ΗΠΑ: Επαναφορά της θανατικής ποινής σε ομοσπονδιακό επίπεδο
Το υπουργείο Δικαιοσύνης υιοθέτησε ένα νέο πρωτόκολλα θανατηφόρων φαρμάκων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα την επαναφορά, έπειτα από 16 χρόνια, των εκτελέσεων θανατοποινιτών καταδικασθέντων από ομοσπονδιακά δικαστήρια. Το υπουργείο Δικαιοσύνης υιοθέτησε ένα νέο πρωτόκολλα θανατηφόρων φαρμάκων και έχει προγραμματίσει πέντε εκτελέσεις θανατοποινιτών που θα πραγματοποιηθούν σε μια ομοσπονδιακή φυλακή στην Ιντιάνα, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Θα αφορούν πέντε άτομα που έχουν καταδικαστεί «για δολοφονία, και σε κάποιες περιστάσεις για βασανιστήρια και βιασμούς με θύματα τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας: παιδιά ή ηλικιωμένους», ανέφερε η ανακοίνωση. Στους θανατοποινίτες αυτούς συγκαταλέγεται ο Ντάνιελ Λουίς Λι, ένας υποστηρικτής της υπεροχής των λευκών, που καταδικάστηκε στο Αρκάνσας για τη δολοφονία μιας τριμελούς οικογένειας, ανάμεσά τους και ενός 8χρονου κοριτσιού.
Ένας άλλος από τους πέντε είναι ο Λέζομοντ Μίτσελ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος από ένα δικαστήριο στην Αριζόνα ότι μαχαίρωσε μια 63χρονη και ανάγκασε την νεαρή εγγονή της να καθίσει δίπλα στο άψυχο πτώμα της γιαγιάς της καθόλη τη διαδρομή ενός ταξιδιού με αυτοκίνητο, πριν ο Μίτσελ κόψει το λαιμό του κοριτσιού.
«Το Κογκρέσο έκανε ρητά αποδεκτή την εκτέλεση της θανατικής ποινής μέσα από νομοθεσία που ενέκριναν και τα δύο σώματα του Κονγκρέσου και υπέγραψε ο πρόεδρος», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ. «Το υπουργείο Δικαιοσύνης στηρίζει το κράτος δικαίου – και οφείλουμε στα θύματα και τις οικογένειές τους να προχωρήσουμε στην εκτέλεση των ποινών που επέβαλε το δικαστικό μας σύστημα», πρόσθεσε.
Η θανατική ποινή είναι νόμιμη στις ΗΠΑ, αλλά πολλές Πολιτείες την έχουν κηρύξει παράνομη ή έχουν επιβάλει μορατόριουμ στην εκτέλεσή της. Από τις 25 εκτελέσεις που έγιναν το 2018, 13 έγιναν μόνο στο Τέξας. Σε επίπεδο ομοσπονδιακής κυβέρνησης, έπειτα από την άρση ενός μορατόριουμ το 1988, εκτελέστηκαν μόλις τρεις θανατοποινίτες , ο τελευταίος εκ των οποίων το 2003.
Τα ομοσπονδιακά δικαστήρια σπανίως επιβάλλουν θανατικές ποινές και περίπου 60 θανατοποινίτες βρίσκονται έγκλειστοι σε ομοσπονδιακά σωφρονιστικά, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών για την Θανατική Ποινή (DPIC).
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, ο οποίος επιδιώκει την επανεκλογή του το 2020, ζητάει συχνά περισσότερη χρήση της θανατικής ποινής, ειδικά για δολοφόνους αστυνομικών, ισλαμιστές ή για όσων σχετίζονται με διακίνηση ναρκωτικών. Είχε επίσης επικαλεστεί την εσχάτη των ποινών μετά τη σφαγή σε μια συναγωγή του Πίτσμπουργκ τον Οκτώβριο του 2018, όπου 11 νεκροί σκοτώθηκαν.
Οι εκτελέσεις θανατοποινιτών μειώνονται τα τελευταία δέκα χρόνια στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω αμφιβολιών για τη νομιμότητα των θανατηφόρων ενέσεων, που κατηγορούνται ότι προκαλούν υπερβολικό πόνο και λόγω της διαθεσιμότητα φαρμάκων. Μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, αγωνιώντας να μην συσχετίσουν το όνομά τους με τη θανατική ποινή, αρνούνται να παραδώσουν ουσίες.
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr