Τουρκία: Έντονες αντιδράσεις για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων
Στο ΥΠΕΞ ο Αμερικανός πρέσβης - Χαιρετίζει η Αρμενία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
«Βροχή» οι αντιδράσεις στην Τουρκία μετά το αμερικανικό ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε σήμερα το πρωί ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, προκειμένου να του επιδοθεί νότα διαμαρτυρίας, μετά το αμερικανικό ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων για την αρμενική γενοκτονία αλλά και την απόφαση για κυρώσεις στην Τουρκία.
Στον Αμερικανό πρέσβη διαβιβάστηκε η δυσαρέσκεια της Άγκυρας και για τις δύο αποφάσεις που ελήφθησαν στις ΗΠΑ, καθώς «είναι αποφάσεις ασυμβίβαστες με τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών».
Στο μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, απορρίπτει το ψήφισμα, που στόχο έχει την «εκδίκηση», όπως αναφέρει, για την επιχείρηση στη Συρία, ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με μήνυμά του στο Τwitter, έκανε λόγο για «αραχνιασμένες αποφάσεις» που δεν έχουν καμία ισχύ για την Τουρκία.
«Εκείνοι των οποίων τα σχέδια για την "Πηγή Ειρήνης" ματαιώθηκαν, τα μετατρέπουν τώρα σε αραχνιασμένες αποφάσεις. Κύκλοι που πιστεύουν ότι θα πάρουν εκδίκηση με αυτόν τον τρόπο κάνουν μεγάλο λάθος. Αυτή η επονείδιστη απόφαση όσων εκμεταλλεύονται την Ιστορία μέσω της πολιτικής είναι άκυρη για την κυβέρνηση και τον λαό μας» έγραψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει:
«Απορρίπτουμε το ψήφισμα H.R.296 με τον τίτλο «Επιβεβαίωση της στάσης των ΗΠΑ ως προς τη Γενοκτονία των Αρμενίων» που υιοθετήθηκε σήμερα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και αντικατοπτρίζει το αίσθημα των τελευταίων.
Το ψήφισμα που προφανώς υιοθετήθηκε για εσωτερική πολιτική κατανάλωση στερείται κάθε ιστορικής ή νομικής βάσης.
Το ίδιο το ψήφισμα επίσης δεν είναι νομικά δεσμευτικό. Ως πολιτικό βήμα χωρίς νόημα, οι μοναδικοί του αποδέκτες είναι το αρμενικό λόμπι και κύκλοι που τοποθετούνται ενάντια στην Τουρκία.
Όσοι απογοητεύτηκαν με την αποτυχία τους να αποτρέψουν την επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης είναι λάθος να πιστεύουν ότι θα πάρουν εκδίκηση από τη χώρα μας με αυτό τον τρόπο.
Στα μάτια της τουρκικής κυβέρνησης και του λαού αυτό το ψήφισμα είναι άκυρο και ανυπόστατο.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αυταπάτη από την προσπάθεια επανεγγραφής της ιστορίας σύμφωνα με την «αίσθηση» ενός πολιτικού σώματος.
Βασικά, η απόφαση αυτή δεν είναι νομικά δεσμευτική. Το μόνο νόημα που έχει αυτό το πολιτικό βήμα είναι να ικανοποιήσει το αρμενικό λόμπι και τους κύκλους που αντιτίθενται στην Τουρκία.
Δεν υπάρχει πιο σοβαρό λάθος από την προσπάθεια διαμόρφωσης της ιστορίας σύμφωνα με το πολιτικό συναίσθημα των κοινοβουλίων.
Το ψήφισμα, ως έχει, είναι αντίθετο με το αμερικανικό και διεθνές δίκαιο, καθώς αντίκειται στις αρχές της Σύμβασης του 1948 για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας. Δεν υπάρχει ετυμηγορία αρμόδιου δικαστηρίου που να ορίζει ότι τα γεγονότα του 1915 συνιστούν έγκλημα γενοκτονίας. Αντίθετα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε μια απόφαση-ορόσημο που ορίζει ότι τα γεγονότα του 1915 αποτελούν ένα νόμιμο θέμα για συζήτηση.
Ως εκ τούτου, η συζήτηση για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1915 ανήκει στη σφαίρα της ιστορίας και όχι στην πολιτική.
Πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι η πρόταση της Τουρκίας για την ίδρυση Κοινής Ιστορικής Επιτροπής το 2005 απορρίφθηκε από την αρμενική πλευρά.
Η αμερικανική κυβέρνηση και οι πολιτικοί της, καθώς και ο αμερικανικός λαός μπορούν να αντιληφθούν καλύτερα τη ζημία που επιδιώκει να προκαλέσει αυτό το ψήφισμα και ότι διαταράσσει τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, καθώς και τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε μία εξαιρετικά εύθραυστη χρονική στιγμή για τη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια. Από την άλλη πλευρά, σημειώνεται πάντως ότι η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης για τα γεγονότα του 1915 παραμένει η ίδια.
Αναμφισβήτητα, αυτό το ψήφισμα θα επηρεάσει αρνητικά την εικόνα των ΗΠΑ προς την κοινή γνώμη της Τουρκίας, καθώς καθιστά την αξιοπρέπεια της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ανυπόληπτη.
Πιστεύουμε ότι οι Αμερικανοί φίλοι της Τουρκίας που υποστηρίζουν τη συνέχιση της συμμαχίας και τις φιλικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ θα θέσουν υπό αμφισβήτηση αυτό το σοβαρό λάθος και όσοι είναι υπεύθυνοι γι' αυτό θα κριθούν από τον αμερικανικό λαό».
Σκληρή αντίδραση και από εκπρόσωπο Ερντογάν
Σκληρή ήταν η αντίδραση και του εκπροσώπου Τύπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν έγραψε στο Twitter:
«Το ψήφισμα της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων για τους Αρμένιους είναι ένα επονείδιστο παράδειγμα για το πώς η ιστορία γίνεται εργαλείο της πολιτικής. Όσοι ψέγουν την Τουρκία για γενοκτονία, ας κοιτάξουν πρώτα τη δική τους Ιστορία και την υποστήριξη που παρείχαν κατά το αιματοβαμμένο παρελθόν τους στις τρομοκρατικές οργανώσεις ASALA και PKK».
Χαιρετίζει η Αρμενία
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, συνεχάρη πάντως την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. «Το ψήφισμα 296 αποτελεί παρηγοριά για τα εκατομμύρια θύματα της γενοκτονίας. Είναι ένα θαρραλέο βήμα για την αποκατάσταση της αλήθειας και της ιστορικής δικαιοσύνης» ανέφερε.
Συναγερμός για ρωγμές και φθορές σε σιδηροτροχιές του μετρό: Συρμοί κινούνται με μειωμένη ταχύτητα
Αμπελόκηποι: Άρωμα τρομοκρατίας πίσω από την έκρηξη – Τα σενάρια που εξετάζονται και τα στοιχεία
Ξεκινούν από σήμερα οι νέες εφημερίες στα νοσοκομεία της Αττικής – Οι αλλαγές και οι αντιδράσεις
Ποιες θέσεις του αεροπλάνου να διαλέξετε για μια ξεκούραστη πτήση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr