DW: Έρχονται 250 κοινά κριτήρια για τα «αστέρια» των ξενοδοχείων
Τα ιδρυτικά μέλη της λεγόμενης «Hotelstars Union» επεξεργάζονται- σε πειραματικό στάδιο ακόμη- την εφαρμογή ενός ενιαίου συστήματος πιστοποίησης ξενοδοχείων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Πλαστικές καρέκλες στο μπαλκόνι, κακή παροχή υπηρεσιών, καμία πρόσβαση σε εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα. Πολλοί τουρίστες συχνά απορούν πώς συγκεκριμένα ξενοδοχεία στην Ιταλία ή την Ισπανία έχουν πολλά αστέρια, ενώ στην πράξη παρουσιάζουν ελλείψεις ή τουλάχιστον δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που ισχύουν για τα γερμανικά ξενοδοχεία. Αυτό συμβαίνει γιατί στη Γερμανία και σε άλλες 16 ευρωπαϊκές χώρες ισχύουν διαφορετικά κριτήρια απονομής αστεριών από ό,τι στην Ιταλία ή την Ισπανία. Πολλοί εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου, όπως και πελάτες, επιθυμούν να αλλάξει όλο αυτό.
Τα ιδρυτικά μέλη της λεγόμενης «Hotelstars Union» επεξεργάζονται- σε πειραματικό στάδιο ακόμη- την εφαρμογή ενός ενιαίου συστήματος πιστοποίησης ξενοδοχείων. Από τότε που η ιδρύθηκε η ένωση το 2009 απονέμονται με κοινά κριτήρια αστέρια στα ξενοδοχεία των χωρών που είναι μέλη της. Μέχρι τότε επικρατούσε κυριολεκτικά χάος. Σύμφωνα με την Ένωση Γερμανών Ξενοδόχων και Eστιατόρων (Dehoga) ένας «εναρμονισμένος κατάλογος κριτηρίων» αναμένεται να φέρει «περισσότερη διαφάνεια και ασφάλεια». Ο νέος αυτός κατάλογος κριτηρίων, που βρίσκεται ακόμη σε φάση επεξεργασίας, αναμένεται να οριστικοποιηθεί τον Οκτώβριο. Τα νέα κριτήρια αναμένεται να αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον επόμενο χρόνο και μέχρι το 2025.
Βάσει 250 κριτηρίων θα απονέμονται προσεχώς τα αστέρια
Ο νέος κατάλογος θα περιέχει 250 κριτήρια και θα αφορά όλους τους τομείς παροχής ξενοδοχειακών υπηρεσιών, δίνοντας έμφαση στην ψηφιοποίηση, την εξυπηρέτηση των πελατών και την υιοθέτηση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον. Σύμφωνα με τον νέο τρόπο πιστοποίησης οι ξενοδόχοι που επενδύουν σε καινοτόμα οικολογικά συστήματα πχ. σταθμούς φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων ενδέχεται να πάρουν περισσότερους πόντους. Επίσης, θετική αξιολόγηση θα λαμβάνουν και τα ξενοδοχεία ή ξενώνες που διαθέτουν προσαρμοσμένες σε χρήστες smartphone ιστοσελίδες και διευκολύνουν τους πελάτες να διαχειρίζονται online τις κρατήσεις τους. Αυτές οι καινοτομίες δεν θα είναι υποχρεωτικές, θα προσδίδουν, ωστόσο, επιπλέον πόντους.
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ξενοδοχεία ή μικροί ξενώνες χωρίς αστέρια δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα κακής ποιότητας. Κάθε επιχείρηση μπορεί να αποφασίσει μόνη της, αυτόνομα, εάν θέλει να συμμετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης και πιστοποίησης, σύμφωνα με την Dehoga. Στη Γερμανία, πάντως, το 2019 περίπου 8000 ξενοδοχεία πέρασαν τη διαδικασία αξιολόγησης της «Hotelstars Union», δηλαδή σχεδόν το 40% των 20.000 γερμανικών ξενοδοχείων. Μια πιστοποίηση με αστέρι διαρκεί για τρία χρόνια και βασίζεται στην αξιολόγηση της συνολικής παρουσίας ενός ξενοδοχείου ή ξενώνα.
Στην «Hotelstars Union», εκτός από τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σουηδία, την Τσεχία, την Ελβετία και την Ολλανδία –που αποτελούν ιδρυτικά μέλη- συγκαταλέγονται, επίσης, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Σλοβενία, το Βέλγιο, η Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο, το Λιχτενστάιν και η Δανία. Η Γαλλία και η Ιταλία διαθέτουν στάτους παρατηρητή, ενώ η Ισπανία δεν αποτελεί μέλος.
Ντόναλντ Τραμπ, η επιστροφή: «Χρυσές» υποσχέσεις σε… γκρίζο φόντο – Αβάσιμοι ισχυρισμοί, επιθετική ατζέντα και αβεβαιότητα
Σεισμός στη Μυτιλήνη: 5,1 Ρίχτερ χτύπησαν το νησί - «Πρόκειται για μεγάλο ρήγμα, αναμένονται μετασεισμοί»
Ο δράστης του Περιστερίου πίσω από την επίθεση σε 18χρονη στην Πετρούπολη; Τι ερευνά η αστυνομία
Σάλος με την αποκάλυψη ότι στην ταινία «The Brutalist» χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr