Εκπρόσωπος Ερντογάν: Η ΕΕ να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στο Προσφυγικό
Προς πάσα κατεύθυνση και δη την Ευρώπη πιέζει πάλι η Άγκυρα για το μείζον ζήτημα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, κάλεσε τις χώρες της Ε.Ε. να διαδραματίσουν έναν πιο ενεργό ρόλο στο Προσφυγικό, καθώς επίσης και τη διεθνή κοινότητα να φέρει εις πέρας ό,τι της αναλογεί.
Ο Ιμπραχίμ Καλίν διευκρίνισε για άλλη μια φορά ότι τα 6 εκατομμύρια ευρώ της Ε.Ε. δεν μπαίνουν στα ταμεία της Τουρκίας, αλλά χορηγούνται κατευθείαν στους πρόσφυγες μέσω των τουρκικών μη κυβερνητικών οργανώσεων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το φαγητό, τα φάρμακα, η στέγαση είναι πραγματικές ανάγκες των προσφύγων και δεν μπορούν να περιμένουν τις Βρυξέλλες.
Σε δηλώσεις του προς την τουρκική κρατική τηλεόραση TRT και το πρακτορείο Αναντολού από το Βερολίνο, ο Ιμπραχίμ Καλίν χαρακτήρισε το Μεταναστευτικό «τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων ετών» και κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι δεν βλέπουν το «δάσος» στη Συρία, παρά μόνο το κύμα προσφύγων.
«Οι μετανάστες από τη Συρία είναι αποτέλεσμα του πολέμου, όχι η αιτία του», ανέφερε ο Ιμπραχίμ Καλίν λέγοντας ότι επιδίωξη της Τουρκίας είναι να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος, αλλά δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το πολιτικό και το προσφυγικό βάρος. «Οι Ευρωπαίοι, είτε ως Ε.Ε. είτε ως ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να διαδραματίσουν έναν πιο ενεργό ρόλο προς την κατεύθυνση της επίλυσης της ανθρωπιστικής κρίσης και της αύξησης της βοήθειας προς τους πρόσφυγες», σύστησε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, αν και παραδέχθηκε ότι η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας - Ε.Ε. για τους πρόσφυγες είναι ένα σωστό βήμα προς την επίλυση του ζητήματος.
«Ωστόσο, προχωρά τόσο αργά, το περιεχόμενό της έχει περιοριστεί τόσο και υπάρχει μεγάλη έλλειψη αρμοδίων οργάνων για να παράγουν λύση σε μια τόσο μεγάλη κρίση. Επομένως εδώ πρέπει να αναλάβουν ένα πολύ πιο ενεργό ρόλο οι Ευρωπαίοι. Αυτό το πρόβλημα δεν είναι δυνατόν να το λύσει ούτε η Τουρκία, ούτε άλλη χώρα μόνη της», όπως εκτίμησε.
Ο Ιμπραχίμ Καλίν ανέφερε ότι ήδη στην Τουρκία διαβιούν 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες, χάρη στην πολιτική «ανοιχτές πόρτες» που άσκησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Η Τουρκία είναι η χώρα στην οποία έχουν βρει καταφύγιο οι περισσότεροι πρόσφυγες στον κόσμο. Να ‘ναι καλά ο λαός μας, οι πολίτες μας, οι θεσμοί μας, οι δήμοι μας, οι επιχειρηματίες μας, οι οποίοι δεν άνοιξαν μόνο τις πόρτες τους, άνοιξαν και την καρδιά τους στους Σύρους πρόσφυγες. Δεν λύνεται το πρόβλημα με το να λένε στην Τουρκία ‘λύστε το εσείς’, το πρόβλημα παρατείνεται. Για τη λύση του προβλήματος που έχει γίνει περίπλοκο χρειάζεται παγκόσμια συνεργασία και αλληλεγγύη», ανέφερε.
Δεν είναι αρκετά τα βήματα της Γερμανίας
Ο Ιμπραχίμ Καλίν ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα η Γερμανία άρχισε να κατανοεί τις ανησυχίες της Τουρκίας για το Μεταναστευτικό, αλλά απαιτείται να γίνουν πιο συγκεκριμένα βήματα.
«Αναμένουμε πιο απτά βήματα στο θέμα του επιμερισμού του βάρους. Έχουμε ξαναπεί ότι τα 6 εκατομμύρια ευρώ δεν μπαίνουν στα ταμεία της Τουρκίας», ανέφερε λέγοντας ότι τα χρήματα πηγαίνουν στους πρόσφυγες μέσω των τουρκικών οργανώσεων, όπως είναι η Ερυθρά Ημισέληνος και η οργάνωση Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων.
«Και δεν είναι λογικό να καθυστερούν με τη δικαιολογία της «ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας» ή ότι παίρνει χρόνο η έγκριση. Η πραγματικότητα είναι πως αν δεν πάει φάρμακο σε ένα παιδί πρόσφυγα, υπάρχει ο κίνδυνος να πεθάνει. Είναι το φαγητό, τα φάρμακα, η στέγαση, έρχεται χειμώνας, αυτά είναι πραγματικές ανάγκες, δεν είναι αριθμοί στα χαρτιά. Αυτά δεν μπορούν να περιμένουν ανάλογα με τη διάθεση των Βρυξελλών, ούτε να περιμένουν πότε θα τελειώσουν τη δουλειά οι διεθνείς οργανώσεις και οργανισμοί. Όλα αυτά είναι ανάγκες των ανθρώπων. Όλες οι προσπάθειές μας αποσκοπούν σε ενέργειες που θα μείωναν αυτόν τον πόνο. Η διεθνής κοινότητα πλέον να κάνει αυτό που της αναλογεί», τόνισε ο Ιμπραχίμ Καλίν.
Σύγκρουση κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ: Τα λεφτόδεντρα και το... βραβείο διαστρέβλωσης
Ανησυχία στον Καναδά για τη γρίπη των πτηνών: Βρήκαν μετάλλαξη του ιού σε έφηβο - Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες
Ξεροβόρι και κρύο: Ψυχρή εισβολή με ανέμους και χιόνια από την Κυριακή - Πότε ανεβαίνει η θερμοκρασία
Άμφισσα: Βρέφος πέθανε στη γέννα - Λάθος χειρισμό του μαιευτήρα καταγγέλλει η οικογένεια - «Η μητέρα έχασε πολύ αίμα»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr