«Τηλεοπτικές» ανακρίσεις για τους Ουκρανούς ναυτικούς (vid)
Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τις καταθέσεις τριών Ουκρανών ναυτικών οι οποίοι συνελήφθησαν έπειτα από το επεισόδιο στο Κερτς. Την ίδια ώρα επιβάλλονταν οι πρώτες ποινές στους συλληφθέντες, ενώ η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να αντιδρά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Όχι απλά δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποια ελπίδα αποκλιμάκωσης της έντασης, μετά το θερμό επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά οι τόνοι μεταξύ Μόσχας-Κιέβου συνεχίζουν να ανεβαίνουν δραματικά.
Δεν προκαλεί εντύπωση, λοιπόν, η κίνηση της Ρωσίας να μεταδώσει, μέσω της κρατικής τηλεόρασης, ανακρίσεις με τρεις συλληφθέντες Ουκρανούς ναυτικούς, οι οποίοι φαίνεται ότι ομολογούν την ενοχή τους. «Αναγνωρίζω ότι οι ενέργειες των πλοίων, με στρατιωτικό εξοπλισμό, του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού είχαν προκλητικό χαρακτήρα», λέει ένας ναύτης, που υποστήριξε ότι λέγεται Βλαντίμιρ Λίζοφ. «Εκτελούσα μια διαταγή», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Αναγνωρίζω ότι οι ενέργειες των πλοίων, με στρατιωτικό εξοπλισμό, του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού είχαν προκλητικό χαρακτήρα», λέει ένας ναύτης, που υποστήριξε ότι λέγεται Βλαντίμιρ Λίζοφ. «Εκτελούσα μια διαταγή», πρόσθεσε και αυτός. Ακόμη, είπε ότι «εσκεμμένα αγνόησα τα ρωσικά αιτήματα μέσω ασυρμάτου», ενώ ανέφερε ότι στο πλοίο υπήρχαν μικρά όπλα και αυτόματα. Ένας άλλος ναύτης, ο Αντρέι Ντρας, είπε στην κάμερα -και, κατά συνέπεια, σε όλη τη ρωσική επικράτεια- ότι ήταν στην κανονιοφόρο «Nikopol», με εντολή να πλεύσει από την Οδησσό στη Μαριούπολη.
«Η συνοριακή υπηρεσία της Ρωσίας μάς προειδοποίησε ότι παραβιάζαμε τη ρωσική νομοθεσία. Επανειλημμένα μας ζήτησαν να φύγουμε από τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας», είπε, σύμφωνα με το BBC. Ο Σεργκέι Τσιμπίζοφ, επίσης, είπε ότι ήταν πάνω στην ίδια κανονιοφόρο.
Οι καταθέσεις τους προκάλεσαν αίσθηση, αλλά τόσο ο Guardian, όσο και το BBC επισημαίνουν ότι οι «ομολογίες» των ναυτών φαινόταν ότι «έγιναν υπό πίεση» - με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό.
Αλλά και ο αρχηγός του ουκρανικού Ναυτικού, Ιγκόρ Βοροντσένκο, δήλωσε ότι αυτοί οι άνδρες υπό πίεση αναγκάστηκαν να πουν ψέματα. «Τους ξέρω. Πάντα υπήρξαν έντιμοι επαγγελματίες στις δουλειές τους και αυτό που λένε τώρα δεν είναι αληθές», συμπλήρωσε.
Την ίδια στιγμή, κράτηση δύο μηνών διέταξε δικαστήριο, που βρίσκεται στο ρωσικό τμήμα της Κριμαίας, για τον πρώτο από τους 24 Ουκρανούς ναυτικούς που συνελήφθησαν κατά την κατάληψη τριών πολεμικών πλοίων του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις στο στενό του Κερτς, στη Μαύρη Θάλασσα. Λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε η προφυλάκιση άλλων 11 Ουκρανών, ανεβάζοντας τον αριθμό των προφυλακισθέντων στους 12.
Το περιστατικό έγινε την Κυριακή, όταν δυνάμεις της Ρωσίας άνοιξαν πυρ και κατέλαβαν τρία πλοία του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας. Τουλάχιστον τρεις ναύτες τραυματίστηκαν. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι τα πλοία βρίσκονταν σε κοινά χωρικά ύδατα και εκτελούσαν συνήθη διέλευση στη Θάλασσα του Αζόφ, που έχουν δικαίωμα περιπολίας με βάση διμερή συνθήκη. Οι ναυτικοί βρίσκονται σε δικαστήριο της πόλης Συμφερόπολη της Κριμαίας, που είναι και η χερσόνησος που προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014.
Η απόφαση για την άσκηση διώξεων είναι πιθανόν να καταστήσει ακόμη πιο βαθιά την κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα, ενώ η Δύση υπέβαλε κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να επιδείξουν «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση, είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι εκφράζει τη μέγιστη ανησυχία του για το περιστατικό. Παράλληλα, ζήτησε από Μόσχα και Κίεβο να κάνουν βήματα χωρίς καθυστέρηση για να μειωθούν οι εντάσεις.
Πρωτοβουλία ανέπτυξε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, που -όπως είπε ο εκπρόσωπός της- μίλησε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν και τόνισε την ανάγκη για αποκλιμάκωση και διάλογο. Αλλά, προς το παρόν, όπως σημειώσαμε στην αρχή του κειμένου, τίποτα από αυτά δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr