Ανάλυση Σωτήρη Δανέζη: Τι σημαίνει για τους Έλληνες το Brexit
Ο προϊστάμενος του διεθνούς τμήματος του Open TV ανέλυσε τα στοιχεία που χρήζουν προσοχής από εδώ και πέρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η Μεγάλη Βρετανία από χθες -Παρασκευή 31/1- βρίσκεται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και πλέον όλοι έχουν στρέψει την προσοχή τους στις επιπτώσεις που θα επακολουθήσουν. Ο προϊστάμενος του διεθνούς τμήματος του Open TV Σωτήρης Δανέζης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ανέλυσε πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα για τους Έλληνες.
Σύμφωνα με τον Σωτήρη Δανέζη τρία είναι τα στοιχεία που χρήζουν προσοχής:
α) πάνω από 60.000 έχουν υποβάλλει αίτηση στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών για να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι της Μεγάλης Βρετανίας. Η διαδικασία είναι απλή. Όσοι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2020 έχουν συμπληρώσει πέντε και περισσότερα χρόνια στη χώρα, αυτόματα αποκτούν ταυτότητα του μόνιμου κατοίκου. Για όλους τους υπόλοιπους είναι μία μακρά διαδικασία.
β) ακριβότερα ελληνικά προϊόντα: Εκφράζονται ανησυχίες ότι το ευρώ θα ισχυροποιηθεί σε βάρος της στερλίνας, αυτό αυτόματα θα κάνει τα ελληνικά προϊόντα λιγότερο ανταγωνιστικά και πιο ακριβά και σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των Βρετανών πολιτών ίσως υπάρξει σοβαρό πρόβλημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και για τον τουρισμό.
γ) προστασία ελληνικών προϊόντων: Η Μεγάλη Βρετανία αποχωρώντας από την Ε.Ε. φεύγει και από την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης των ελληνικών προϊόντων. Πλέον το ζήτημα είναι εάν θα δούμε το επόμενο διάστημα φέτα από το... Μπέρμιγχαμ, ή ούζο από το Μάντσεστερ.
«Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να προτρέχουμε», όπως ανέφερε ο Σωτήρης Δανέζης, καθώς το εύρος των αλλαγών που θα νιώσουν οι Έλληνες από το Brexit θα φανεί μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις που ξεκινούν από τώρα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.
Οι δυσκολίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις
Στο μεταξύ οι ελληνικές επιχειρήσεις αγωνιούν καθώς ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» η συμφωνία Βρετανίας - Ε.Ε, και δεν ξέρουν πώς θα συναλλάσσονται με τις βρετανικές επιχειρήσεις. Η εμπορική συμφωνία Ε.Ε - Βρετανίας αναμένεται να «κλειδώσει» τους επόμενους μήνες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί κάθε συναλλαγή με τη Μεγάλη Βρετανία να έχει Φ.Π.Α, πολλά βρετανικά προϊόντα θα γίνουν πιο ακριβά στα ράφια ενώ μεγάλος πονοκέφαλος είναι οι δασμοί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της Ελλάδας στη Βρετανία οι εξαγωγές της χώρας μας προς τη Μεγάλη Βρετανία ξεπερνούν το 1,05 δισ. ευρώ. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι οι δασμοί που θα πρέπει να πληρώσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να ξεπεράσουν τα 46 εκατ. ευρώ.
Από το Brexit φαίνεται ότι σε πρώτη φάση δεν θα επηρεαστούν τα δίδακτρα που πληρώνουν οι Έλληνες φοιτητές. Σημειώνεται πως στην Αγγλία βρίσκονται για σπουδές πάνω από 10.000 Έλληνες ενώ εκτιμάται πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα δίδακτρα και για τους 17.000 φοιτητές που φοιτούν σε παραρτήματα βρετανικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ψήφισαν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ: «Restart» και «αντεπίθεση» από Δευτέρα - Οι τοποθετήσεις τους για την επόμενη ημέρα
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr