Τραμπ: Νέες απειλές για δασμούς 300 δισ. σε κινεζικά προϊόντα
Αναταραχή στα χρηματιστήρια και φόβους για περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας προκαλεί η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ- Κίνας μετά τις εξαγγελίες Τραμπ για επιβολή δασμών από 1η Σεπτεμβρίου σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σημαντικές απώλειες καταγράφουν τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο από χθες το βράδυ εξαιτίας της απόφασης- βόμβας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα επιβάλλοντας δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα εισαγωγής αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κίνηση αυτή που θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Σεπτεμβρίου αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και την παγκόσμια οικονομία, πολλώ δε μάλλον εάν κανείς συνυπολογίσει ότι είναι σχεδόν σίγουρο πως θα υπάρξουν κινεζικά αντίποινα.
Η απόφαση σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο... Twitter του ελήφθη μετά από την ενημέρωση που είχε σχετικά με τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών που διεξάγονταν την τελευταία εβδομάδα στην Σανγκάη και στις οποίες σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά δεν σημειώθηκε κάποια σημαντική πρόοδος για την επίλυση των ζητημάτων που προκαλούν προστριβές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.
Ο πρόεδρος Τραμπ στις αναρτήσεις του μάλιστα απείλησε ότι θα αυξήσει κι άλλο τους δασμούς το επόμενο διάστημα σε περίπτωση που δεν επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας άμεσα, σημειώνοντας ότι ενδέχεται οι δασμοί που είχε επιβάλλει παλιότερα σε κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων να ξεπεράσουν το 25% που είχε οριστεί ως “ταβάνι”. Όπως ανέφερε πάντως στις... διαδικτυακές του ανακοινώσεις: “Νομίζω ότι ο πρόεδρος Σι, θέλει να πετύχουμε μια συμφωνία, όμως ειλικρινά, δεν κινείται ιδιαίτερα γρήγορα”.
Λίγο μετά την ανακοίνωση Τραμπ, οι τιμές του αργού έπεσαν κατά7%, ενώ οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη σημείωσαν σημαντικές απώλειες της τάξεως κοντά στο 2%. Η κατάσταση σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s και ειδικούς είναι σοβαρή δεδομένου του γεγονότος ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας επιβραδύνονται ήδη σημαντικά, μια τάση που είναι κοινή για τις ΗΠΑ, την Κίνα και την ευρωζώνη. Η κίνηση αυτή δεν είναι απίθανο να ωθήσει την Fed να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια δανεισμού ούτως ώστε να προστατέψει την αμερικανική οικονομία από τους κινδύνους τους παγκόσμιου εμπορίου. Σημειώνεται εδώ πως σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον αντίκτυπο της απόφασης στην παγκόσμια οικονομία και τις αγορές ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε πως: “Αυτό δεν με απασχολεί καθόλου”.
Αντιδράσεις
Αντίθετα με τον Ντόναλντ Τραμπ οι αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, αλλά και οι ενώσεις καταναλωτών φαίνονται ιδιαίτερα ανήσυχες για την απόφαση αυτή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν οι νέοι δασμοί θα αυξήσουν σημαντικά τις τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές και θα οδηγήσουν σε μαζικές απολύσεις σε εμπορικά καταστήματα.
Πιο συγκεκριμένα το Αμερικανοκινεζικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο υποστήριξε ότι "η επιβολή νέων δασμών θα διώξει τους Κινέζους από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σβήνοντας τις ελπίδες που είχε αναπτερώσει αυτός ο δεύτερος γύρος συνομιλιών που τελείωσε στην Σανγκάη. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την αύξηση του κανονιστικού ελέγχου, για καθυστερήσεις στην χορήγηση αδειών και εγκρίσεων και για την μεροληψία κατά των Αμερικανικών εταιρειών στους διαγωνισμού στην Κίνα”. Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Διανομέων και Εμπόρων Υπόδησης των ΗΠΑ, Ματ Πριστ δήλωσε σε διεθνή πρακτορεία πως: “Ο πρόεδρος Τραμπ στην ουσία παίρνει ομήρους τις Αμερικανικές οικογένειες στις διαπραγματεύσεις του για τον εμπορικό πόλεμο”.
Η κίνηση αυτή είναι προφανές ότι προκάλεσε και την ανησυχία της κινεζικής ηγεσίας. Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα Global Times, οι δασμοί μειώνουν την πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία. Σημειώνεται ότι η κινεζική αντίδραση σε περίπτωση που οι νέοι δασμοί τεθούν σε ισχύ, θα είναι σίγουρα οδυνηρή για τις ΗΠΑ. Πέρα από την επιβολή δασμών, ως αντίποινα η Κίνα έχει εξετάσει έντονα στο παρελθόν να επιβάλλει απαγόρευση στις εξαγωγές σπάνιων γαιών προς τις ΗΠΑ, αλλά και τσουχτερά πρόστιμα κατά συγκεκριμένων Αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr