Τρία χρόνια μετά... οι Εργατικοί του Κόρμπιν λένε «όχι» στο Brexit
Έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια από το δημοψήφισμα του 2016, προκειμένου η παράταξη του Τζέρεμι Κόρμπιν, υπό την πίεση αρνητικών δημοσκοπήσεων και συνδικάτων, να πάρει θέση υπέρ ενός νέου δημοψηφίσματος ενάντια στο Brexit🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ακριβώς τρία χρόνια µετά το δηµοψήφισµα υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ (ήταν 23 Ιουνίου 2016), οι Εργατικοί του Τζέρεµι Κόρµπιν τα κατάφεραν πια ως παράταξη να… αποκτήσουν κοινή θέση για εκείνο το θέµα που ονοµάζεται Brexit.
Με e-mail που απέστειλε χθες προς όλα τα µέλη του κόµµατος ο 70χρονος Κόρµπιν ξεκαθάρισε ότι οι Εργατικοί επιθυµούν η όποια τελική συµφωνία ή µη συµφωνία (no deal) για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ να τεθεί σε ένα νέο δηµοψήφισµα, στο οποίο όµως το κόµµα των Εργατικών θα ψηφίσει υπέρ της παραµονής (remain) του Ηνωµένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Οποιος γίνει νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να στείλει τη συµφωνία στην οποία θα καταλήξουν οι Τόρις, ή τη µησυµφωνία, πίσω στον λαό, σε δηµοψήφισµα. Σε µια τέτοια περίπτωση, θέλω να καταστήσω σαφές ότι οι Εργατικοί θα κάνουν εκστρατεία υπέρ της παραµονής ενάντια είτε στο ενδεχόµενο ενός nodeal είτε µιας συµφωνίας των Τόρις που δεν θα προστατεύει την οικονοµία και τις θέσεις εργασίας» υπογραµµίζει, µεταξύ άλλων, στην ηλεκτρονική επιστολή του ο Τζέρεµι Κόρµπιν.
Υπενθυµίζεται ότι, βάσει προγράµµατος, το Ηνωµένο Βασίλειο έχει περιθώριο έως τις 31 Οκτωβρίου του 2019 για να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση µε ή χωρίς µια συµφωνία που θα καθορίζει το µελλοντικό καθεστώς στις σχέσεις µεταξύ των δύο πλευρών την εποµένη του διαζυγίου. Μέχρι τότε, βέβαια, µπορεί να έχουν γίνει πολλά: για παράδειγµα ένα νέο δηµοψήφισµα ή ακόµη και πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Το µόνο σίγουρο είναι ότι µέσα στις επόµενες εβδοµάδες οι κυβερνώντες Συντηρητικοί (Τόρις) θα έχουν έναν νέο ηγέτη, από τον οποίο πρόκειται επίσης να κριθούν πολλά… εάν όχι όλα. ∆ιότι αλλιώς θα είναι τα πράγµατα στη Μεγάλη Βρετανία εάν εκλεγεί στην ηγεσία της κυβερνώσας παράταξης ο ευρωσκεπτικιστής Μπόρις Τζόνσον (που έχει δεσµευτεί να βγάλει τη Βρετανία από την ΕΕ έως τον Οκτώβριο, µε ή χωρίς συµφωνία) και αλλιώς εάν εκλεγεί ο φαινοµενικά πιο διαλλακτικός απέναντι στην Ευρώπη Τζέρεµι Χαντ.
Σηµειώνεται πάντως ότι µέχρι και… προχθές, η παράταξη των Εργατικών (Labour) δεν είχε καταφέρει να µιλήσει µε ενιαία φωνή στο θέµα του Brexit (ούτε σαφώς υπέρ αλλά ούτε και σαφώς κατά της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, ούτε σαφώς υπέρ αλλά ούτε και σαφώς κατά ενός νέου δηµοψηφίσµατος) µε την κεντρική κοµµατική γραµµή αντιθέτως να αποπνέει σύγχυση επιτρέποντας ποικίλες ερµηνείες.
Η συγκεχυµένη στάση της ηγεσίας των Εργατικών ήταν που οδήγησε το δίµηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2019 σε παραίτηση πολλούς από τους βουλευτές της παράταξης. Πολλοί από τους παραιτηθέντες κατηγορούσαν µάλιστα τότε τον Κόρµπιν ότι αρνείται να στηρίξει την πρόταση για τη διεξαγωγή νέου δηµοψηφίσµατος στη χώρα µε θέµα το Brexit.
Πίεση από δημοσκοπήσεις και συνδικάτα
Μόλις λίγους µήνες µετά ωστόσο, ο 70χρονος Κόρµπιν αναγκάζεται πλέον και εκείνος να πάρει θέση υπέρ ενός νέου δηµοψηφίσµατος, σηµειώνοντας µάλιστα µε νόηµα ότι το κόµµα των Εργατικών πλέον ψηφίζει «remain».
Για να φτάσει, βέβαια, ο Κόρµπιν σε ένα τέτοιο σηµείο, έπρεπε πρώτα να προηγηθούν πολλά, µε περισσότερο καθοριστικές ενδεχοµένως εκείνες τις δηµοσκοπήσεις (Times/YouGov poll) που εµφάνιζαν τους ευρωπαϊστές Φιλελευθέρους ∆ηµοκράτες (Lib Dems) να ξεπερνούν τους Εργατικούς στην πρόθεση ψήφου. Επρεπε προηγουµένως να τοποθετηθούν και τα βρετανικά συνδικάτα, που τάχθηκαν µόλις την περασµένη ∆ευτέρα υπέρ ενός νέου δηµοψηφίσµατος, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόµο για… την παραµονή του Ηνωµένου Βασιλείου στην ΕΕ. Βρετανοί αναλυτές διερωτώνται, ωστόσο, µήπως πλέον «είναι πολύ αργά» για τον Κόρµπιν να αλλάξει στάση.
Υπάρχουν όµως και άλλοι που υποστηρίζουν ότι εκείνος δεν έχει ακόµη ακριβώς αλλάξει στάση… διότι παραµένει αβέβαιο µε ποια γραµµή θα πορευθούν οι Εργατικοί (υπέρ της παραµονής ή της εξόδου από την ΕΕ) εάν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές τους επόµενους µήνες και όχι σε δηµοψήφισµα.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr