Η σκοτεινή πλευρά του Facebook: Ψυχικά άρρωστοι όσοι ελέγχουν τα ακραία posts
Ανθρώπινα ερείπια είναι οι εργαζόμενοι που ελέγχουν το υλικό που ανεβαίνει στην πλατφόρμα του Facebook. Ο φόρτος εργασίας, οι χαμηλοί μισθοί και το σκληρό υλικό που καλούνται να επεξεργαστούν τους έχουν προκαλέσει βαθιά ψυχικά τραύματα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Κλονισμένοι ψυχολογικά και εθισμένοι στην ακροδεξιά ρητορική, σε σκηνές βίας και σεξουαλικών διαστροφών, στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά είναι πολλοί από τους εργαζόμενους που το Facebook επιφορτίζει, έναντι χαμηλών αμοιβών, με τον έλεγχο του περιεχομένου το οποίο «ανεβαίνει» στην ψηφιακή πλατφόρμα του κολοσσού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Την αποκάλυψη έκανε η βρετανική εφημερίδα «Guardian», η οποία επικαλείται μαρτυρίες νυν και πρώην εργαζόμενων στο κέντρο ελέγχου υλικού που διαθέτει ο ψηφιακός οικονομικός γίγαντας στο Βερολίνο.
Από τις περιγραφές τους προκύπτει ότι πολλοί είναι εθισμένοι σε υλικό ακραίας σωματικής και σεξουαλικής βίας σε τέτοιον βαθμό, που φτάνουν στο σημείο να κρατούν αρχεία σε... προσωπικές συλλογές, ενώ άλλοι «κολλάνε» με τα fake news και τη ρητορική της άκρας δεξιάς μετατρεπόμενοι σε υποστηρικτές της.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η ψυχολογική επιβάρυνσή τους οφείλεται στον τεράστιο όγκο δεδομένων που διαχειρίζονται καθημερινά, αλλά και στη χαμηλή αμοιβή τους, αφού, όπως καταγγέλλουν, εργάζονται με τον κατώτατο μισθό.
Όπως ανέφεραν, μέχρι πρότινος τους ζητούσαν να ελέγχουν χίλια διαφορετικά κομμάτια δεδομένων στο οκτάωρό τους, όπερ σημαίνει ότι είχαν περίπου 30 δευτερόλεπτα για να ελέγξουν κάθε κομμάτι υλικού που έφτανε στις οθόνες τους. Πλέον, το όριο έπεσε στα 400-500, αλλά και πάλι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν παραμένουν.
Το ακραίο υλικό προκαλεί διαταραχές
Από τις ανώνυμες καταγγελίες (λόγω συμβολαίων με ρήτρες εμπιστευτικότητας που υπογράφουν με το Facebook οι εργαζόμενοι) που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το εν λόγω δημοσίευμα προκύπτει ότι ένα από τα πλέον βλαπτικά για την ψυχική υγεία τους κομμάτια της δουλειάς τους είναι τα προσωπικά μηνύματα που ανταλλάσσουν ενήλικοι χρήστες με παιδιά. Οι συνομιλίες αυτές ελέγχονται από τους εργαζόμενους, καθώς εμπίπτουν στην κατηγορία περί κινδύνου σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων.
Κατά συνέπεια, οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν τέτοιες συνομιλίες, οι οποίες, όπως αναφέρουν, είναι κατά 90% σεξουαλικού περιεχομένου, με αποτέλεσμα «να πλήττουν την ανθρώπινη ψυχολογία, αφού είναι φρικιαστικές». Όπως ανέφερε ένας εν ενεργεία εργαζόμενος, «καταλαβαίνεις καλύτερα το είδος της δυστοπικής κοινωνίας που κατασκευάζουμε κάθε μέρα. Έχουμε πλούσιους λευκούς άνδρες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ που στέλνουν μηνύματα σε παιδάκια στις Φιλιππίνες ζητώντας τους φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου έναντι 10 ή 20 δολαρίων».
Οι καταγγελίες αυτές, βέβαια, δεν είναι οι πρώτες. Τον Φεβρουάριο τα αμερικανικά μέσα είχαν σοκαριστεί από ρεπορτάζ της ιστοσελίδας the Verge μέσα από τα γραφεία συνεργαζόμενης με το Facebook εταιρείας ελεγκτών. Από το ρεπορτάζ, μεταξύ άλλων, προέκυπτε ότι οι ζωές των εργαζομένων είχαν καταρρεύσει, με κάποιους να υποτάσσονται στην ακροδεξιά προπαγάνδα που «έκοβαν» από το Facebook και άλλους να λαμβάνουν ακραία μέτρα αυτοπροστασίας (π.χ. τέιζερ, όπλα κ.ά.).
Ανεπαρκής βοήθεια
Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγγελίες, τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Γερμανοί ελεγκτές, εξαιτίας της δουλειάς τους, εθίζονται στο ποτό και στα ναρκωτικά. Και οι μεν και οι δε υποστηρίζουν ότι η ψυχολογική υποστήριξη που τους παρέχει η εταιρεία δεν είναι ικανοποιητική, καθώς οι ψυχολόγοι που έχουν προσληφθεί τηρούν παθητική στάση απέναντι στα προβλήματα των εργαζομένων και δεν παρεμβαίνουν ουσιαστικά για να τους βοηθήσουν.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr