Νόμπελ Φυσικής: Σε τρεις επιστήμονες μοιράζεται φέτος το βραβείο
Στους Τζέιμς Πίμπλς, Μισέλ Μαγιόρ και Ντιντιέ Κελόζ πηγαίνει φέτος το Νόμπελ Φυσικής.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Τρεις επιστήμονες που συνέβαλλαν σημαντικά στην καλύτερη κατανόηση της ιστορίας και της δομής του Σύμπαντος, αλλά και της θέσης του πλανήτη μας σε αυτό, μοιράζονται φέτος το Νόμπελ Φυσικής. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, με το βραβείο Νόμπελ για το 2019 τιμώνται οι Τζέιμς Πίμπλς, Μισέλ Μαγιόρ και Ντιντιέ Κελόζ.
Ο πρώτος βραβεύεται για την συνεισφορά του στην θεωρία στην οποία βασίστηκαν οι “ανακαλύψεις της φυσικής κοσμολογίας”, ενώ οι Μαγιόρ και Κελόζ για την “ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι παρόμοιο με τον Ήλιο μας”. Οι εργασίες τους και οι δημοσιεύσεις τους σύμφωνα με την Επιτροπή “άλλαξαν για πάντα τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο”.
Ο Αμερικανοκαναδος κοσμολόγος Τζέιμς Πίμπλς του Πρίνσετον και οι Ελβετοί Μισέλ Μαγιόρ και Ντιντιέ Κελόζ του Πανεπιστημίου της Γενεύης και του Κέιμπριτζ αντίστοιχα θα μοιραστούν τα 910.000 δολάρια του βραβείου σε ειδική τελετή που θα γίνει τον Δεκέμβριο. Με την ανακοίνωση της απόφασης της Επιτροπής ο Πιμπλς αφού την ευχαρίστησε για την επιλογή του, στο μήνυμα του συμβούλευσε τους νέους επιστήμονες να μην ξεκινήσουν την καριέρα τους αναζητώντας και επιζητώντας βραβεία, αλλά να εστιάσουν στην δουλειά τους. Από την πλευρά τους οι Μέγιορ και Κελόζ υποστήριξαν ότι η βράβευση τους είναι “κάτι απίστευτο” και ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι που τους δόθηκε αυτό το βραβείο “για την πιο εντυπωσιακή ανακάλυψη της καριέρας μας”. Σημειώνεται ότι οι δύο Ελβετοί είναι οι πρώτοι άνθρωποι που “είδαν” για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας έναν πλανήτη πέραν των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. Η παρατήρηση τους αυτή έφερε κυριολεκτικά μια επανάσταση στην αστρονομία και έκτοτε περισσότεροι από 4000 εξωπλανήτες έχουν ανακαλυφθεί στον Γαλαξία μας, πολλοί από τους οποίους εντός της περίφημης κατοικήσιμης ζώνης πέριξ του μητρικού τους άστρου.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Ακαδημία στην ανακοίνωση των ονομάτων που τιμώνται φέτος με το Νόμπελ Φυσικής, σχολιάζοντας την επιτυχία των δύο Ελβετών: “Πλέον πολλά πρότζεκτς εστιάζουν στην έρευνα γι εξωπλανήτες και μπορούμε έτσι κάποια στιγμή να έχουμε μια απάντηση στην αιώνια ερώτηση εάν υπάρχει ζωή εκεί έξω”.
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr