Κάλεσμα Τσαβούσογλου προς Ελλάδα για win-win συμφωνία στις θάλασσες
Χείρα «συνεργασίας» προς την Ελλάδα και όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου έτεινε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σήμερα στην 11η Διάσκεψη των Πρεσβευτών στην Άγκυρα, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι Τούρκοι πρέσβεις ανά τον κόσμο και στόχος της είναι κάθε χρόνο να τους ενημερώνει για όλα τα τρέχοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, απηύθυνε έκκληση στην Ελλάδα για μία win-win συμφωνία για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και στη συνέχεια σε όλες τις χώρες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή.
«Την Ελλάδα θα θέλαμε να τη δούμε ως έναν εταίρο στην περιοχή με τον οποίο θα μπορούσαμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα στο πλαίσιο του win-win (όλοι κερδίζουν). Το έθνος μας, σε όποιον του τείνει χείρα φιλίας, ανοίγει κι εκείνο την καρδιά του. Ελάτε να εργαστούμε μαζί για την ευημερία της περιοχής μας και των λαών μας. (Ελάτε) Να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο σε μία λεκάνη ειρήνης, ευημερίας και συνεργασίας. Το μήνυμά μας προς όσους έχουν ενδιαφέρον για την περιοχή είναι ένα. Συνεργαστείτε μαζί μας και όλοι θα κερδίσουν!».
Όπως επισήμανε, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, η Τουρκία βρίσκεται στην πλέον στρατικοποιημένη περιοχή του κόσμου και στην Ανατολική Μεσόγειο συναντώνται τρεις ήπειροι. Επομένως δεν είναι να δυνατό να επιτραπούν ενέργειες που δεν συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία. «Βρισκόμαστε στο κέντρο μιας περιοχής που κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό σε όπλα στον κόσμο. Σε αυτή τη δύσκολη γεωγραφική περιοχή υπάρχει και μία εξίσου δύσκολη θάλασσα, η Ανατολική Μεσόγειος. Η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί το σημείο που συναντώνται τρεις ηπείρους στον κόσμο και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε καμία πρωτοβουλία που δεν θα λαμβάνει υπόψη της τα έννομα συμφέροντα και δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».
Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία –όπως είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου- έχει στείλει στην περιοχή δύο πλωτά γεωτρύπανα, τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει γεωτρήσεις και εργασίες για εξόρυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου. «Μετά τις γεωτρήσεις που πραγματοποίησε το πλωτό γεωτρύπανό μας, ο Πορθητής, εντός της υφαλοκρηπίδας μας, ξεκίνησε εργασίες και το γεωτρύπανό μας, το Γιαβούζ, σε περιοχές της ΤΔΒΚ, για τις οποίες έχει αδειοδοτήσει την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου».
Όπως ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, «εμείς απλά θέλουμε να μοιραστεί ο πλούτος δίκαια και να βρεθεί μία κοινή λύση στη βάση της συνεργασίας. Γι’ αυτό θα πρέπει να εξεταστούν οι εποικοδομητικές προτάσεις των τουρκοκυπριακών αρχών. Εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο και πάντα τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και του τουρκοκυπριακού λαού».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό στη συνέχεια, επανέλαβε ότι η Κύπρος αποτελεί εθνική υπόθεση της Τουρκίας και ότι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο αν φτάσουν σε κάποιο αποτέλεσμα. «Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση. Ο όρος της πολιτικής ισότητας και της ασφάλειας των Τ/Κ είναι όροι από τους οποίους δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθούμε. Εμείς δεν αποκλείουμε κανένα μοντέλο λύσης αλλά ούτε και επιβάλλουμε κανένα μοντέλο λύσης. Είμαστε υπέρ μίας διαπραγμάτευσης που στόχο θα έχει το αποτέλεσμα. Αλλά το να ξεκινήσουμε μια διαδικασία μόνο για να καθίσουμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, δεν ωφελεί κανέναν. Ούτε εμάς, ούτε την Ελλάδα, ούτε τις δύο πλευρές στην Κύπρο».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών καταφέρθηκε και εναντίον της Ε.Ε. λέγοντας ότι δεν είναι δικαστήριο ούτε μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις και μέτρα στην Τουρκία για την Ανατολική Μεσόγειο. «Εμείς είμαστε κομμάτι του δικαίου και της ασφάλειας της Ε.Ε. Εμείς είμαστε και Δύση και Ανατολή. Και Βορράς και Νότος.
Σε θέματα θαλασσίων αρμοδιοτήτων, σε ένα καθαρά νομικό ζήτημα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως πολιτικός οργανισμός, δεν μπορεί να λειτουργεί ως δικαστήριο», τόνισε, ενώ προέβλεψε ότι αν η Ευρώπη δεν απομακρυνθεί από ρητορικές του περασμένου αιώνα, θα γίνει ο ‘μεγάλος ασθενής’. «Η Ε.Ε., αν απομακρυνθεί από τις αρχές της και στραφεί σε ρητορικές του περασμένου αιώνα, θα καταστεί ο ‘μεγάλος ασθενής’. Ή αλλιώς θα αναγεννηθεί.
Αν συμβεί το δεύτερο, αποτέλεσμα θα φέρει και η είσοδος της Τουρκίας στην Ε.Ε. Αν η Ε.Ε. χρησιμοποιήσει διαφορετικά την ενέργειά της κι όχι να διώχνει την Τουρκία, η Τουρκία θα γίνει μέλος της Ε.Ε. και η Ε.Ε. θα γίνει ένας πιο αποτελεσματικός οργανισμός. Εμείς δεν θα συμμορφωθούμε στα λάθη της Ε.Ε. αλλά στους στόχους που καθορίσαμε πριν από δεκάδες χρόνια. Γνωρίζουμε ότι αυτός ο δρόμος είναι μακρύς και στενός. Δεν θα επιτρέψουμε το μεταναστευτικό και η ασφάλεια να επισκιάσει τους άλλους τομείς».
Αναφορικά με τις ΗΠΑ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι θέλουν τα προβλήματα να λυθούν μεταξύ τους με βάση τη φιλία και τη συμμαχία. «Οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν συγκεκριμένα βήματα», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέροντας ότι το θέμα των S-400 έχει πάρει λάθος διαστάσεις και πως το θέμα των F-35 και τα σχετικά μέτρα δεν συνάδουν με το πνεύμα συμμαχίας, απονέμοντας ωστόσο τα εύσημα στον Ντόναλντ Τραμπ για τη στάση του απέναντι στην Τουρκία. «Βλέπουμε ότι αυτός που καταλαβαίνει το θέμα αυτό καλύτερα είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ. Αν οι ΗΠΑ τηρήσουν εποικοδομητική στάση, τότε μπορεί να επιστρέψουμε στο μοντέλο της συνεργασίας», υποστήριξε.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr