεν πρότεινε ποτέ συνομιλίες που απορρίψαμε, ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός και φυγάς στην Ουγγαρία Νίκολα Γκρούεφσκι, απαντώντας σε όσα είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός στους Financial Times, ότι δηλ. «ο Γκρουέφσκι ήταν ένας άνθρωπος που δεν ήθελε ποτέ να διαπραγματευτεί».
Πριν από την έλευση του Τσίπρα ως πρωθυπουργού, ανέφερε, ότι είχε εντατικές συνομιλίες με τον κ Παπανδρέου, με τον οποίο μάλιστα είχε και 10 ιδιωτικές συναντήσεις για το θέμα, αλλά λόγω των ελληνικών θέσεων και των κόκκινων γραμμών δεν κατέλήξαν σε μια λύση, η οποία στη συνέχεια θα προτείνονταν στους πολίτες να την εγκρίνουν με δημοψήφισμα.
«Με τον κ. Τσίπρα θυμάμαι μόνο δύο επαφές. Κατ 'αρχάς μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργός της Ελλάδα, κάπου τον Φεβρουάριο του 2015 όταν είχαμε ένα τηλεφώνημα στόχος του οποίου ήταν να συγχαρώ τον πρωθυπουργό και να υπάρξει μια αρχική επικοινωνία και μια πρωτοβουλία για συνεργασία. Σε αυτή την συζήτηση προτάθηκε τη στιγμή που θα είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να μιλήσουμε για εξεύρεση λύσης σχετικά με το θέμα για το οποίο η Ελλάδα έχει μπλοκάρει την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση μας, τονίζοντας ότι ο χρόνος και ο τόπος της συνεδρίασης μπορεί να επιλεγεί.
Η απάντησή του θεωρήθηκε επισήμως θετική και είπε ότι μόλις το καταφέρει θα μου ζητήσει να συζητήσουμε για αυτό το ζήτημα. Ποτέ όμως δεν επανήλθε» έγραψε στο Facebook ο Γκρούεφσκι. Σημείωσε ακόμη ότι αυτό έγινε κυρίως για δύο λόγους. «Ο πρώτος, γιατί η Ελλάδα βρισκόταν σε βαθιά οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση και πρώτη προτεραιότητά της ήταν να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση που ξεκίνησε από αναταραχές το 2008. Όλοι οι πρωθυπουργοί και οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ και όχι μόνο είχαν την κατανόηση στο να βρεθεί μια λύση σε μια τέτοια στιγμή, γιατί για αυτούς και τις τράπεζές τους που δανείζουν στην Ελλάδα η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ήταν η πρώτη προτεραιότητα.
Μετά η πολιτική ατμόσφαιρα στην Ελλάδα εκείνη τη χρονιά ήταν γεμάτη με καθημερινές μαζικές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, ορισμένες από αυτές από 250.000 πολίτες μπροστά στο Κοινοβούλιο, που δεν άφηναν την ελπίδα να έχει χρόνο και πολιτικό χώρο για να αποφασίσει άλλα σημαντικά ζητήματα», ανέφερε ο Γκρούεφσκι. Επίσης ο Τσίπρας, συνέχισε ο Γκρούεφσκι, έτρεχε μεταξύ Μόσχας, Βερολίνου και Ουάσιγκτον αναζητώντας μια λύση για την οικονομική κατάρρευση. Επρεπε να ασχοληθεί με τις καθημερινές απεργίες των αγροτών, των συνδικάτων και ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα αντιμετώπιζαν το ενδεχόμενο κλεισίματος.
Οταν σε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ζήτησα μεγαλύτερη δέσμευση από την Ένωση και τον ίδιο προσωπικά ώστε να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα για να επιλύσει τη διαφορά με μας, μου απάντησε με ειλικρίνεια ως εξής: "Εάν ένας ανώτερος πολιτικός στον κόσμο, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σας υποσχεθεί ότι θα προωθήσει αυτό το αίτημά σας, να ξέρετε ότι δεν θα είναι ειλικρινής μαζί σας. Γιατί η βασική προτεραιότητά μας είναι να σταθεροποιήσουμε την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και να αρχίσουν να ξεπληρώνουν τα χρέη….»
Ο δεύτερος λόγος που δεν ανταποκρίθηκαν Τσίπρας σύμφωνα με τον Γκρούεφσκι οφείλεται στο γεγονός ότι στις αρχές του 2015 στην ΠΓΔΜ τότε, ξεκίνησε μια πολιτική κρίση, με προφανή προσπάθεια να αλλάξει την κυβέρνηση και ο Αλ. Τσίπρας λογικά αποφάσισε ότι ήταν καλύτερα να περιμένει την έκβαση της κρίσης, αναμενοντας μια κυβέρνηση που θα αποδεχόταν τις ελληνικές θέσεις.
«Η δεύτερη επικοινωνία μεταξύ εμού και του κ Τσίπρα ήταν σύντομη και ανεπίσημη κατά τη διάρκεια της υποδοχής του προέδρου Ομπάμα στη Νέα Υόρκη με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Μιλώντας με τον κ Τσίπρα η συζήτηση για το ζήτημα του ονόματος ήταν παρόμοιο με την πρώτη, υπό την έννοια ότι συμφωνεί ότι το ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί και ότι μιλήσουμε για αυτό, ανέφερ ο Γκρούεφσκι, υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα, η ελληνική κυβέρνηση αγόραζε χρόνο και περίμενε άλλους διαπραγματευτές οι οποίοι ήταν πιο κατάλληλοι γι 'αυτούς.
Ο κ. Τσίπρας, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, καταλήγει ο Γκρούεφσκι έχει πολλούς λόγους να είναι ευχαριστημένος και ικανοποιημένος με τη συμφωνία των Πρσεπών… εμείς ως έθνος έχουμε χάσει πάρα πολλά με το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr