Apple: Στα δικαστήρια με την Κομισιόν για να μην πληρώσει 14 δισ. δολάρια σε φόρους
Ξεκίνησε η δικαστική μάχη Apple και Ιρλανδίας εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους που ζητεί η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγκερ εξαιτίας των ειδικών συμφωνιών που φέρονται να είχε υπογράψει το 2014 η αμερικανική εταιρεία με την ιρλανδική κυβέρνηση.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σύγκρουση γιγάντων εξελίσσεται από προχθές στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρώπης, όπου εκδικάζεται η προσφυγή της Apple και της κυβέρνησης της Ιρλανδίας εναντίον της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που την υποχρεώνει να καταβάλλει 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους τους οποίους δεν έχει καταβάλλει για τις δραστηριότητες της στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Κομισιόν είχε δικαιολογήσει την απόφαση της Επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγκερ να ζητήσει την καταβολή των χρημάτων αυτών βασισμένη σε καταθέσεις των ανθρώπων της εταιρείας σε επιτροπές του Αμερικανικού Κογκρέσου και σε στοιχεία που προέκυψαν και περιέγραφαν τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Apple με την Ιρλανδία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει η Κομισιόν το 2014 η κυβέρνηση της Ιρλανδίας είχε συνάψει δύο συμφωνίες, μια με την Apple Sales International και μια με την Apple Operations Europe, στις οποίες οι δύο πλευρές συμφωνούσαν η εταιρεία να καταβάλλει φόρους 0,005% επί των κερδών της στην Ιρλανδία που θα αποτελούσε και την έδρα της επιχείρησης για να έχει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η Apple αρνείται τον πυρήνα του σκεπτικού της Κομισιόν υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η απόφαση παρουσιάζονται πιο σημαντικά από ότι είναι. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην χθεσινή συνεδρίαση ο δικηγόρος της Apple Ντάνιελ Μπιρντ, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τα προαναφερθέντα στοιχεία που είχε δώσει στην κατάθεση του στο Κογκρέσο ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ: “Ναι, ο ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ ανέφερε ότι ελήφθησαν αποφάσεις στο έδαφος της Ιρλανδίας, όμως αυτές δεν ήταν στρατηγικής σημασίας αποφάσεις”.
Σύμφωνα με τον Μπιρντ η εταιρεία δεν έκανε, όπως την κατηγορεί η Κομισιόν, ειδικές φορολογικές συμφωνίες με την Ιρλανδία παρέχοντας ως αντάλλαγμα θέσεις εργασίας. Κατηγόρησε μάλιστα την Επιτροπή ότι δεν έχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τα παραπάνω, μια υπερασπιστική γραμμή που ακολούθησε και ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την κυβέρνησης της Ιρλανδίας, Πολ Γκάλαχερ ο οποίος μάλιστα κατηγόρησε την Κομισιόν ότι “δυσφημεί την χώρα” με όσα υποστηρίζει.
Από την πλευρά του ένας εκ των δικηγόρων που εκπροσωπούν την Κομισιόν έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η υπόθεση αυτή αφορά αποκλειστικά τις συμφωνίες περί φορολόγησης μεταξύ της Ιρλανδίας και της εταιρείας και δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στα φορολογικά καθεστώτα που ισχύουν στην εκάστοτε χώρα, ούτε με την αμερικανική νομοθεσία περί φοροαπαλλαγών. Σημειώνεται εδώ ότι οι συγκεκριμένες συμφωνίες έληξαν το 2015 όταν οι δύο θυγατρικές της Apple στην Ιρλανδία άλλαξαν δομή.
Όπως αναφέρουν τα ευρωπαϊκά και διεθνή μέσα ενημέρωσης σχετικά με την δικαστική μάχη που δίνεται αυτές τις ημέρες στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, αυτό είναι το πρώτο τεστ για την πολιτική που έχει ακολουθήσει η Κομισιόν εναντίον των μεγάλων πολυεθνικών και των τεχνολογικών κολοσσών επί των ημερών της Επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγκερ. Η κα Βεστάγκερ έχει εκδώσει αντίστοιχες αποφάσεις για καταβολή φόρων κατά της Amazon, των Starbucks, της Fiat Chrysler Automobiles NV και άλλων αντίστοιχου μεγέθους εταιρειών.
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr