Τα «Κίτρινα Γιλέκα» οργανώνονται στο Facebook
Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Paul Sabatier της Τουλούζης θέλησε να μελετήσει τη διαδικτυακή παρουσία του κινήματος στο Facebook εξετάζοντας δεκάδες σελίδες και ομάδες και αναλύοντας το λεξιλόγιο και τους διαλόγους των χρηστών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Έπειτα και από την τελευταία κινητοποίηση του περασμένου Σαββάτου, τα «Κίτρινα Γιλέκα» συνεχίζουν την οργάνωσή τους σε μεγάλο βαθμό στα κοινωνικά δίκτυα και ειδικότερα στο Facebook.
Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Paul Sabatier της Τουλούζης θέλησε να μελετήσει τη διαδικτυακή παρουσία του κινήματος στο Facebook εξετάζοντας δεκάδες σελίδες και ομάδες και αναλύοντας το λεξιλόγιο και τους διαλόγους των χρηστών.
Η Μπριζίτ Σέμπα, κοινωνιολόγος και ερευνήτρια της πανεπιστημιακής ομάδας εξηγεί πως είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς το εύρος του κινήματος καθώς εξελίσσεται καθημερινά από την αρχή των διαδηλώσεων. Αυτό όμως που αναδεικνύει η έρευνα είναι ότι τα «Κίτρινα Γιλέκα» γνωρίζουν πώς λειτουργεί το Facebook ως μέσο πληροφορίας, κινητοποίησης και στήριξης. Επίσης, οι χρήστες των ομάδων αυτών ξέρουν ότι ο αλγόριθμός του ευνοεί τις ζωντανές συνδέσεις καθώς και τις σελίδες ομάδων.
«Αν και εκφράζονται πολλές πολιτικές θέσεις στις συγκεκριμένες σελίδες, τα αιτήματα δεν είναι τόσο ποικίλα και περιστρέφονται γύρω από δύο σημαντικά θέματα: τη φορολογική αδικία και τις κοινωνικές ανισότητες και την κρίση της νομιμότητας και την πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνης στην πολιτική. Ουσιαστικά είναι το θέμα της αβεβαιότητας που βρίσκεται σήμερα στη μέση της δημόσιας συζήτησης» εξηγεί η ερευνήτρια.
Όταν η πανεπιστημιακή ομάδα ξεκίνησε τη μελέτη, παρατήρησε πως οι σελίδες των ομάδων αλλάζουν συχνά, κλείνουν, ανοίγουν νέες. Οι διαχειριστές τους συχνά δηλώνουν πως δε θέλουν να γίνουν εκπρόσωποι του κινήματος και πως αυτό θα πρέπει να παραμείνει χωρίς εκπρόσωπο. Το κίνημα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και παράλληλα υπάρχει και μια αίσθηση επείγοντος που επίσης αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό. Από την άλλη, η δυσπιστία για την πολιτική είναι μεγάλη, υπάρχει ένας τεράστιος θυμός και για αυτό το κίνημα μεγαλώνει και παραμένει ανώνυμο, μοιάζει λίγο σαν το Anonymous, καθώς όλοι μας μπορούμε να φορέσουμε ένα κίτρινο γιλέκο και να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις» καταλήγει η ερευνήτρια.
Πηγή: Franceinter
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει νέο πρόεδρο: Ανοιχτές οι κάλπες - Όλες οι εξελίξεις στο ethnos.gr
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr