Ο Τραμπ κάλεσε άρον-άρον στον Λευκό Οίκο γερουσιαστές για τις κυρώσεις
«Τα χρειάστηκε» ο Αμερικανός πρόεδρος...🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Η τρομακτική πίεση που άσκησαν βουλευτές και γερουσιαστές και των δύο κομμάτων, του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού, αλλά κυρίως η σφοδρή αντίδραση φίλων του πολιτικών, που τον υποστήριξαν στα χρόνια της προεδρίας του, ανάγκασε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, να κάνει ένα βήμα μπροστά για το θέμα της αγοράς των S-400, από την Τουρκία.
Αποφάσισε, φαίνεται, να συζητήσει το είδος των κυρώσεων με Αμερικανούς νομοθέτες, και αναμένεται να τους παρουσιάσει τα τρία πακέτα μέτρων που ετοίμασε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
- Σύμφωνα με αποκάλυψη της εφημερίδας Washington Post, ο Λευκός Οίκος έχει προσκαλέσει γερουσιαστές, μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, σε συνάντηση την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν τις πιθανές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.
Προφανώς, εικάζουν πηγές στην Ουάσιγκτον, στόχος του είναι «να τεστάρει τα νερά» για να δει μέχρι πόσο είναι αποφασισμένοι να το τραβήξουν οι Αμερικανοί νομοθέτες. Εικάζεται ότι θα προσπαθήσει να τους επηρεάσει, αλλά με τα σημερινά δεδομένα, αυτό που αναμένεται είναι η δική του υποχώρηση.
Οι πηγές φέρουν τον κ. Τραμπ να τονίζει ότι η ακύρωση της αγοράς των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία είναι ήδη μία μεγάλη και ακριβή τιμωρία, και θα επιχειρηματολογήσει ότι η ανακοίνωση και των κυρώσεων, στο πλαίσιο του νόμου CAATSA, θα απομακρύνει την κατοχική δύναμη από τη Δύση και θα την σπρώξει εντελώς στην «αγκαλιά» της Ρωσίας.
Το πρόβλημα για τον Αμερικανό Πρόεδρο είναι ότι η πλειοψηφία στη Βουλή και τη Γερουσία ήδη πιστεύουν ότι η Τουρκία έκανε τις επιλογές της και προτίμησε τη Μόσχα, μία κίνηση που αντιστρατεύεται τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν το σχέδιο νόμου East Med Act των γερουσιαστών Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο που καλεί σε ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης της Ουάσιγκτον με το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό φάνηκε και στην ψηφοφορία στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας όταν το εν λόγω νομοσχέδιο ψηφίστηκε με απόλυτη πλειοψηφία.
- Η συνάντηση, που προγραμματίστηκε για την Τρίτη στις 4 μ.μ., επιβεβαιώθηκε από δύο αξιωματούχους που γνωρίζουν το περιεχόμενο της πρόσκλησης, αντίγραφο της οποίας είδε και η δημοσιογράφος της εφημερίδας Washington Post, Seung Min Kim. Είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στο State Dining Room του Λευκού Οίκου και στη συνάντηση θα παραβρεθούν αυστηρά οι παραλήπτες της πρόσκλησης, σημείωσε η εφημερίδα, η οποία αποκάλυψε ακόμα ότι ο θέμα που αναγράφεται στην πρόσκληση, που διανεμήθηκε στους γερουσιαστές «εξ ονόματος του Προέδρου Trump», είναι: «Κυρώσεις στην Τουρκία».
Η κατάσταση μεταξύ του προέδρου Τραμπ από τη μία, των στενών συνεργατών του και του Κογκρέσου από την άλλη, περιγράφεται ως οριακή, καθώς οι απόψεις τους για την αντιμετώπιση της τουρκικής πρόκλησης διίστανται. Οι Αμερικανοί νομοθέτες είναι κάθετοι εναντίον της τουρκικής πράξης να αγοράσει τους S-400, παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον, ενώ ο κ. Τραμπ φαίνεται πως επιθυμεί «να το πάει ομαλά» και να μην επιβάλει σκληρές δηλώσεις, αν είναι δυνατόν και να τις αναστείλει.
Όπως είναι γνωστό, ο Αμερικανός Πρόεδρος ενέκρινε την ακύρωση της πώλησης των F-35, προσθέτοντας όμως ότι δεν είναι “μια δίκαιη κατάσταση” και υποστήριξε ότι η Τουρκία αναγκάστηκε να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400 επειδή η κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα αρνήθηκε να της πουλήσει το αμερικανικό σύστημα Patriot. Ο ισχυρισμός του είναι εντελώς λανθασμένος, διότι στην πραγματικότητα ο κ. Ομπάμα αρνήθηκε να προσφέρει την απόρρητη αμερικανική τεχνολογία, όπως απαιτούσε ο κ. Ερντογάν. Την ίδια απάντηση στην Τουρκία έδωσε και η δική του κυβέρνηση.
- Γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθεί στην Τουρκία ακόμα πιο αποφασιστική απάντηση μετά την αγορά από την Άγκυρα των S-400. Υπογραμμίζουν ότι είναι αδιανόητο για μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ να αγοράζει ρωσικά οπλικά συστήματα και μάλιστα τους S-400 που αποτελούν τον πιο επικίνδυνο αντίπαλο του μαχητικού F-35. Όπως γράψαμε και χθες, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός από τη Νέα Ιερσέη) ανακοίνωσε νέα επιθετική πρωτοβουλία, για να εξαναγκάσει τον Πρόεδρο Τραμπ να ανακοινώσει σκληρές δηλώσεις. Υποστηρίζεται από συναδέλφους του και των δύο κομμάτων και είναι χαρακτηριστικό ότι παρουσιάζονται πιο σκληροί οι Ρεπουμπλικάνοι.
Οι γερουσιαστές Ρικ Σκότ (από τη Φλόριδα) και Τοντ Γιάνγκ (από την Ιντιάνα) -και οι δύο μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και υποστηρικτές του κ. Τραμπ, μπήκαν μπροστά την Πέμπτη και κατέθεσαν νέο ψήφισμα που καταδικάζει την αγορά των S-400 και καλεί τον Λευκό Οίκο να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.
Αυτό που θορύβησε τον κ. Τραμπ είναι ότι για πρώτη φορά κατατίθεται στη Γερουσία πρόνοια για να «περιοριστεί» ο ρόλος της Τουρκίας στη Δυτική Συμμαχία. Ομιλεί για την «ανάγκη των κρατών μελών του ΝΑΤΟ να συζητήσουν τον μελλοντικό ρόλο της Τουρκίας δεδομένης της δέσμευσής της στη Ρωσία».
Εάν υποστηριχθεί -όπως αναμένεται- η πρωτοβουλία των κ. Σκοτ και Γιάνγκ, τότε η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να θέσει στο ΝΑΤΟ το ερώτημα για τη σχέση της Τουρκίας με τη Δύση καθώς έχει υπογράψει στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία, κάτι που στο Κογκρέσο θεωρείται ανεπίτρεπτο.
Ο κ. Σκοτ, χρησιμοποίησε επιθετική γλώσσα και υποστήριξε ότι οι S-400 που απέκτησε η Τουρκία, αποτελούν «απειλή για την εθνική ασφάλεια και τη σταθερότητα» των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.
Αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη Ρωσία – η οποία προσπαθεί να παρεμβαίνει στις εκλογές ανά την υφήλιο, υποστηρίζει τη γενοκτονία του Μαδούρο στη Βενεζουέλα και απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια των δημοκρατικών εθνών, να παρεμβαίνει στην Τουρκία. “Είναι ευθύνη μας να προστατεύσουμε την ασφάλεια των αμερικανικών οικογενειών και των συμμάχων μας και πρέπει να καλέσουμε τα μέλη του ΝΑΤΟ να καθορίσουν εάν η Τουρκία παρουσιάζει κίνδυνο για τη συμμαχία», τόνισε στη δήλωση του.
Πηγή: hellasjournal.com
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr