Πέντε πράγματα που δεν ξέρετε για τον νομπελίστα Άμπι Άχμεντ
Μέχρι πρότινος στην Ελλάδα τουλάχιστον ελάχιστοι ήξεραν τον φετινό βραβευθέντα με Νόμπελ Ειρήνης. Τα στοιχεία που ακολουθούν δίνουν μια καλύτερη εικόνα για τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το βασικό επίτευγμα του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας Άμπι Αχμέντ για το οποίο τιμήθηκε φέτος με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, η ειρηνευτική συμφωνία που πέτυχε και έβαλε τέλος στον πόλεμο με την γειτονική Ερυθραία, είναι πλέον γνωστό τοις πάσι. Η βράβευσή του με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης τοποθέτησε την συμφωνία αυτή μεταξύ των σημαντικότερων οροσήμων της πολιτικής ιστορίας της Αφρικής, αλλά και του κόσμου.
Το θέμα είναι όμως ότι ο Άμπι Άχμεντ δεν έχει πετύχει μόνο αυτή την τόσο σπουδαία συμφωνία στη ζωή του. Ο 43χρονος πολιτικός συγκεντρώνει πολλά από τα χαρακτηριστικά και πολλές από τις αξίες που τον κάνουν έναν όχι απλώς λαοφιλή ηγέτη, αλλά έναν ξεχωριστό πολιτικό και άνθρωπο που έχει αλλάξει μέσα σε μόλις ενάμισι χρόνο διακυβέρνησης πλήρως τον πολιτικό πολιτισμό της χώρας του. Αυτά τα είναι όσα το κάνουν ξεχωριστό και είναι άξια λόγου:
1) Από τον Απρίλιο του 2018 που πήρε τα ηνία της χώρας του ο Άμπι Άχμεντ, έδωσε αμνηστία σε όλους τους χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενος που σάπιζαν για χρόνια στις φυλακές της Αιθιοπίας και έδωσε το πράσινο φως για συλλήψεις ανώτερων αξιωματούχων που όλα τα προηγούμενα χρόνια αποδείχθηκε ότι ήταν βουτηγμένοι στην διαφθορά και συστηματικά παραβίαζαν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Την ίδια στιγμή το μισό του υπουργικό συμβούλιο είναι γυναίκες, ενώ όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας είναι δρουν πλέον νόμιμα καθώς ήρθησαν οι σχετικές απαγορεύσεις.
Όπως είναι αναμενόμενο οι κινήσεις αυτές δεν υλοποιήθηκαν χωρίς κάποιο κόστος. Τα διαφόρα κατεστημένα συμφέροντα αντεπιτέθηκαν είτε κωλυσιεργώντας σχετικά με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, είτε μέσω συγκεκριμένων ανοιχτών κινήσεων κατά της κυβέρνησης. Τον Ιούνιο υπήρξε προσπάθεια από κομμάτια των δυνάμεων ασφαλείας για ανατροπή του, ενώ την ίδια στιγμή όλο και συχνότερα σημειώνονται στην χώρα βίαια ξεσπάσματα μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών ομάδων της χώρας.
2) Ο ίδιος, παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, έχει αναδειχθεί σε εθνικό ήρωα παρότι είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που προέρχεται από την φυλή των Ορόμο (την πολυπληθέστερη αλλά λιγότερο εκπροσωπούμενη παραδοσιακά φυλή της χώρας). Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τον Άμπι, είναι ότι ο πατέρας του είναι μουσουλμάνος ενώ η μητέρα του χριστιανή. Μέχρι την Β’ Γυμνασίου δεν είχε δει ποτέ ηλεκτροδοτούμενο χώρο και οι δρόμοι στην πόλη Μπεσάσα που μεγάλωσε ήταν όλοι χωματόδρομοι. Το πατρικό του δεν είχε ηλεκτρικό και τρεχούμενο νερό, ενώ η οικογένειά του κοιμόταν στο πάτωμα.
3) Σε νεαρή ηλικία μπήκε στο Επαναστατικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (EPRDF) όπου μέσα σε σχετικά μικρό διάστημα έφτασε σε υψηλές θέσεις. Συμμετείχε ως κυανόκρανος στην ειρηνευτική αποστολή στην Ρουάντα, ενώ εντός του στρατεύματος στον οποίο εντάχθηκε επίσης σε νεαρή ηλικία από χειριστής ασυρμάτου έγινε συνταγματάρχης. Από εκεί μεταπήδησε στην πολιτική και ήταν ο ιδρυτής τηε υπηρεσίας κυβερνοκατασκοπείας της χώρας. Εξελέγη βουλευτής και εν συνεχεία ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα.
4) Είναι λάτρης της σωματικής άσκησης, κάτοχος ενός προπτυχιακού τίτλου σπουδών από πανεπιστήμιο της Αιθιοπίας, δύο μεταπτυχιακών τίτλων ένα από πανεπιστήμιο της Βρετανίας και ένα πάλι από πανεπιστήμιο της πατρίδας του και είναι επίσης κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το Πανεπιστήμο της Αντίς Αμπέμπα. Το πρώτο του πτυχίο ήταν μηχανικός υπολογιστών, το πρώτο μεταπτυχιακό του ήταν στην διοίκηση επιχειρήσεων και το δεύτερο στο μάνατζμεντ και το διδακτορικό του στο τμήμα για την Ειρήνη και την Ασφάλεια του προαναφερθέντος πανεπιστημίου.
5) Λίγους μήνες πριν αναλάβει την εξουσία έπειτα από την απρόσμενη παραίτηση του προηγούμενου πρωθυπουργού, έγινε απόπειρα δολοφονίας του με χειροβομβίδα. Ο ίδιος δεν έπαθε κάτι όμως ένα άτομο σκοτώθηκε και 83 τραυματίστηκαν αφού η επίθεση έγινε κατά την διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης.
Νέα όπλα και πυρηνικές απειλές - Πόσο άλλαξαν τα δεδομένα του πολέμου στην Ουκρανία σε μια εβδομάδα
Μανούσος Μανουσάκης: Το τελευταίο «αντίο» στον σκηνοθέτη των μεγάλων επιτυχιών - Καταρρακωμένη η σύζυγός του
Ο Έλληνας που κατέκτησε την απάτητη κορυφή Νιά Κάνγκρι της Ινδίας - «Το προσπαθούσα 8 χρόνια»
Ποιος φοβάται τη woke κουλτούρα;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr