Τραμπ - Ερντογάν: Το παρασκήνιο πριν από τη συνάντηση και ο ρόλος των γαμπρών τους
Ποια είναι τα «αγκάθια» στις μεταξύ τους σχέσεις και ποιος ο ρόλος των γαμπρών τους -🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Στο Λευκό Οίκο στρέφεται η προσοχή για τη συνάντηση που έχουν ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντησή τους θεωρείται από τις κρισιμότερες των τελευταίων ετών καθώς το χάσμα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία μεγαλώνει διαρκώς.
Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τον Λευκό Οίκο είναι δρακόντεια, υπό το φόβο διαδηλώσεων κατά του Τραμπ. Είναι ενδεικτικό ότι έξω από το ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Ερντογάν βρίσκονται ανιχνευτές μετάλλων και φορτηγά, ενώ σε οροφές κτιρίων βρίσκονται ελεύθεροι σκοπευτές. Στο μεταξύ δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί κάλεσαν στο Καπιτώλιο τον Τούρκο μπασκετμπολίστα Ενές Καντέρ που είναι από τους πολέμιους του «Σουλτάνου».
Οι σχέσεις Τραμπ - Ερντογάν έχουν περάσει δια πυρός και σιδήρου. Τα πιο πρόσφατα «αγκάθια» ήταν οι ρωσικοί πύραυλοι S-400 αλλά και η τουρκική εισβολή στη Συρία. Οι NYT με δημοσίευμά τους αποκάλυψαν το ρόλο που παίζουν οι γαμπροί των δύο ηγετών, οι οποίοι φαίνεται να κινούν τα νήματα για εξομάλυνση της κατάστασης. Ο Τζάρεντ Κούσνερ σύζυγος της Ιβάνκα Τραμπ και σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον Μπεράτ Αλ Μπαιράκ που είναι υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και σύζυγος της κόρης του Ερντογάν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα κάθε φορά που ο Τραμπ άλλαζε θετική γνώμη για την Τουρκία, είχε προηγουμένως μεσολαβήσει συνάντηση των δύο έμπιστων συγγενών τους. Στο κάδρο μπαίνει και ο Μεχμέτ Αλίγια Αλτσιντάρ, ο οποίος είναι Τούρκος λομπίστας με εξαιρετικές σχέσεις με τις οικογένειες Τραμπ και Ερντογάν.
Όμως το μεγάλο «αγκάθι» στη σχέση ΗΠΑ - Τουρκίας, είναι τα εξοπλιστικά της Άγκυρας. «Κόκκινο» πανί για τον Τραμπ ήταν η «χρυσή» συμφωνία ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία για την πώληση των S-400. Τότε ο Τραμπ είχε ρίξει το φταίξιμο στην προσέγγιση του προκατόχου του Μπάρακ Ομπάμα. Το deal ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσινγκτον χάλασε με την ματαίωση της παράδοσης των F-35 στην Τουρκία. Άλλος ένας παράγοντας που οι σχέσεις των δύο χωρών μπήκαν στον «πάγο» ήταν η τουρκική εισβολή στο συριακό έδαφος. Το επόμενο επεισόδιο στην αντιπαράθεση των δύο χωρών ήταν η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το αμερικανικό Κογκρέσο. Πλέον το μόνο που μένει είναι να φανεί εάν στη συνάντηση των δύο, θα γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr