Κοροναϊός: Στους 722 οι νεκροί στην Κίνα - Ξεπέρασε σε θύματα τον SARS
Τρομάζουν οι αριθμοί με 3.399 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα μόλις σε μια ημέρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ο απολογισμός των νεκρών από την επιδημία πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός ανέρχεται σε 722 ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στην ηπειρωτική Κίνα, καθώς ακόμη 86 ασθενείς υπέκυψαν, ανακοίνωσε η εθνική επιτροπή υγείας σήμερα Σάββατο.
Με τον τελευταίο απολογισμό, ο αριθμός των θυμάτων του νέου κοροναϊού ξεπέρασε στην Κίνα εκείνο του SARS (Σοβαρό και Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) που είχε σκοτώσει σχεδόν 650 ανθρώπους στην κινεζική επικράτεια και στο Χονγκ Κονγκ το 2002-2003.
Στην επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας καταγράφησαν επιπλέον 81 θάνατοι, εκ των οποίων 67 στην πόλη Γουχάν.
Σε όλη την ηπειρωτική Κίνα, καταγράφησαν χθες επιπλέον 3.399 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του 2019-nCoV, αυξάνοντας σε πάνω από 31.774 το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα.
Μολύνθηκαν εργαζόμενοι σε νοσοκομείο
Σαράντα εργαζόμενοι του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ζονγκνάν, στην Ουχάν, προσβλήθηκαν από τον νέο κοροναϊό τον Ιανουάριο, σύμφωνα με μια έρευνα που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, η οποία επιβεβαιώνει την ευαλωτότητα του νοσηλευτικού προσωπικού στον ιό.
Ένας ασθενής, που εισήχθη στο χειρουργείο με κοιλιακό άλγος, μόλυνε 10 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγαν ερευνητές και γιατροί της Ουχάν και δημοσιεύτηκε σήμερα στο ιατρικό περιοδικό Jama.
Δέκα επτά άνθρωποι, που νοσηλεύονταν για άλλους λόγους, προσβλήθηκαν επίσης από τον κοροναϊό, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους στο νοσοκομείο. Συνολικά, εκ των 138 κρουσμάτων που καταγράφηκαν μέσα στο νοσοκομείο το διάστημα μεταξύ 1ης και 28ης Ιανουαρίου, το 41% προσβλήθηκε εντός του νοσοκομείου.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε λίγες ώρες μετά τον θάνατο του οφθαλμίατρου της Ουχάν, που τιμωρήθηκε επειδή έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στα τέλη Δεκεμβρίου για την επιδημία, του γιατρού Λι Ουενλιάνγκ, ηλικίας 34 ετών, ο οποίος επίσης κόλλησε τον ιό από έναν ασθενή του. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε κύμα οργής στους χρήστες του κινεζικού κοινωνικού δικτύου Weibo.
Στο νοσοκομείο της Ζονγκνάν, το προσωπικό των μονάδων γενικής περίθαλψης, αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των κρουσμάτων (31 εκ των 40), ενώ ακολουθούν οι εργαζόμενοι στη μονάδα εντατικής θεραπείας και το τμήμα επειγόντων.
Ένας ασθενής μόλυνε άλλους τρεις ασθενείς, που νοσηλεύονταν στην ίδια μονάδα, όπου είχαν εισηχθεί για κοιλιακό άλγος.
Από μόνο του, το παράδειγμα του ασθενούς, που μόλυνε 10 ανθρώπους, καταδεικνύει τον κίνδυνο που ελλόχευε στο νοσοκομείο στην πρώτη φάση της επιδημίας, την ώρα που κατά μέσο όρο, εκτιμάται σήμερα πως ένας ασθενής μολύνει 2,2 ανθρώπους.
«Εάν αυτό είναι πραγματικό, επιβεβαιώνει πως ορισμένοι ασθενείς είναι πιθανόν πιο μολυσματικοί από άλλους, γεγονός που δημιουργεί νέα προβλήματα για τη διαχείριση της περίπτωσής τους» σχολίασε ο γιατρός Μάικλ Χεντ, του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, μέσω του Science Media Centre.
Υποχρεωτικές οι μάσκες στην ρωσική Άπω Ανατολή
Οι μάσκες προστασίας καθίστανται υποχρεωτικές για τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με το κοινό στο Χαμπαρόφσκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή, εξαιτίας κυρίως της επιδημίας του νέου κοροναϊού που έχει ξεσπάσει στην Κίνα, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.
Η απόφαση αυτή θα τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι αρχές της πόλης Χαμπαρόφσκ, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας που βρίσκεται στη μεθόριο με την Κίνα.
«Οι μάσκες προστασίας θα είναι υποχρεωτικές για τους εργαζομένους στις μεταφορές, τα εμπορικά κέντρα και τις τράπεζες, για τους καθηγητές, τους δασκάλους και τους γιατρούς, δηλαδή για όλους αυτούς που έρχονται σε καθημερινή και στενή επαφή με μεγάλο αριθμό ανθρώπων», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
«Αυτά τα μέτρα συνδέονται με την αύξηση των κρουσμάτων γρίπης στο Χαμπαρόφσκ και έχουν επίσης στόχο να εμποδίσουν τη διάδοση του νέου κοροναϊού», εξήγησε η Τατιάνα Σκόρικ, δημοτική αξιωματούχος αρμόδια για την υγεία, την οποία επικαλείται η ανακοίνωση.
Η Ρωσία επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εντόπισε τα δύο πρώτα κρούσματα στο έδαφός της. Πρόκειται για κινέζους υπηκόους, ο ένας από τους οποίους βρίσκεται στα Ουράλια και ο άλλος στην Άπω Ανατολή.
Μετά το ξέσπασμα της επιδημίας στην Κίνα, η Ρωσία έχει ήδη υιοθετήσει σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων το κλείσιμο των μήκους 4.250 χιλιομέτρων συνόρων της με την Κίνα, η διακοπή των σιδηροδρομικών συνδέσεων και ο περιορισμός των πτήσεων προς και από τη χώρα αυτή.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr