«Εμφύλιος» στην ευρωπαϊκή δεξιά - Στρέφονται όλοι εναντίον... όλων
Διχασμένο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα απέναντι στον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν. Στα τρία χωρισμένη η δεξιά της Ιταλίας. Τριγμοί στο γερμανικό CDU και πολλά τα αντίπαλα στρατόπεδα των δεξιών στην ευρωβουλή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Μιλώντας από το βήμα της διεθνούς διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο «Grand Hotel Plaza» της Ρώμης στις 4 Φεβρουαρίου με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Πάπα Ιωάννη Παύλου B’, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν ξεσπάθωσε εναντίον όσων επιδιώκουν να μένουν αγκιστρωμένοι στην εξουσία με κάθε τίμημα… θυσιάζοντας έτσι τις αξίες τους και χάνοντας την ταυτότητά τους. Οχι, ο 56χρονος θιασώτης της καλούμενης «ανελεύθερης δημοκρατίας» δεν αναφερόταν στους ιδεολογικούς του εχθρούς της Αριστεράς, αλλά στους «συγγενείς» του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στην πολιτική οικογένεια του οποίου εξακολουθεί επισήμως να ανήκει η παράταξη Fidesz της οποίας εκείνος ηγείται.
Ο Βίκτορ Ορμπαν μιλούσε μπροστά σε ένα κοινό συντηρητικών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι πολύ… ακροδεξιοί ή περιθωριακοί για να ανήκουν στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Προσκεκλημένοι στην εκδήλωση στο «Grand Hotel Plaza» της Ρώμης ήταν, μεταξύ άλλων, η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ, από τη Γαλλία, η ηγέτιδα της παράταξης Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia) Τζόρζια Μελόνι, ο προερχόμενος από την παράταξη Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) Πολωνός συμπρόεδρος της ευρωομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) Ρίσαρντ Λεγκούτκο, ο Ισραηλινός κήρυκας «των αξιών του εθνικισμού» Γιόραμ Χαζόνι, ο φωτογενής Ολλανδός ευρωσκεπτικιστής Τιερί Μποντέ, ο Αυστριακός ακροδεξιός ακτιβιστής Αλεξάντερ Τσούγκελ κ.ά.
Ολοι τους βρέθηκαν στην Αιώνια Πόλη την περασμένη Τρίτη για να πάρουν μέρος στις εργασίες διάσκεψης με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Θεός, Τιμή, Πατρίδα: Ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ και η ελευθερία των εθνών – Μια διάσκεψη εθνικού συντηρητισμού». Μιλώντας από το βήμα της εν λόγω εκδήλωσης (που διοργανώθηκε από τον Αμερικανό πάλαι ποτέ συνεργάτη του Ρίγκαν, Κρίστοφερ ΝτεΜιουθ, και το Edmund Burke Foundation), ο Βίκτορ Ορμπαν, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας από το 2010, έστρεψε τα πυρά του εναντίον της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς με την κατηγορία ότι εκείνη «συμβιβάζεται κινούμενη προς τα αριστερά». Προχωρώντας μάλιστα ακόμη παραπέρα, ο Ορμπαν απείλησε τους «εταίρους» του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και με «αντεπανάσταση», καλώντας τους παράλληλα να δεχτούν στις τάξεις τους δυνάμεις όπως είναι, για παράδειγμα, το ακροδεξιό-φρανκικό VOX του Σαντιάγκο Αμπασκάλ από την Ισπανία.
Πολυδιασπασμένη η δεξιά στην ευρωβουλή
Μόλις λίγα 24ωρα νωρίτερα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είχε λάβει την απόφαση να μην εκδιώξει το Fidesz του Ορμπαν από τους κόλπους της κεντροδεξιάς ευρωομάδας, όπως θα μπορούσε, παρά μόνο να διατηρήσει… υπό αναστολή τη συμμετοχή του. Η συμμετοχή του Fidesz στο ΕΛΚ έχει ανασταλεί εδώ και περίπου έναν χρόνο, από τον Μάρτιο του 2019, στη σκιά καταγγελιών που θέλουν τον Ορμπαν να ευθύνεται για την υποχώρηση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία αλλά και στον απόηχο των προσωπικών επιθέσεων που είχε εξαπολύσει ο 56χρονος Ούγγρος ενάντια στον προερχόμενο από το ΕΛΚ πρώην πρόεδρο της Κομισιόν, ΖανΚλοντ Γιούνκερ. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγαλύτερη ευρωομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους συνολικά 184 ευρωβουλευτές, στέκεται σήμερα διχασμένο απέναντι στον Ορμπαν. Υπάρχουν εκείνοι (από τον σκανδιναβικό Βορρά, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία) που θέλουν να τον αποπέμψουν. Υπάρχουν όμως και εκείνοι (από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σλοβενία, τη Βαυαρία) που διαφωνούν. Εάν το ΕΛΚ ξαφνικά «χάσει» τους 12 ευρωβουλευτές του ουγγρικού Fidesz, τότε αποδυναμώνεται σημαντικά έναντι των λοιπών… δεξιών του Ευρωκοινοβουλίου.
Διότι η ευρωπαϊκή Δεξιά δεν είναι πια συμπαγής, αλλά χωρισμένη σε τουλάχιστον τρία ανταγωνιστικά «στρατόπεδα». Από τη μία πλευρά βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με τους 184 ευρωβουλευτές. Από την άλλη, η περισσότερο σκληρή «Ταυτότητα και Δημοκρατία», όπου ανήκουν η Lega του Ματέο Σαλβίνι, το γερμανικό AfD κ.ά., με τους συνολικά 73 ευρωβουλευτές. Και κάπου στη μέση, αλλά προς τα ακροδεξιά, η Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών με τους συνολικά 60 ευρωβουλευτές. Στην τελευταία έχουν ενταχθεί παρατάξεις όπως είναι τα Αδέλφια της Ιταλίας, το πολωνικό κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη του Γ. Κατσίνσκι και το ισπανικό VOX. Ο ίδιος ο Ορμπαν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αποχωρήσει οικειοθελώς από το ΕΛΚ. Το γεγονός ότι δεν το έχει πράξει λέγεται πως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις προσωπικές παρεμβάσεις του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού και νυν ηγέτη της παράταξης Forza Italia, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που έχει βαλθεί να κρατήσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό εντός Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Διχασμένη η δεξιά και στην Ιταλία
Αλλά και εντός της Ιταλίας, η δεξιά εμφανίζεται διχασμένη, με την Τζόρτζια Μελόνι και τα Αδέλφια της Ιταλίας να δρουν ανταγωνιστικά προς τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και καθεμιά από τις παρατάξεις της ιταλικής δεξιάς να ανήκει και σε διαφορετική ευρωομάδα (στο ΕΛΚ το Forza Italia, στην ΕCR τα Αδέλφια της Ιταλίας, στο ID η Λέγκα). Ο Σαλβίνι ήταν προγραμματισμένο να πάρει μέρος στη διεθνή διάσκεψη των συντηρητικών την περασμένη Τρίτη στη Ρώμη, εκφωνώντας μάλιστα και ομιλία. Τελευταία στιγμή ωστόσο εκείνος ακύρωσε τη συμμετοχή του… κατά μία εκδοχή για να μην βρεθεί στον ίδιο χώρο με την Τζόρτζια Μελόνι και τα Αδέλφια της Ιταλίας…
Κλυδωνισμοί στο γερμανικό CDU λόγω AfD και Θουριγγίας
Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) ένωσαν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους με την ακροδεξιά παράταξη Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ψηφίζοντας από κοινού τον φιλελεύθερο Τόμας Κέμεριχ για πρωθυπουργό στο κρατίδιο της Θουριγγίας, στην Ανατολική Γερμανία, στις 5 Φεβρουαρίου. Η κίνησή τους προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ηγεσίας στο Βερολίνο, με τον γενικό γραμματέα, Πάουλ Τσέμιακ, να κάνει λόγο για «μαύρη ημέρα» που «διχάζει τη χώρα», την ηγέτιδα Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ να βλέπει αποκλίσεις από την κομματική γραμμή και την Ανγκελα Μέρκελ να μιλάει για «ασυγχώρητη» πράξη. Προτού περάσει μία ημέρα, ο Κέμεριχ οδηγήθηκε σε παραίτηση. Το «κακό» ωστόσο είχε ήδη γίνει.
Έλενα Ακρίτα: «Αν ο Παύλος Πολάκης εκλεγεί Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παραιτηθώ και θα παραδώσω την έδρα»
e-Αποδείξεις: Αντίστροφη μέτρηση για να γλιτώσετε έξτρα φόρο - Όσα πρέπει να ξέρετε
Σέρρες: Πέθανε 15χρονος οδηγός αυτοκινήτου μετά από τροχαίο - Οδηγούσε με τρία παιδιά μέσα
Κρήτη: Συνελήφθη και η μητέρα του γαμπρού με τα ναρκωτικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr