Η Ε.Ε. τιμωρεί την Τουρκία - Επιβάλλονται κυρώσεις για την κυπριακή ΑΟΖ
Σκληρή αναμένεται να είναι η στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία με αφορμή τις παράνομές ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
«Θέμα ωρών» είναι η κατάληξη των κρατών-μελών σε πολιτική συμφωνία, αναφορικά με την πρώτη λίστα στοχευμένων μέτρων της Ε.Ε., για την επιβολή κυρώσεων σε συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα που διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, επιδιώκεται μια διαδικασία «ασανσέρ», στο πλαίσιο της οποίας όσο συνεχίζονται οι τουρκικές παράνομες δραστηριότητες, άλλο τόσο θα «εμπλουτίζεται» η εν λόγω λίστα (και αντίθετα).
Σύμφωνα με το philenews, τα προσεχή εικοσιτετράωρα δρομολογείται πολιτική συμφωνία των κρατών-μελών, προκειμένου να ετοιμαστούν νομικές πράξεις, οι οποίες «θα αφορούν σε πρώτο χρόνο δύο υψηλόβαθμα επιχειρησιακά στελέχη» που διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. Η εν λόγω απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε συνεδρία της αρμόδιας ομάδας εργασίας, Relex, προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα και εντός περίπου δύο εβδομάδων οι απαιτούμενες νομικές πράξεις, μέσω των οποίων θα επιβληθεί στα «δύο υψηλόβαθμα επιχειρησιακά στελέχη» πάγωμα περιουσιακών στοιχείων που ενδεχομένως διαθέτουν στην Ε.Ε. και απαγόρευση εισόδου σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια.
Οι δρομολογούμενες εξελίξεις είναι αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά δύσκολης διαδικασίας, όπως επανειλημμένα είχε επισημάνει ο «Φ». Κυρίως λόγω της κινητοποίησης της Άγκυρας αλλά και του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος όπως δημοσιεύσαμε δεν δίστασε να προειδοποιήσει κράτη-μέλη αλλά και τις Βρυξέλλες με «αντίμετρα» εάν και εφόσον τοποθετηθούν ονόματα στη λίστα κυρώσεων. Ως αποτέλεσμα των προειδοποιήσεων αυτών, ο κ. Ερντογάν και το τουρκικό ΥΠΕΞ εμφανίζονταν μάλιστα βέβαιοι ότι η λίστα κυρώσεων της Λευκωσίας «θα παραμείνει κενή» (μόνο ως empty annex). Η κυβέρνησης της Άγκυρας θεωρούσε δε ως δεδομένο ότι κάποια κράτη-μέλη δεν θα συναινούσαν προς τη κατεύθυνση τοποθέτησης ονομάτων στη λίστα, δεδομένης και της εξάρτησης της Ε.Ε. από την Τουρκία για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.
Σαφές μήνυμα στην Τουρκία
Συνεπώς, η δρομολογούμενη πολιτική απόφαση, τα επόμενα εικοσιτετράωρα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, για μια σειρά λόγων:
- Κατ’ αρχάς σπάει το «πολιτικό ταμπού» κάποιων κρατών-μελών, εισάγοντας στοχευμένα μέτρα, σε πρώτο χρόνο, κατά φυσικών προσώπων, που εμπλέκονται ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Και τείνει να δημιουργήσει ένα «σημαντικό προηγούμενο», προς αξιοποίηση.
- Καταδεικνύει πλέον ότι η Ε.Ε. αντιλαμβάνεται ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην οποία προβαίνει η Τουρκία μέσω των έκνομων της ενεργειών, απαιτεί ουσιαστική συλλογική αντίδραση και δεν μπορεί να περιορίζεται σε φραστικές κορώνες περί αλληλεγγύης προς την Κύπρο.
- Στέλνει σαφές μήνυμα για τις προθέσεις της Ε.Ε. και εκ των πραγμάτων δημιουργεί κλίμα ανησυχίας για όσες εταιρίες και για όσα φυσικά πρόσωπα προσανατολίζονται να συνδράμουν τις τουρκικές ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.
- Παρέχει τη δυνατότητα στο υπουργείο Εξωτερικών και στον Νίκο Χριστοδουλίδη να επιχειρήσουν υποβολή και άλλων ονομάτων, τόσο φυσικών προσώπων, όσο και νομικών οντοτήτων, εάν και εφόσον η Τουρκία δεν συνετιστεί ούτε αυτή τη φορά και συνεχίσει τις έκνομες δραστηριότητές της.
Δύο υψηλόβαθμα στελέχη στο στόχαστρο
Με άλλα λόγια, εγκαινιάζουν μια προσπάθεια, ο κύκλος της οποίας όχι μόνο δεν κλείνει με την τοποθέτηση των «δύο υψηλόβαθμων επιχειρησιακών στελεχών» στη λίστα, αλλά αναμένεται να διευρυνθεί, «αναλόγως των εξελίξεων επί του εδάφους». Αυτή είναι και η έννοια της διαδικασίας «ασανσέρ», σύμφωνα με την οποία όσο η Τουρκία συνεχίζει τις έκνομες ενέργειές της, άλλο τόσο η λίστα κυρώσεων θα διευρύνεται με νέα ονόματα. Και αντίθετα βεβαίως, εάν η Τουρκία τερματίσει τις έκνομές της ενέργειες, οι λόγοι επιβολής κυρώσεων θα εκλείψουν.
Στην παρούσα φάση που διανύουμε, τα δύο ονόματα «υψηλόβαθμων επιχειρησιακών στελεχών» μπορούν να θεωρηθούν αρκετά για να αναχαιτίσουν τις τουρκικές έκνομες δραστηριότητες; Προφανέστατα, όχι. Άλλωστε, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι αποτελούν απάντηση στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας και στην κλιμάκωσή τους στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Δεν παύουν, ωστόσο, να «κάνουν μια αρχή», προσδίδοντας πλέον ουσία στο ζήτημα των στοχευμένων μέτρων νομικών και φυσικών προσώπων που συμβάλλουν στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. Και συνεπώς, επιτρέπουν την οικοδόμηση νέου κύκλου νομικών μέτρων, στη βάση υφιστάμενων προτάσεων που εκκρεμούν, καθώς και νέων εισηγήσεων. Όπως δε είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ήδη στο παρασκήνιο συζητούνται διάφορες ιδέες για ενίσχυση του πλαισίου μέτρων κατά της Τουρκίας, εάν και εφόσον η υποψήφια χώρα συνεχίσει την πρακτική των έκνομων ενεργειών στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διευκρινίζεται ότι η αρχική εισήγηση της Λευκωσίας για την τοποθέτηση στη λίστα πέντε φυσικών προσώπων και δύο νομικών οντοτήτων, εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι της Ε.Ε. και δεν έχει αποσυρθεί.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr