Οι ρύποι συνεχίζουν να πνίγουν τον πλανήτη
Σε νέο ιστορικό υψηλό οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα φέτος, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 2,7% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Προς ένα νέο εξόχως αρνητικό... ρεκόρ στις εκπομπές ρύπων δείχνει να οδεύει συνολικά η υφήλιος, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται «φυσικά» μια τέτοια εξέλιξη για τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ποιότητα της ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού Global Carbon Project που παρουσιάστηκε στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP24) στην πόλη Κατοβίτσε της Πολωνίας, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται φέτος να εκτοξευθούν σε νέο ιστορικό υψηλό, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξεως του 2,7% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, με το βάρος της ευθύνης-ενοχής να βαρύνει κυρίως χώρες όπως είναι η Κίνα και η Ινδία, αλλά και την ανεπτυγμένη Δύση, που επιστρέφει ξανά σε ρυπογόνο τροχιά.
Αμετάβλητη μόνο η ΕΕ
Πιο συγκεκριμένα, οι εκπομπές άνθρακα μόνο στην Κίνα αναμένεται να αυξηθούν φέτος κατά 4,7% και στην Ινδία κατά 6,3%, ενώ από κοντά ακολουθούν και οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, με την υπολογιζόμενη αύξηση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να αγγίζει φέτος το 2,5% σε σύγκριση με το 2017. Η τάση στην ΕΕ, αντιθέτως, δείχνει αμετάβλητη, με τις εκπομπές να παραμένουν σχεδόν ίδιες με πέρυσι, και αυτό έπειτα από μια περίοδο σημαντικών μειώσεων.
Η σχετικώς θετική εικόνα της Ευρώπης δεν αρκεί, ωστόσο, για να κρατήσει χαμηλά τους ρύπους διεθνώς. Κάθε άλλο μάλιστα. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται φέτος να ανέλθουν σε συνολικά 37,1 δισεκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας ρεκόρ, σύμφωνα με την έκθεση «Carbon Budget 2018» του Global Carbon Project.
«Οι εκπομπές άνθρακα από τις ανεπτυγμένες οικονομίες πρόκειται να αυξηθούν το 2018 για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια, αντιστρέφοντας την πτωτική τάση» σημειώνει και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), προβλέποντας συγκεκριμένα ότι οι εκπομπές στις ανεπτυγμένες (advanced) οικονομίες σε Βόρεια Αμερική, ΕΕ και Ασία-Ειρηνικό πρόκειται να σημειώσουν φέτος μια αύξηση της τάξης του 0,5%. Στις αναπτυσσόμενες (emerging) οικονομίες, ωστόσο, η άνοδος αναμένεται να είναι πολλαπλάσια: κοντά στο 3,7%.
Καλούμενοι να εντοπίσουν τις αιτίες πίσω από το φαινόμενο, οι επιστήμονες εστιάζουν την προσοχή τους σε πλήθος παραγόντων: στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των αυτοκινήτων παγκοσμίως, στην αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου, στην παραγωγή ενέργειας από άνθρακα που «αναβιώνει» κ.λπ
Ντόναλντ Τραμπ, η επιστροφή: «Χρυσές» υποσχέσεις σε… γκρίζο φόντο – Αβάσιμοι ισχυρισμοί, επιθετική ατζέντα και αβεβαιότητα
Σεισμός στη Μυτιλήνη: 5,1 Ρίχτερ χτύπησαν το νησί - «Πρόκειται για μεγάλο ρήγμα, αναμένονται μετασεισμοί»
Ο δράστης του Περιστερίου πίσω από την επίθεση σε 18χρονη στην Πετρούπολη; Τι ερευνά η αστυνομία
Σάλος με την αποκάλυψη ότι στην ταινία «The Brutalist» χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr