Χρονολόγιο: Η «παράδοση» με τα τρομοδέματα στις ΗΠΑ
Η αποστολή θανατηφόρων δεμάτων στις ΗΠΑ ξεκινά περίπου έναν αιώνα πριν.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Από τις επιθέσεις με άνθρακα το 2001, μέχρι την υπόθεση του Unabomber, η χρήση του ταχυδρομείου ή άλλων υπηρεσιών για την παράδοση θανατηφόρων «τρομοδεμάτων» έχει μια μακρά και αρκετά τρομακτική ιστορία στις ΗΠΑ.
Τα ύποπτα πακέτα που στάλθηκαν σε πολιτικές προσωπικότητες του Δημοκρατικού κόμματος την Τετάρτη -συμπεριλαμβανομένων των πρώην προέδρων Ομπάμα και Κλίντον- και η εκρηκτική συσκευή που προκάλεσε την εκκένωση των γραφείων του CNN στη Νέα Υόρκη ήταν τα τελευταία σε μια μακρά λίστα παρόμοιων περιστατικών, μερικά από τα οποία ήταν θανάσιμα.
Ακολουθούν μερικά από τα σημαντικότερα περιστατικά παραδείγματα για το πώς εγκληματίες και τρομοκράτες έχουν χρησιμοποιήσει ως «όπλα» τις ταχυδρομικές υπηρεσίες ή τις υπηρεσίες παράδοσης πακέτων στις ΗΠΑ:
Οι βόμβες του 1919
Σχεδόν πριν από έναν αιώνα, οι Αμερικανοί υπάλληλοι των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών εμπόδισαν 36 βόμβες που απευθύνονταν σε εξέχοντες πολίτες και είχαν ταχυδρομηθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Μία από τις βόμβες - που παραδόθηκε στο σπίτι ενός γερουσιαστή των ΗΠΑ από την Τζόρτζια - εξερράγη, τραυματίζοντας τη νοσοκόμα του γερουσιαστή.
Μια άλλη συσκευή στάλθηκε στον δήμαρχο του Σιάτλ. Όταν ένας υπάλληλος ταχυδρομείου της Νέας Υόρκης διάβασε για την επίθεση και την περιγραφή του πακέτου, θυμήθηκε ένα παρόμοιο πακέτο στο ταχυδρομείο όπου εργάστηκε. Οι ταχυδρομικές αρχές ειδοποιήθηκαν, και οι περισσότεροι εκρηκτικοί μηχανισμοί εξουδετερώθηκαν προτού προλάβουν να προκαλέσουν κακό.
1936: Βόμβες σε κουτιά πούρων
Ένας εκρηκτικός μηχανισμός που ήταν κρυμμένος σε ένα κιβώτιο πούρων εστάλη μέσω της Υπηρεσίας Ταχυδρομείων των ΗΠΑ και σκότωσε έναν άνδρα και τον γιο του στο Wilkes-Barre στην Πενσυλβάνια το 1936. Οι αρχές απέδωσαν την ευθύνη σε έναν άνδρα που συμμετείχε σε μια συνδικαλιστική διαμάχη.
1947: Τρομοδέματα προς τον Πρόεδρο Truman
Ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν ήταν ο στόχος «ενός αριθμού τρομο-επιστολών» που παραδόθηκαν στον Λευκό Οίκο από την Αμερικανική Ταχυδρομική Υπηρεσία το 1947, σύμφωνα με New York Times. Η επίθεση έγινε γνωστή σε μια αυτοβιογραφία που δημοσιεύθηκε τη δεκαετία του 1970 από την κόρη του Truman, Margaret Truman Daniel. Σύμφωνα με τον Ντάνιελ, οι υπάλληλοι στην αίθουσα αλληλογραφίας του Λευκού Οίκου εντόπισαν τις επιστολές και τις εξουδετέρωσε η Μυστική Υπηρεσία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας. Στο βιβλίο, η κόρη του Truman χρέωσε την απόπειρα δολοφονίας σε Σιωνιστές τρομοκράτες.
1975-1996: Ο Unabomber
Από το 1978-1995 ο Τεντ Καζίνσκι ήταν ο Νο 1 καταζητούμενος στην Αμερική.
Γνωστός μόνο από το κωδικό όνομα του FBI, ο Unabomber κρυβόταν πίσω από μια σειρά τρομο-επιστολών που σκότωσαν τρία άτομα και τραυμάτισαν άλλους 23. Αφού έστειλε ένα μανιφέστο 35.000 λέξεων στο FBI - το οποίο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Washington Post και στην New York Times - συνελήφθη το 1996. Ο ίδιος παραδέχθηκε την ενοχή του και εκτίεί πολλαπλή ποινή ισόβιας κάθειρξης.
2001: Οι επιθέσεις με άνθρακα
Ενώ η χώρα προσπαθούσε να συνέλθει μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, επιστολές με θανάσιμο άνθρακα άρχισαν να εμφανίζονται στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον και σε δημοσιογραφικούς οργανισμούς στη Φλόριντα και τη Νέα Υόρκη, συμπεριλαμβανομένου και του NBC News.
Ο τρόμος «παρέλυσε» την Ουάσιγκτον, οδηγώντας πολλούς ανθρώπους να καταφύγουν σε αντιβιοτικά για να προφυλαχθούν σε ενδεχόμενη έκθεσή τους στον άνθρακα. Όταν η ιστορία τελείωσε, τα τρομο-πακέτα είχαν αφήσει πίσω πέντε νεκρούς και 17 ασθενείς.
Τα γράμματα που εστάλησαν στον τότε αρχηγό της Γερουσίας Tom Daschle και στον γερουσιαστή Patrick Leahy έγραφαν «Θάνατος στην Αμερική. Θάνατος στο Ισραήλ».
Παρόλο που το FBI ανέκρινε περισσότερους από 9.100 ανθρώπους και εξέδωσε περισσότερες από 6.000 κλητεύσεις για την υπόθεση, κανείς δεν έχει καταδικαστεί μέχρι σήμερα.
2018: Ο βομβιστής του Ώστιν
Τον Μάρτιο, ένας άνδρας που χαρακτηρίστηκε ως «ο βομβιστής του Ώστιν» πραγματοποίησε μια βομβιστική επίθεση διάρκειας τριών εβδομάδων που σκότωσε δύο ανθρώπους και τρομοκράτησε για αρκετό καιρό την πόλη του Τέξας.
Ο Anthony Stephan House και ο Draylen Mason έχασαν τη ζωή τους όταν έφτασαν στο κατώφλι τους πακέτα με εκρηκτικούς μηχανισμούς. Μια κάμερα ασφαλείας σε ένα κατάστημα FedEx ήταν μία από τις ενδείξεις που οδήγησε την αστυνομία στον εντοπισμό του δολοφόνου.
O 23χρονος άνδρας ανατινάχθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του την ώρα που πλησίαζαν οι αστυνομικοί για να τον συλλάβουν. Επειδή τα θύματά του ήταν αφροαμερικανοί, η αστυνομία φοβόταν ότι το κίνητρο του ήταν φυλετικό, αλλά η φωνητική ηχογράφηση του Conditt που έκανε πριν από το θάνατό του δεν έδωσε ενδείξεις σε ό, τι τον οδήγησε να γίνει serial killer.
2018:Τοξικές επιστολές στον Τραμπ
Ο Ουίλιαμ Κλάιντ Άλεν ο τρίτος συνελήφθη στις αρχές του Οκτώβρη στο σπίτι του στο Λόγκαν, στην Πολιτεία Γιούτα. Ο 39χρονος βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ φέρεται να ομολόγησε ότι έστειλε τις επιστολές στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και άλλους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης που αρχικά εκφράστηκαν φόβοι ότι περιείχαν ρικίνη.
Η ρικίνη υπάρχει στους σπόρους του φυτού ρίκινος ο κοινός, αλλά χρειάζεται ειδική επεξεργασία για να μετατραπούν οι σπόροι σε βιολογικό όπλο. Η ρικίνη μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο μέσα σε 36 ως 72 ώρες αν ένας ανθρώπινος οργανισμός εκτεθεί σε ποσότητα ίση ακόμη και με ένα κεφάλι καρφίτσας, ενώ δεν υπάρχει γνωστό αντίδοτο.
Ο Άλεν θεωρείται ότι έστειλε επιστολές, που περιείχαν σπόρους ρίκινου, στον διευθυντή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) Κρίστοφερ Ρέι, στον υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις και στον επικεφαλής των επιχειρήσεων του αμερικανικού ΠΝ, τον ναύαρχο Τζον Ρίτσαρντσον.
Τα γράμματα αυτά αναχαιτίστηκαν και ουδείς υπέστη το παραμικρό, σύμφωνα με τις αρχές. Η επιστολή του προς τον Τραμπ δεν έφθασε ποτέ στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τη Μυστική Υπηρεσία.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr