Μισέλ για κορονοϊό: Δεν θα αντιμετωπίσουν μόνα τους τα κράτη την κρίση
Ο πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου αναγνωρίζει ότι τα κράτη–μέλη εξεπλάγησαν από την ασυνήθιστη φύση της κρίσης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην καθημερινή εφημερίδα Le Soir, που δημοσιεύεται με τίτλο “Δεν μπορούμε να κατηγορούμε για όλα την ΕΕ”, ο Σαρλ Μισέλ υποστηρίζει ότι η ΕΕ έχει μεν αντλήσει διδάγματα από τη χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά “έχουμε να διδαχθούμε και από τη σημερινή κρίση”.
Σημειώνεται ότι πριν την απόφαση του κ. Μισέλ να οργανώσει (μετά από αίτημα της Γαλλίας) συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών για την κρίση του κορoνοϊού, οι θεσμοί της ΕΕ φαινόταν ότι είχαν μείνει πίσω στο θέμα αυτό. Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου αναγνωρίζει ότι τα κράτη – μέλη εξεπλάγησαν από την ασυνήθιστη φύση της κρίσης, συμπληρώνει, ωστόσο, πως όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν θα την αντιμετωπίσουν μόνοι τους.
“Δεν είμαι συνήγορος κανενός θεσμού. Τα κράτη – μέλη βασίστηκαν στις απόψεις των ειδικών κατά τις τελευταίες εβδομάδες και μάλιστα σε διαφορετικούς ρυθμούς. Στη συνέχεια αξιολόγησαν την εντελώς νέα και εξαιρετική αυτή κρίση. Εάν κοιτάξω την κατάσταση που επικρατεί σε πολλά κράτη-μέλη σήμερα, σε σχέση με ό,τι επικρατούσε πριν από δύο ή τρεις εβδομάδες. Δε ζούμε πια στον ίδιο κόσμο, όπως πριν. Θεωρούσαμε, σε πολλά κράτη και ίσως και σε επίπεδο θεσμών, ότι αντιμετωπίζουμε μία σοβαρή κρίση, αλλά χωρίς να έχουμε ίσως αντιληφθεί ότι επρόκειτο για εντελώς ασυνήθιστη κρίση που θα απαιτήσει απολύτως ασυνήθιστες αντιδράσεις, που για πολλούς συνιστούν πλήρη απόκλιση από τους κλασικούς τρόπους αντίδρασης σε κρίσεις είτε αυτές είναι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές είτε σε επίπεδο ασφάλειας, όπως με τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
Τις δύο τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μία πιο γενική ευαισθητοποίηση σχετικά με τον ιδιαίτερα ασυνήθιστο χαρακτήρα αυτής της κρίσης. Έκτοτε, αποφασίσαμε σε ανώτατο επίπεδο να δράσουμε από κοινού και εντός ολίγων ημερών καταφέραμε να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο τόσο στην εναρμόνιση των μέτρων για να περιορίσουμε την απειλή, όσο και στην εναρμόνιση της έρευνας και της διαχείρισης των εσωτερικών και εξωτερικών συνόρων, που είναι πάντα δύσκολο θέμα”, σημειώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ερωτηθείς σχετικά με τον διαφορετικό τρόπο, τον οποίο επέλεξε η Ολλανδία για να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό, ο Μισέλ ότι η ΕΕ μπορεί μεν να λαμβάνει αποφάσεις σε οικονομικά θέματα και στην έρευνα, αλλά “είναι γεγονός ότι υπάρχουν 27 κυβερνήσεις με 27 Κοινοβούλια, που διαθέτουν κυριαρχία και λαμβάνουν κυρίαρχες αποφάσεις. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε την ΕΕ για όλα, όταν δηλαδή λαμβάνει άμεσες αποφάσεις με ισχύ για όλους και ταυτόχρονα να λέμε ότι θα υπάρξει απώλεια της εθνικής κυριαρχίας”.
Κληθείς να απαντήσει εάν η λύση θα ήταν να δοθούν περισσότερες εξουσίες στην ΕΕ, ο Βέλγος πολιτικός σημειώνει: “Πιστεύω ότι βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, η συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ δεν είναι θεσμική. Επί τη βάσει των θεσμών όπως είναι σήμερα, η συζήτηση γίνεται για να έχουμε μία συνεργασία με ρεαλισμό, αποτελεσματικότητα και κοινό νου προκειμένου να σώσουμε ζωές. Αυτή είναι η προτεραιότητα. Επίσης, το να προστατεύσουμε τους πολίτες, αλλά και τις επιχειρήσεις, οικονομικά και κοινωνικά. Σίγουρα θα χρειαστεί να αντλήσουμε διδάγματα, όταν εξέλθουμε από την κρίση αυτή”.
Ο κ. Μισέλ αναγνωρίζει ότι η πολιτική ατζέντα έχει διαταραχθεί (οι διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας για το Brexit έχουν ακυρωθεί λόγω κορωνοϊού, δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση για το ΠΔΠ), καθώς η άνευ προηγουμένου κρίση επηρεάζει τα πάντα, άρα και την πολιτική ατζέντα. “Τα ψηφιακά και το θέμα του κλίματος παραμένουν εξαιρετικά κρίσιμα. Η κρίση δεν εξάλειψε το πρόβλημα της κλιματικής μεταβολής, αλλά σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο έχουμε κινητοποιηθεί για την κρίση που αντιμετωπίζουμε και έτσι η ατζέντα μας είναι κατάλληλα προσαρμοσμένη. Θα έχουμε την ευκαιρία να εργαστούμε και σε άλλα ζητήματα”.
Σε ό,τι αφορά την κατανομή των πόρων για την καταπολέμηση του κορoνοϊού, δεδομένου τις αντιδράσεις, π.χ. της Φλάνδρας και το γεγονός ότι περισσότερα κονδύλια λαμβάνει η Πολωνία και όχι η Ιταλία που πλήττεται πιο έντονα από την κρίση, ο Michel υπογραμμίζει ότι το ζητούμενο είναι να κινητοποιούνται πόροι με στόχο τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης.
Ο ίδιος πιστεύει ότι η ΕΕ έχει αντλήσει διδάγματα από την κρίση του 2010-2011 και ότι σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη προθυμία για συνεργασία, καθώς τα κράτη είναι πεπεισμένα ότι η κρίση του κορωνοϊού πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους μαζί. “Καμία χώρα δεν πιστεύει ότι θα εξέλθει μόνη της από αυτήν”.
Στρατός στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, συμφωνία των Παρισίων, Άρης και δύο φύλα: Ο Τραμπ έδειξε ήδη τα πρώτα (ακροδεξιά) δείγματα γραφής
Σάλος: Ο Έλον Μασκ φαίνεται να χαιρετά ναζιστικά σε εκδήλωση για τον Τραμπ
Αστυνομικός της Βουλής: Αποκαλύψεις φρίκης από τη σύζυγο του - Σοκάρουν νέες περιγραφές της
Ορκωμοσία Τραμπ: Η στιγμή που η Χίλαρι Κλίντον ξεκαρδίζεται όταν ακούει πως… θα μετονομαστεί ο Κόλπος του Μεξικού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr