Βόρεια Μακεδονία: Πώς φτάσαμε στο ναυάγιο - Σκέψεις Ζάεφ για παραίτηση
«Τρέχουν» οι εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, μετά την αποτυχία της κυβέρνησης Ζάεφ να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης προενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η επιμονή της Ανγκελα Μέρκελ να μην ξεχωρίσει τη Βόρεια Μακεδονία από την Αλβανία στη Σύνοδο Κορυφής οδήγησε στην κατάρρευση των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, εμποδίζοντας την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια.
Δανία και Ολλανδία, μεταξύ άλλων, συντάχθηκαν μέχρι τέλους με τη λύση-πακέτο για τις δύο χώρες, οδηγώντας την Πέμπτη τα μεσάνυχτα την όλη διαδικασία σε αδιέξοδο. «Αν η τύχη της Βόρειας Μακεδονίας είχε αποσυνδεθεί από αυτήν της Αλβανίας, τότε θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο για τον Μακρόν να αντισταθεί και να μην ανάψει και αυτός το "πράσινο φως" ώστε να δοθεί η πολυπόθητη ημερομηνία έναρξης προενταξιακών διαπραγματεύσεων στα Σκόπια», δήλωσε στο ethnos.gr ο πολιτικός αναλυτής και σύμβουλος κατά καιρούς της κυβέρνησης Ζάεφ, Πέτερ Αρσόφσκι.
Η αποτυχία της κυβέρνησης Ζάεφ αναμένεται να οδηγήσει σε ραγδαίες πολίτικες εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και δεν αποκλείεται σύντομα να παραιτηθεί, οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Ήττα Χαν-Μογκερίνι
Το αποτέλεσμα της Συνόδου αποτελεί μια ξεκάθαρη πολιτική ήττα τόσο για τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιόχαν Χαν όσο και για την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι οι οποίοι μετέτρεψαν τη διεύρυνση των Δυτικών Βαλκανίων σε προσωπικό στοίχημα.
Διάγγελμα Πενταρόφσκι στον λαό της Βόρειας Μακεδονίας
Έκτακτη σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών μετά το ναυάγιο στις Βρυξέλλες συγκάλεσε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι για την Κυριακή. Νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής προχώρησε σε διάγγελμα προς τον λαό της Βόρειας Μακεδονίας καλώντας τον μην το βάλει κάτω και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
«Δυστυχώς, τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ δεν συμβαδίζουν με τις δικαιολογημένες προσδοκίες μας. Είναι κατανοητό ότι σε αυτές τις στιγμές υπάρχει μια αίσθηση απογοήτευσης, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες», δήλωσε ο κ. Πενταρόβσκι και πρόσθεσε: Ο κοινός στόχος είναι να διασφαλίσουμε τις θετικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα.Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν, να καταπολεμηθεί το οργανωμένο έγκλημα και τα ευρωπαϊκά πρότυπα πρέπει να γίνουν εγχώρια πρότυπα. Δεν είναι καιρός για διαίρεση και απάθεια, ούτε για αρνητικά συναισθήματα προς ορισμένες χώρες. Απαιτείται ενότητα» κατέληξε ο κ. Πενταρόφσκι.
Πώς αντέδρασαν Οσμάνι και Ντιμιτρόφ
«Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει πλέον συναίνεση για το ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων» δήλωσε μετά το κόκκινο φως που άναψαν οι Βρυξέλλες στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικολά Ντιμιτρόφ. «Το λιγότερο που οφείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή είναι να είναι άμεση μαζί μας. Αν δεν υπάρξει περισσότερη συναίνεση για το ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων, εάν η υπόσχεση της Διάσκεψης Κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003 δεν είναι έγκυρη, οι πολίτες πρέπει να το γνωρίζουν» έγραψε ο Υπ.Εξ. της Βόρειας Μακεδονίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η ευρωπαϊκή αξιοπιστία όχι μόνο στη χώρα αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή έχει επηρεαστεί από σήμερα. Και αυτό είναι μια φυσιολογική, λογική και φυσική συνέπεια όταν μια Ένωση βασισμένη σε αρχές παραβιάζει τη βασική αρχή και δεν τηρεί το λόγο της. Αλλά αυτό δεν πρέπει να μας απομακρύνει από τις ευρωπαϊκές αξίες. Είμαστε μέρος της Ευρώπης και η σημερινή αδικία δεν πρέπει να παρεμποδίσει τις προσπάθειές μας να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις, να συνεχίσουμε να οικοδομούμε καλές σχέσεις γειτονίας, να συνεχίσουμε να προωθούμε τη συνύπαρξη και μια πολυπολιτισμική κοινωνία, να συνεχίσουμε να οικοδομούμε μια ευρωπαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» δήλωσε από την πλευρά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζάεφ και υπεύθυνος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Μπουγιάρ Οσμάνι.
Παραίτηση Ζάεφ ζητά η αντιπολίτευση
Την παραίτηση του Ζάεφ και την προκήρυξη πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών ζήτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE.
«Η αποτυχία να λάβει η χώρα ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων είναι κακή και ανεπιθύμητη είδηση. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι στη χώρα υπάρχει μεγάλη απογοήτευση και όλα αυτά είναι συνέπεια των λανθασμένων πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Ο τελευταίος δήλωσε ότι ήρθε η ώρα για σοφές, λογικές και σημαντικές αποφάσεις. «Η έλλειψη ημερομηνίας διαπραγμάτευσης είναι το αποτέλεσμα κακών μεταρρυθμίσεων». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αισιόδοξος και εκτιμά ότι θα δοθεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων το επόμενο διάστημα, διότι η ΕΕ είναι ο στρατηγικός στόχος της χώρας. «Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της καταπολέμησης του εγκλήματος και της διαφθοράς».
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr