Εντυπωσιακή εξέλιξη: Οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στον νόμο για το Πεντάγωνο των ΗΠΑ
Στον ίδιο νόμο για το υπουργείο Άμυνας περιλαμβάνεται η τροπολογία για την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Να εφαρμόσει πλήρως τις κυρώσεις που προνοεί ο νόμος CAATSA του 2017 εναντίον της Τουρκίας απαιτεί η Γερουσία από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, εάν η κατοχική δύναμη προμηθευτεί το ρωσικό σύστημα S-400. Επίσης η Γερουσία ζητά όπως απαγορευθεί η πώληση των αεροπλάνων F-35, που αποτελούν την υπερηφάνεια της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και να εκδιωχθεί η Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών.
Η ολομέλεια της Γερουσίας συμπεριέλαβε τα παραπάνω στο νόμο S 1790 για τον προϋπολογισμό της Εθνικής Άμυνας, που υπερψήφισε το απόγευμα της Πέμπτης. Πρόκειται για συγκλονιστική εξέλιξη διότι αν ο κ. Τραμπ θελήσει να υποβάλει βέτο, πρέπει αυτό να περιλαμβάνει όλο το νόμο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου, άρα δεν πρόκειται να το πράξει. Επίσης στον ίδιο νόμο για το υπουργείο Άμυνας περιλαμβάνεται η τροπολογία για την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, με το ίδιο λεκτικό του σχεδίου νόμου για την Ανατολική Μεσόγειο που υπερψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων. Η εξέλιξη αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών των ακτιβιστών της οργάνωσης HALC, οι οποίοι ξεκίνησαν να συζητούν και να εργάζονται στο σχέδιο νόμου τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν οι πάντες πίστευαν ότι δεν είχε καμία τύχη. Η προσπάθεια επιβραβεύθηκε και σύντομα θα γίνουμε γνώστες και άλλων καλών εξελίξεων.
Την τροπολογία στο νόμο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου κατέθεσε ο φιλέλληνας γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός από τη Νέα Ιερσέη). Δήλωσε σχετικά: “Σήμερα, η Γερουσία έδειξε στους εταίρους μας στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της ανατολικής Μεσογείου. Με την Κύπρο να επιδιώκει να εμβαθύνει τη στρατηγική της εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι προς το συμφέρον της εθνικής μας ασφάλεια και το οικονομικό μας συμφέρον να άρουμε αυτούς τους απαρχαιωμένους περιορισμούς όπλων δεκαετιών, οι οποίοι δεν βοηθούν πλέον τους στόχους ασφαλείας των ΗΠΑ. Ανυπομονώ να συνεχίσω να συνεργάζομαι με τους συναδέλφους μου για να διασφαλίσουμε ότι θα ξεκινήσουμε μια νέα εποχή για μια αρχιτεκτονική της ανατολικής Μεσογείου, η οποία θα έχει τις ρίζες της στην κοινή ασφάλεια και ευημερία». Σημειώνουμε ότι στο νομοσχέδιο S 1789 περιλαμβάνονται δύο θέματα για τα οποία αντέδρασαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και το ΑΚΕΛ:
- Οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Κύπρος στον τομέα της καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και
- Η μη διευκόλυνση των πολεμικών πλοίων της Ρωσίας στα κυπριακά λιμάνια. Αυτά τα θέματα θεωρούνται «αγκάθια» για τη Λευκωσία επειδή βασικά αντιδρά η Μόσχα, με την οποία διατηρεί καλές σχέσεις.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί την Κύπρο ως σταθμό για τις οικονομικές της δραστηριότητες, που δεν είναι όλες νόμιμες, και η Αμερική θέλει να βάλει φρένο, καθώς πιστεύει ότι γίνεται ξέπλυμα παράνομου χρήματος μέσω κυπριακών τραπεζών.
Ο βουλευτής Νέιβιντ Σιτσιλίνε κατέθεσε παρόμοια τροπολογία για την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο στο αντίστοιχο κείμενο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου που θα ψηφίσει η αμερικανική Βουλή. Πιστεύεται ότι θα εγκριθεί τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Greek News, η σχετική τροπολογία που εγκρίθηκε από την ολομέλεια αναφέρει ότι αποτελεί αίσθηση της Γερουσίας πως:
«Πρώτον, επιτρέποντας την εξαγωγή, την επανεξαγωγή ή την μεταφορά οπλισμού που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο πυρομαχικών των Ηνωμένων Πολιτειών (μέρος 121 του τίτλου 22, κώδικας ομοσπονδιακών κανονισμών) στην Κυπριακή Δημοκρατία θα προωθήσει τα συμφέροντα ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στη μείωση της εξάρτησης της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που αποτελούν προκλήσεις στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλο τον κόσμο, για υλικό που σχετίζεται με την άμυνα.
Δεύτερον, είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες υπό την διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών για μια συνολική λύση στη διαίρεση της Κύπρου και επίσης για να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ ‘Συνεταιρισμός για την Ειρήνη’».
Σημειώνεται ότι η εφαρμογή της διάταξης για άρση του εμπάργκο στην Κύπρο θα ισχύσει αμέσως μόλις ο νόμος τεθεί σε ισχύ κι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν θα εφαρμόζει την πολιτική της εξαγωγής, επανεξαγωγής ή μεταφοράς οπλισμού και αμυντικών υπηρεσιών στην Κυπριακή Δημοκρατία, αν το αίτημα έχει υποβληθεί από την κυβέρνηση της Κύπρου και ο τελικός αποδέκτης είναι η Λευκωσία. Σύμφωνα με την εφημερίδα: Επισημαίνεται στο νόμο ότι η πολιτική άρνησης εξαγωγών, επανεξαγωγών ή μεταφοράς αμυντικών αντικειμένων από τον κατάλογο πυρομαχικών των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Κυπριακή Δημοκρατία θα διατηρηθεί, «εκτός αν ο Πρόεδρος προσδιορίσει και πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου (Εξωτερικών και Στρατιωτικών της Βουλής και της Γερουσίας) όχι λιγότερο από μία φορά το χρόνο, ότι:
(Α) Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σχετικά με τους κανονισμούς για την καταπολέμηση τους ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και
(Β) η Κυβέρνηση της Κυπριακής έχει προβεί και συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να μην επιτρέψει στα ρωσικά στρατιωτικά πλοία την πρόσβαση σε λιμένες για ανεφοδιασμό και εξυπηρέτηση».
Πηγή:hellasjournal.com
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr