Τσαβούσογλου: Θα υπογράψουμε συμφωνίες και με άλλες χώρες της αν. Μεσογείου
«Εμείς δεν επιθυμούμε να συγκρουστούμε, να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά θα υπερασπιστούμε τα πλοία μας γύρω από την Κύπρο», είπε ο Τσαβούσογλου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η Άγκυρα συνεχώς τονίζει πως είναι έτοιμη να υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με όλες τις παράκτιες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οποιαδήποτε συμφωνία στην οποία δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία, είναι άκυρη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αφγανό ομόλογό του για τις επαφές Ελλήνων αξιωματούχων με αξιωματούχους της διοίκησης του στρατάρχη της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, κατόπιν της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, και την ενίσχυση της άμυνας της Κρήτης.
Ο κ. Τσαβούσογλου αφού πρόσθεσε ότι οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν μονομερώς τις γεωτρήσεις και η Ελλάδα συνεχίζει επαφές με Αίγυπτο, Ισραήλ και τον Λίβανο, προσπαθώντας να κρατήσει απ έξω την Τουρκία είπε:
«Εμείς πρωτίστως χαλάσαμε ένα μεγάλο παιχνίδι στέλνοντας τα πλωτά μας γεωτρύπανα εκτός υφαλοκρηπίδας μας στις περιοχές που έδωσε άδειες η ‘ΤΔΒΚ’ στην ΤΠΑΟ (Ανώνυμος Συνεταιρισμός Τουρκικών Πετρελαίων). Δεν περίμεναν τέτοια κίνηση από την Τουρκία. Τώρα άλλαξαν οι ισορροπίες. Επικρατεί πανικός. Προσπαθούν να εκδοθούν αποφάσεις από την ΕΕ. Από την άλλη βλέπουμε ότι μαζί με την Ελλάδα, κάποιες χώρες της περιοχής, με τη συμφωνία που υπογράψαμε με την Λιβύη αντιδρούν υστερικά. Βλέπουμε ότι κάνουν βήματα που δεν χωράνε στην διπλωματική ευγένεια και ωριμότητα. Π.χ. η απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Ελλάδα. Πράγματι πρόκειται για απαράδεκτη κατάσταση».
Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε παρόμοια συμφωνία και με την Ελλάδα, είπε συνεχίζοντας ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας και τόνισε ότι η υπογραφή τέτοιων συμφωνιών για την μοιρασιά του πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου θα είναι ωφέλιμη για όλους. Ο κ Τσαβούσογλου, αφού σημείωσε ότι η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, παρότι γνωρίζει η διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ δεν μπορεί να υπογράψει διακρατικές συμφωνίες αλλά μόνο μνημόνια, και αυτό είναι συμβατό με το διεθνές δίκαιο, είπε ότι η Ελλάδα, αντί για αβάσιμες κατηγορίες πρέπει να φερθεί με σωφροσύνη και να μάθει να μοιράζεται: «Οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα δεν έχουν αυτή την κουλτούρα. Κι αφού δεν την έχουν, εμείς θα κάνουμε τα δικά μας βήματα. Αν επιθυμούν να λάβουν άλλα μέτρα έναντι αυτών των βημάτων, τότε πρέπει να είναι έτοιμοι για την απάντηση. Εμείς δεν επιθυμούμε να συγκρουστούμε, να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά θα υπερασπιστούμε τα πλοία μας γύρω από την Κύπρο, την υφαλοκρηπίδα μας κι αν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα με την Λιβύη θα τα πάρουμε».
Ο κ. Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερώτηση αν θα προχωρήσει η Τουρκία σε γεωτρήσεις σε νέες περιοχές μετά από αυτή την συμφωνία είπε:
«Έχουμε δύο πλοία σεισμικών ερευνών. Σήμερα κάνουν σεισμικές έρευνες στην Μεσόγειο και άλλες περιοχές, την Μαύρη Θάλασσα. Πρώτα μπορούν να γίνουν σεισμικές έρευνες σε αυτές τις περιοχές. Κατόπιν, αν έχουμε στοιχεία ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν, στέλνουμε και τα γεωτρύπανά μας, για τις ενέργειες και εργασίες μας στην δική μας υφαλοκρηπίδα δεν διαπραγματευόμαστε με κανέναν».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr