Όλα του... Brexit δύσκολα
Η Τερέζα Μέι προειδοποίησε τους Βρετανούς ότι εάν οι βουλευτές του Ηνωµένου Βασιλείου απορρίψουν τη συµφωνία, δεν πρόκειται στο µέλλον να εξασφαλίσουν καλύτερο ντιλ από την ΕΕ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Προς µια νέα κρίσιµη καµπή οδεύει η πορεία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, µε το µέλλον ωστόσο να διαγράφεται αβέβαιο σε πολλά µέτωπα, όχι µόνο σε επίπεδο πανευρωπαϊκό αλλά και σε επίπεδο ενδοβρετανικό.
Η πρωθυπουργός του Ηνωµένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, επιστρέφει σήµερα στις Βρυξέλλες για συνοµιλίες µε τον πρόεδρο της Κοµισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε µια προσπάθεια να προετοιµάσει το έδαφος για όσα έπονται.
Αύριο, Κυριακή 25 Νοεµβρίου, οι ηγέτες των 27 κρατών-µελών της ΕΕ συνεδριάζουν εκτάκτως σε επίπεδο Κορυφής στις Βρυξέλλες µε στόχο να εγκρίνουν τη συµφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ενωση. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έχει ήδη από τις 22 Νοεµβρίου αποστείλει στα κράτη-µέλη εκείνο το σχέδιο της πολιτικής διακήρυξης που καθορίζει το πλαίσιο της µελλοντικής σχέσης ανάµεσα στην ΕΕ και το Ηνωµένο Βασίλειο.
Ο λόγος για ένα σχέδιο το οποίο έχει µεν ήδη συµφωνηθεί σε επίπεδο διαπραγµατευτών και καταρχήν σε πολιτικό επίπεδο (από τη Μέι και τον Γιούνκερ την περασµένη Τετάρτη το βράδυ), αλλά θα πρέπει πλέον να εξασφαλίσει επισήµως και την έγκριση των ηγετών των «27». Από τη στιγµή που θα γίνει κάτι τέτοιο, το σχέδιο θα επιστρέψει στο Λονδίνο µε την προοπτική να λάβει την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων.
Η ίδια η Μέι, µιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του BBC, προειδοποίησε τη βρετανική κοινή γνώµη ότι εάν οι βουλευτές του Ηνωµένου Βασιλείου τελικά απορρίψουν τη συγκεκριµένη συµφωνία, δεν πρόκειται στο µέλλον να καταφέρουν να εξασφαλίσουν ένα άλλο καλύτερο ντιλ από τους Ευρωπαίους. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός υπογράµµισε µάλιστα ότι εάν απορριφθεί αυτή η συµφωνία, θα ακολουθήσουν «µεγαλύτερος διχασµός και µεγαλύτερη αβεβαιότητα» εντός των συνόρων.
Ένα σηµαντικό µερίδιο Βρετανών βουλευτών, µεταξύ άλλων και του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόµµατος των Τόρις, εµφανίζεται να έχει, ωστόσο, διαφορετική άποψη από την πρωθυπουργό, πράγµα που προφανώς περιορίζει σηµαντικά και τις όποιες (λιγοστές, είναι η αλήθεια) πιθανότητες επικύρωσης της εν λόγω συµφωνίας από τη βρετανική Βουλή.
Ο «αντάρτης» Ντόµινικ Ράαµπ, το όνοµα του οποίου ακούγεται µάλιστα και ως πιθανό για τη διαδοχή της Μέι στην ηγεσία των Τόρις εάν εκείνη ανατραπεί, εµφανίστηκε χθες να διακηρύσσει ότι η συµφωνία που κοµίζει η Μέι είναι χειρότερη ακόµη και από την παραµονή του Ηνωµένου Βασιλείου εντός της ΕΕ. Ο 44χρονος Ράαµπ, που µόλις την περασµένη εβδοµάδα παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού µε αρµοδιότητα το Brexit, εµφανίζεται µάλιστα να προεξοφλεί και την καταψήφιση της όποιας συµφωνίας στο βρετανικό Κοινοβούλιο.
Με δεδοµένο ότι η Τερέζα Μέι ηγείται επί του παρόντος µιας κυβέρνησης µειοψηφίας (µε 316 βουλευτές σε σύνολο 650, κι αυτούς διασπασµένους), το ενδεχόµενο η όποια συµφωνία να απορριφθεί από τους ιδίους τους Βρετανούς φαντάζει πλέον ως το περισσότερο πιθανό. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο χρόνος συνεχίζει να µετράει αντίστροφα προς την 29η Μαρτίου του 2019, που συνεχίζει να είναι η οριστική ηµεροµηνία εξόδου του Ηνωµένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εάν µέχρι τότε δεν έχει προκύψει κάποια συµφωνία ως προς το µελλοντικό καθεστώς των σχέσεων ανάµεσα στη Βρετανία και την ΕΕ, τότε οι Βρετανοί υπάρχει κίνδυνος να αποχωρήσουν κατά τρόπο... άτακτο, µε ό,τι µπορεί να συνεπάγεται µια τέτοια εξέλιξη για τις ισορροπίες εντός αλλά και εκτός της χώρας.
Προετοιμασμένη για όλα η Γερμανία
Το Βερολίνο πάντως διαµηνύει, µέσω του υπουργού Οικονοµικών Ολαφ Σολτς, ότι έχει προετοιµαστεί για... όλα τα σενάρια, στέλνοντας µάλιστα και το µήνυµα ότι ένα άτακτο Brexit θα έκανε κακό πιο πολύ στην ίδια τη Βρετανία παρά στην ΕΕ.
Μόνη ελπίδα, έτσι όπως διαµορφώνονται τα πράγµατα: η µεταβατική περίοδος που ξεκινάει στις 29 Μαρτίου 2019 µε την προοπτική να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2020 ή και ακόµη αργότερα (το 2021 ή ακόµη και το 2022), µια περίοδος που αναµένεται να λειτουργήσει ως «µαξιλαράκι» απορροφώντας πολλούς από τους κραδασµούς. Κατά τη διάρκειά της, άλλωστε, η Βρετανία θα συνεχίσει να είναι κοµµάτι της ενιαίας αγοράς. Εάν βέβαια µέχρι τότε δεν έχουν προηγηθεί άλλες ανατροπές
Μαρκόπουλο: Το αυτοκίνητο που βρισκόταν ο τρίχρονος όταν έπεσαν οι πυροβολισμοί - Πάνω από 20 κάλυκες στο σημείο
Axios: Το Ιράν ετοιμάζει μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ μέσω του Ιράκ
Ερχεται έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων - Ποιοι και πόσα θα πάρουν
Σε προχωρημένη εγκυμοσύνη η Ζιζέλ - Πρώτη δημόσια εμφάνιση με φουσκωμένη κοιλιά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr