Ο Τραμπ επιμένει στην αγορά της Γροιλανδίας - «Παράλογο» λένε οι Δανοί
Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν απέκλεισε, ερωτώμενος από δημοσιογράφο, ούτε την επιλογή της ανταλλαγής με άλλη περιοχή των ΗΠΑ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε χθες Κυριακή το ενδιαφέρον του για την αγορά της Γροιλανδίας από τη Δανία, ενδεχόμενο το οποίο περιέγραψε ως «μεγάλη κτηματομεσιτική συναλλαγή», διαβεβαιώνοντας ότι δεν είναι «προτεραιότητα» για την κυβέρνησή του.
«Είναι κάτι για το οποίο έχουμε μιλήσει», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος στο Νιου Τζέρσι, τονίζοντας ότι από «στρατηγική» άποψη, είναι «ασφαλώς ενδιαφέρον και ενδιαφερόμαστε σοβαρά», αν και δεν είναι «η προτεραιότητα υπ’ αριθμόν ένα» για την κυβέρνησή του.
Στο «ενδιαφέρον» που ο μεγιστάνας των ακινήτων έχει εκφράσει «επανειλημμένα» για την αγορά της Γροιλανδίας αναφέρθηκε η εφημερίδα The Wall Street Journal την Πέμπτη. Ο Τραμπ το επιβεβαίωσε παρότι νωρίτερα χθες η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντεριξεν επέμεινε πως το να εκφράζεται αυτή η πρόθεση είναι παράλογο και η Κοπεγχάγη τονίζει εδώ και μέρες ότι η Γροιλανδία, αυτόνομη περιοχή με 56.000 κατοίκους, δεν πωλείται.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ενδιαφέρεται ιδίως για τους φυσικούς πόρους αλλά και για τη γεωπολιτική σημασία του νησιού κολοσσιαίων διαστάσεων, είχε εξηγήσει η Τζέρναλ.
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο «ανταλλαγής» της Γροιλανδίας με κάποια αμερικανική περιοχή, ο Τραμπ απάντησε ότι «μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα» και επέμεινε ότι «ουσιαστικά, πρόκειται για μια μεγάλη συναλλαγή» που αφορά «ακίνητα». Το γιγαντιαίο αρκτικό νησί είναι πρόβλημα, κατ’ αυτόν, για τη Δανία διότι «χάνει περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για να το διατηρεί», ενώ για τις ΗΠΑ, η απόκτησή του θα ήταν κάτι το «ωραίο», εξήγησε.
Οι Γροιλανδία ήταν αποικία της Δανίας ως το 1953. Κατόπιν εντάχθηκε στην «Κοινότητα του Βασιλείου» της Δανίας. Το 1973, απέκτησε καθεστώς «αυτόνομης περιοχής», αλλά η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιχορηγήσεις της Κοπεγχάγης.
«Η Γροιλανδία είναι πλούσια σε πολύτιμους πόρους. Είμαστε ανοικτοί στο να κάνουμε δουλειές, αλλά δεν πουλάμε» την περιοχή, σημείωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας. Ενώ χθες Κυριακή, η πρωθυπουργός Φρέντεριξεν επανέλαβε σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Sermitsiaq κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο νησί: «Η Γροιλανδία δεν διατίθεται προς πώληση. Η Γροιλανδία δεν ανήκει στη Δανία. Η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς. Ελπίζω ειλικρινά ότι αυτό δεν ειπώθηκε στα σοβαρά».
Στις δηλώσεις του εξάλλου ο Τραμπ άφησε να πλανάται το ενδεχόμενο να μην επισκεφθεί τη Δανία στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως είναι προγραμματισμένο, αν και αποσύνδεσε το θέμα αυτό από τον σάλο που έχει προκληθεί για την ιδέα του να προτείνει την αγορά της Γροιλανδίας.
Αργότερα η Φρέντεριξεν τόνισε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο DR ότι η ιδέα είναι «παράλογη», επέμεινε ότι έχει ήδη ειπωθεί σαφώς πως «η Γροιλανδία δεν πωλείται» και «η συζήτηση τελειώνει εκεί». Από την άλλη «υπάρχουν άλλα θέματα που θα θέλαμε στ’ αλήθεια να συζητήσουμε με τον Αμερικανό πρόεδρο».
Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα Λάρι Κάντλοου από την πλευρά είπε ότι δεν θέλει «να προδικάσει κάποιο αποτέλεσμα».
Η αγορά του νησιού είχε προταθεί από την Ουάσινγκτον και κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, αλλά είχε απορριφθεί από την Κοπεγχάγη. Τον 19ο αιώνα, οι ΗΠΑ είχαν επεκτείνει πολύ την επικράτειά τους με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων με την αγορά της Λουιζιάνας από τη Γαλλία, που σχεδόν διπλασίασε την έκταση του νεαρού κράτους. Αργότερα, οι ΗΠΑ αγόρασαν την Αλάσκα από τη Ρωσία. Η βόρεια αυτή αμερικανική Πολιτεία παραμένει η μεγαλύτερη της χώρας, σχεδόν διπλάσια από το Τέξας, αν και παραμένει πολύ αραιοκατοικημένη.
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr