Λιβύη: Διπλωματικό σκάκι σε πολλά ταμπλό μετά το «ναυάγιο» της Μόσχας (vid)
Δεν εγκαταλείπει τον Χαφτάρ η Ρωσία - Στην Κωνσταντινούπολη ο Φαγιέζ Αλ Σάρατζ - Τι μεταδίδουν οι ανταποκριτές του Open TV Θανάσης Αυγερινός και Μαρία Ζαχαράκη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ομιχλώδες παραμένει το τοπίο στο ζήτημα της Λιβύης μετά και την ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Τύπου και Πληροφοριών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης η οποία αναρτήθηκε το απόγευμα της Τρίτης με τίτλο «Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσκαλεί σε Διάσκεψη για την Λιβύη στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου 2020». Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της καγκελαρίου, επιβεβαιώνεται η παρουσία των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Κίνας, των Αραβικών Εμιράτων και φυσικά... της Τουρκίας. Πιο συγκεκριμένα, στη σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τις ακόλουθες χώρες: ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Δημοκρατία του Κονγκό, Ιταλία, Αίγυπτος, Αλγερία. Τα Ηνωμένα Έθνη, η ΕΕ, η Αφρικανική Ένωση, καθώς και ο Αραβικός Σύνδεσμος θα δώσουν επίσης το «παρών».
Στόχος της διαδικασίας είναι, μια ομάδα κρατών και διεθνών οργανισμών να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ «για μια κυρίαρχη Λιβύη, καθώς και για τον κατευνασμό στο εσωτερικό της χώρας». Πρόσκληση να παραβρεθούν έχουν λάβει και οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων, οι επικεφαλής των αντιμαχόμενων πλευρών Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και Χαλίφα Χαφτάρ. Είναι, ωστόσο, σχεδόν απίθανο να ανταποκριθούν θετικά, ειδικά έπειτα από αυτά που συνέβησαν στη Μόσχα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV πρόκειται για επίσημη πρόσκληση για τη Διάσκεψη για τη Λιβύη αλλά η Ελλάδα απουσιάζει από αυτή την πρόσκληση. Η Δίασκεψη θα γίνει σε επίπεδο αρχηγών κρατών στην Καγκελαρία και σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ είναι επιδίωξη να υπάρξει κοινό κείμενο συμφωνίας για πολιτική λύση, εμπάργκο όπλων και εκεχειρία.
Στη Μόσχα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV, Θανάση Αυγερινό, οι προθεσμίες που δίνονται στον Χαλίφα Χαφτάρ διαρκώς αλλάζουν, αφού ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε μιλήσει για προθεσμία έως το πρωί της Τρίτης. Ενώ το ρωσικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας με δηλώσεις αξιωματούχων του στα κρατικά ΜΜΕ της Ρωσίας μιλά για συνεννοημένη αναχώρησή του από τη Μόσχα, καθώς έχει πάρει 48ωρη προθεσμία ώστε να έχει τον χρόνο να συζητήσει με φυλές και ομάδες της Λιβύης που στηρίζουν τον Εθνικό Στρατό τον οποίο διοικεί. Μάλιστα, κατά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο Χαφτάρ, ήταν ικανοποιημένος εν γένει από το τελικό κείμενο για την ανακωχή και η συζήτηση συνεχιζόταν για μερικές αντιστάσεις του. Όπως αναφέρει ο Θανάσης Αυγερινός, τo Κρεμλίνο έχει τη δυνατότητα να παίζει ένα διπλωματικό σκάκι σε πολλά ταμπλό. Έχει ακουστεί για τη ρωσική ιδιωτική πολεμική εταιρεία Βάγκνερ η οποία πολεμά στο πλευρό του Χαφτάρ, αν και ο πρόεδρος Πούτιν έχει αποστασιοποιηθεί επισήμως, λέγοντας ότι δεν εκπροσωπεί η συγκεκριμένη εταιρεία το ρωσικό κράτος, αλλά ούτε και πληρώνεται από αυτό. Βέβαια η συγκεκριμένη εταιρεία και οι άντρες της δεν δρουν κατά των ρωσικών συμφερόντων.
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open TV στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, ο ερχομός του πρωθυπουργού της Λιβύης στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε μεγάλη περιέργεια αμέσως μετά το «ναυάγιο» της Μόσχας. Ο Φαγιέζ Αλ Σάρατζ είχε έρθει και την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη και όλοι έκαναν τον συνειρμό ότι είχε έρθει για διαβουλεύσεις. Μόλις έφτασε συναντήθηκε με τον αμερικανό πρέσβη, προκαλώντας περιέργεια αφού μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται φανερά στο θέμα της Λιβύης. Η Τουρκία, έχει αρχίσει και ρίχνει ευθύνες και σε τρίτους πέρα από τον Χαφτάρ, όπως στην Αίγυπτο και τα Αραβικά Εμιράτα, υποστηρίζοντας ότι οι χώρες αυτές δρουν σε βάρος της Τουρκίας.
Δείτε αναλυτικά στο ρεπορτάζ του Open TV
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr