Μπαμπουίνοι έζησαν πάνω από έξι μήνες με καρδιά χοίρου
Πιο κοντά οι μεταμοσχεύσεις οργάνων χοίρων σε ανθρώπους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Δυο μπαμπουίνοι, στους οποίες είχε μεταμοσχευθεί καρδιά χοίρου, κατάφεραν να ζήσουν για πάνω από έξι μήνες, κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονε αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να γίνει τελικά πραγματικότητα η μεταμόσχευση καρδιών από χοίρους σε ανθρώπους. Οι σχετικές κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους μπορεί να ξεκινήσουν σε τρία χρόνια περίπου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ. η μεταμόσχευση οργάνων άλλων ειδών στον άνθρωπο, γνωστή ως ξενομεταμόσχευση, μελετάται εδώ και δεκαετίες ως μια λύση στην έλλειψη ανθρώπινων οργάνων από δότες. Οι επιστήμονες έχουν όμως να αντιμετωπίσουν πολλούς κινδύνους και εμπόδια, όπως την μετάδοση ιών από τους χοίρους στους ανθρώπους, αλλά και διλήμματα στο πεδίο της βιοηθικής.
Έως τώρα, οι μπαμπουίνοι είχαν ζήσει με καρδιά χοίρου το πολύ 57 μέρες, συνεπώς η νέα επιστημονική έρευνα αποτελεί μεγάλη πρόοδο, όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές από τη Γερμανία, την Ελβετία και τη Σουηδία, με επικεφαλής τον Μπρούνο Ράιχαρτ του γερμανικού Κέντρου Πειραματικής Ιατρικής Βάλτερ Μπρέντελ του Πανεπιστημίου Λούντβιχ Μαξιμίλιαν του Μονάχου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature".
Από τους πέντε μπαμπουίνους, στους οποίους έγινε μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου, δύο έζησαν υγιείς πάνω από έξι μήνες (195 και 182 μέρες αντίστοιχα), άλλοι δύο επιβίωσαν για περίπου τρεις μήνες, ενώ ένας θανατώθηκε με ευθανασία 57 μέρες μετά την μεταμόσχευση λόγω της εμφάνισης επιπλοκών. Με ευθανασία θανατώθηκαν και τα υπόλοιπα πειραματόζωα, αφότου το πείραμα θεωρήθηκε επιτυχές.
Οι μεταμοσχευμένες καρδιές είχαν προηγουμένως τροποποιηθεί γενετικά, ώστε να μην πυροδοτήσουν αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος των μπαμπουίνων. Επίσης, χάρη σε ένα νέο πρωτόκολλο, επιτεύχθηκε μείωση της αρτηριακής πίεσης, αποφυγή θρόμβωσης του αίματος και διόγκωσης της καρδιάς μετά τη μεταμόσχευση.
Για «ένα σημαντικό ορόσημο προόδου προς την κατεύθυνση της μεταμόσχευσης καρδιών χοίρων σε ανθρώπους που βρίσκονται στο τελικό στάδιο καρδιοπάθειας», έκανε λόγο ο καθηγητής καρδιοχειρουργικής Κρίστοφερ ΜακΓκρέγκορ του Ινστιτούτου Καρδιαγγειακής Επιστήμης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL). Όπως είπε, «στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ η ανάγκη για δωρητές καρδιάς είναι μεγάλη και υπερβαίνει την προσφορά από ανθρώπινες πηγές τουλάχιστον κατά δέκα φορές».
Η Διεθνής Εταιρεία για τη Μεταμόσχευση Καρδιάς και Πνεύμονα έχει ανακοινώσει ότι οι κλινικές δοκιμές μεταμόσχευσης οργάνων χοίρων σε ανθρώπους θα αρχίσουν, εφόσον προηγουμένως τουλάχιστον δέκα μαϊμούδες ή πίθηκοι και το 60% των πειραματόζωων που έχουν κάνει τέτοια μεταμόσχευση, επιβιώσουν τουλάχιστον επί τρεις μήνες. Η νέα μελέτη πληροί εν μέρει αυτά τα κριτήρια, όμως οι αρμόδιες εποπτικές αρχές είναι πιθανό ότι θα ζητήσουν νέες μελέτες με μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παρακολούθησης των πειραματόζωων, καθώς και επιτυχίας, προτού επιτρέψουν τις κλινικές μελέτες σε ανθρώπους.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr