Καλύτερη υγεία µε λιγότερο χρόνο στα κοινωνικά δίκτυα
Ερευνητές του Πανεπιστηµίου της Πενσιλβάνια, που µελέτησαν τις ψυχολογικές επιπτώσεις των social media, µας προτείνουν να περιορίσουµε τη χρήση τους σε 30 λεπτά την ηµέρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μπορεί να µοιάζει µε ειρωνεία, αλλά τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης µας κάνουν να νιώθουµε µεγαλύτερη µοναξιά. Ακόµη µία έρευνα έδειξε ότι τα social media, στα οποία πολλές φορές «σκρολάρουµε» ακατάπαυστα βλέποντας δηµοσιεύσεις για τα κατοικίδια ζώα, τα ταξίδια, τους γάµους, τα µωρά και τις προαγωγές των φίλων µας, βλάπτουν την ψυχική µας υγεία.
Το καλό είναι ότι οι ερευνητές του Πανεπιστηµίου της Πενσιλβάνια, που µελέτησαν τις ψυχολογικές επιπτώσεις των social media, δεν µας προτείνουν ως λύση να διαγράψουµε τους λογαριασµούς µας στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά να περιορίσουµε τη χρήση τους σε 30 λεπτά την ηµέρα.
Η ερευνητική οµάδα του αµερικανικού πανεπιστηµίου παρακολούθησε για τρεις εβδοµάδες τη χρήση των κοινωνικών δικτύων από 143 φοιτητές ηλικίας 18 έως 22 ετών σε τρεις πλατφόρµες: Facebook, Instagram και Snapchat. Χώρισε τους φοιτητές σε δύο οµάδες, σε εκείνους που συνέχισαν να χρησιµοποιούν κανονικά τα social media και σε εκείνους στους οποίους περιόρισε τη χρήση σε µόλις 10 λεπτά ανά πλατφόρµα ηµερησίως (δηλαδή σύνολο 30 λεπτά) για τις τρεις εβδοµάδες του πειράµατος.
Η ψυχική υγεία των φοιτητών κρίθηκε λαµβάνοντας υπόψη επτά διαφορετικούς παράγοντες: την κοινωνική υποστήριξη, τον φόβο µη χάσουν το τι συµβαίνει (Fear of Missing Out, FOMO), τη µοναξιά, την αποδοχή του εαυτού τους, την αυτοεκτίµηση, το άγχος και την κατάθλιψη.
Ερευνητική οµάδα παρακολούθησε για τρεις εβδοµάδες τη χρήση των κοινωνικών δικτύων από 143 φοιτητές ηλικίας 18 έως 22 ετών σε Facebook, Instagram και Snapchat
Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι οι χρήστες που περιόρισαν τη χρήση κοινωνικών δικτύων σε 30 λεπτά την ηµέρα εµφάνισαν «σηµαντική βελτίωση της ψυχικής τους υγείας» και, πιο συγκεκριµένα, µειωµένα συµπτώµατα µοναξιάς και κατάθλιψης.
Επιπλέον, παρατήρησαν ότι το άγχος και ο FOMO (ο φόβος κάποιου µήπως µείνει έξω από τα πράγµατα ή τις εξελίξεις) µειώθηκαν και στις δύο οµάδες, κάτι που οι ερευνητές αποδίδουν πιθανότατα στην πιο συνειδητή χρήση των social media στη διάρκεια του πειράµατος. «Η υπάρχουσα βιβλιογραφία για τα social media δείχνει ότι γίνονται πολλές κοινωνικές συγκρίσεις.
Οταν βλέπεις τις ζωές των άλλων, κυρίως στο Instagram, είναι εύκολο να συµπεράνεις ότι οι ζωές όλων των υπολοίπων είναι πιο ενδιαφέρουσες από τη δική σου» σχολίασε η επικεφαλής συντάκτρια της µελέτης, Μελίσα Χαντ. Προηγούµενες µελέτες έχουν συνδέσει την υπερβολική χρήση του Facebook µε αυξηµένη κατάθλιψη και αίσθηµα µοναξιάς και τις κοινωνικές συγκρίσεις που γίνονται από τη χρήση των social media µε χαµηλή αυτοεκτίµηση
Σε τρεις πλατφόρμες
Πάντως θα πρέπει να σηµειωθεί ότι στη µελέτη του Πανεπιστηµίου της Πενσιλβάνια οι συµµετέχοντες χρησιµοποίησαν µόνο κινητά τηλέφωνα iPhone (λόγω της δυνατότητας παρακολούθησης του χρόνου σε κάθε εφαρµογή) και µόνο τις πλατφόρµες του Facebook, του Instagram και του Snapchat (για παράδειγµα, το Twitter δεν συµπεριελήφθη στη µελέτη).
Επίσης οι ερευνητές επισήµαναν ότι δεν γνωρίζουν αν τα ευρήµατα της µελέτης τους ισχύουν και για άλλες ηλικιακές οµάδες πέραν των 18-22 που εξέτασαν.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr